Spanyolország: Aday Benítez vallomása az ötvenezer eurós csalásról...

Vágólapra másolva!
2023.03.11. 08:03
null
Aday Benítez egy vagyon ellenében sem akarta imitálni a futballt (Fotó: Imago Images)
A spanyol liga feljelentést tett a rendőrségen az állítólagos bunda miatt, miután a Girona korábbi játékosa, Aday Benítez elismerte, pénzt kínáltak neki, hogy a csapata veszítsen.

 

A jelek szerint a spanyol klubfutball képtelen kikecmeregni a kétes ügyekből. Nem sokkal az FC Barcelonát ért bíróbotrányt és a 2021-es, minden bizonnyal manipulált Melilla–Levante kupamérkőzést követő februári letartóztatások után az első és a másodosztályú bajnokságot szervező és irányító La Liga tett feljelentést egy újabb valószínűsíthető bunda ügyében.

Történt, hogy a Girona korábbi játékosa, Aday Benítez, a Cadena SER egyik online műsorában, az El Bar de Siquében arról beszélt, hogy pénzt kínáltak neki azért, hogy kikapjon a csapata – ezt jelentette a liga a sport sértetlenségét és a fogadási csalásokat vizsgáló rendőrségi egységnek (CENPIDA). A volt középpályás elmondása szerint egy fogadási csalásban kellett volna segédkeznie a 2016–2017-es másodosztályú idény utolsó fordulójában, amikor a Girona a Córdobához utazott, és már egyik csapat számára sem volt tétje a kilencven percnek.

„Nagyon meglepett, és sokáig arra gondoltam, hogy megbánhatom, ha valaha is szóvá teszem  – mondta a műsorban a két éve visszavonuló, 35 éves labdarúgó. – Ötvenezer eurót ajánlottak, hogy veszítsünk, és az első pillanattól kezdve azon járt az eszem, hogy mi ez az őrültség?! Féltem, mert ez félelmetes helyzet. Az ügynek nem lett folytatása, mert nem fogadtam el a pénzt, és azt sem tudtam, kik azok az emberek – valami fogadásról volt szó, nem tudom pontosan.”

A műsor többi résztvevőjét láthatóan leforrázta a kijelentés, de már nem volt visszaút, ki kellett bontani a témát, Aday Benítez először is elmondta, hogy miként találták meg…

„Személyesen kerestek fel. Azt mondták, kapok ötvenezer eurót, viszont azonnal mondtam is nekik, hogy nem én vagyok az emberük. Akkoriban nem tudtuk, mint most, hogy jelenthetjük-e az ilyen ügyeket a klubnak, de az világos volt számomra, hogy nem fogadhatom el a pénzt, sem azért, hogy veszítsünk, sem azért, hogy nyerjünk.”

A legdöbbenetesebb részlet azonban az volt, amikor a futballista a bundázás konkrét megvalósítási módszeréről beszélt, ráadásul egy másik mérkőzést is nevesített.

„A csalók egyetlen játékost keresnek meg, aki aztán maga mellé szervez néhány megbízható csapattársat. Sok esetben elegendő három játékost bevenni: a kapust, egy középső védőt és egy csatárt. Éltem már meg ilyen szituációt máshol is, például a Tenerifénél, igaz, bizonyítani nem tudom, mert nem tartoztam a lefizetett játékosok közé, és nem is játszottam az ominózus mérkőzésen, de több mint feltűnő volt. A 2013–2014-es másodosztályú idény utolsó fordulójában nekünk már nem volt esélyünk a rájátszásba jutni, de a Gijónnak igen. Úgy volt, hogy nálunk az idényben kevesebbet játszók kapnak lehetőséget, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy a szokásos csapat játszik, és kikaptunk három-nullára, mégpedig nagyon furcsa gólokkal. Megjegyzem, azt a meccset a liga és a hatóságok is gyanúsnak ítélték, vizsgálták is, igaz, eredmény nélkül…”

Aday Benítez szavai bombaként robbantak, és immár biztosra vehető, hogy újabb, fájdalmas jogi ügyet indítottak el Spanyolországban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik