Örömökkel és izgalmakkal teli évet zárt a magyar röplabda – évértékelő

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.01.06. 09:19
null
AZ ÉV KÉPE: háromból három – mindent megnyert a Vasas Óbuda 2022-ben, amit csak Magyarországon lehetett, a legfenyesebben alighanem a bajnoki aranyérem csillog (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)
Női válogatottunk „hozta a kötelezőt”, a férfiaknak azonban ismét nem sikerült kijutniuk az Eb-re. Visszavonuló játékosok, új kapitányok és MRSZ-elnök, emlékezetes bajnoki döntő – ilyen évünk volt a magyar röplabdában.


Több eseménynek örülhettünk 2022-ben, mint ami miatt szomorkodnunk kellett.

Kezdjük a márciusban kinevezett Andreas Vollmer irányította női válogatottal, amely tavaly tavasszal kevésbé örömteli pillanatokat is okozott nekünk. Már az Arany Európa-liga kerethirdetésekor el kellett búcsúznunk három, az elmúlt évek meghatározó röplabdázójától, Király-Tálas Zsuzsannától, Molcsányi Ritától és Pallag Ágnestől, ők örökre levetették a címeres mezt. A négy újonccal felálló, de több rutinos játékost nélkülöző nemzeti együttes végül nem jutott be az Arany Európa-liga négyes döntőjébe – csupán Ukrajnát sikerült egyszer legyőznie (3:2).

Szerencsére az őszbe nyúló, hatfordulós Európa-bajnoki selejtezőn már több öröm jutott, négy mérkőzés után biztossá vált, hogy női együttesünk sorozatban ötödször jut ki a kontinenstornára. Néhány könnycseppet persze elmorzsoltunk, ugyanis nem csoportelsőként sikerült továbblépnie, azonban a novemberi sorsoláson láthattuk, hogy Ukrajna sem került könnyebb helyzetbe, sőt, a mieinkkel együtt mérkőzik meg idén nyáron az A-csoportban az egyik házigazdával, Belgiummal, a világbajnok Szerbiával, továbbá Szlovéniával és Lengyelországgal.

Férfiválogatottunknak az elmúlt húsz év legnagyobb sikerét, a 2021-ben szerzett Ezüst Európa-liga-bronzérmet nem sikerült felülmúlnia, a budapesti négyes döntőben előbb a románoktól kapott ki 3:0-ra, majd a bronzcsatában Észak-Macedóniától 3:2-re.



Az Eb-selejtező nyitányán a 2007-es Európa-bajnok Spanyolország ellen sikerült elcsípni egy pontot, akkor még reménykedtünk, hogy olyasmiről tudósíthatunk, amiről az elmúlt mintegy negyven évben egyszer sem: mindkét nemzeti csapatunk kijut az Eb-re. Végül Szlovákia foszlatta szerte álmainkat, mert előbb idegenben múlta felül Koch Róbert fiait 3:0-ra, majd Budapesten 3:1-re. A Grúzia elleni két győztes találkozó kevésnek bizonyult a fő célhoz, így – mint 2001 óta mindig – a férfiak ismét távol maradnak a kontinenstornától.

A végére hagytuk a legizgalmasabbat, a „csemegét”: az előző idény női bajnoki döntőjét. A Vasas és a Békéscsaba ötmeccses párharca olyan izgalmakat és csatát hozott, amilyenre a hazai sportág történetének elmúlt évtizedeiben nemigen volt példa. Mindkét csapat 3:2-re nyerte meg az első találkozóját, majd a csabaiak otthonában 0:2-ről fordítva jutottak előnyhöz a fővárosiak – ekkor azt hittük, már minden eldőlt. Azonban jött az újabb csavar, Tóth Gábor együttese a Folyondár utcában harcolta ki döntő szettben az ötödik mérkőzést, amelyet végül az addigi összecsapásokhoz képest – főleg fizikai fáradtsága miatt – viszonylag könnyen elveszített. A viharsarkiak trénere fogalmazta meg a legjobban a tavalyi finálé lényegét: „A röplabdázás ünnepe volt”.

Nagy kérdés, hogy idén lehet-e tovább emelni a színvonalat, egy biztos: nem lesz unalmas tavaszunk, és reméljük, a nyári Eb is sok meglepetést tartogat.

AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ ÉV
Magyar szempontból az év csúcseseménye mindenképpen a női Európa-bajnokság, amelyre a magyar válogatott – 2015 óta – sorozatban ötödször jutott ki. Persze a továbbjutás ezúttal sem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen az egyik házigazda, Belgium mellett Szlovéniával, a címvédő Szerbiával, Lengyelországgal és Ukrajnával csapnak össze Andreas Vollmer tanítványai. A május végén kezdődő Arany Európa-ligától ezúttal sem maradnak távol röplabdás lányaink, akik a már jól ismert ukránokkal és a franciákkal mérkőznek meg. A férfiaknak ezúttal sem sikerült a kijutás az Eb-re, nekik marad a május végén kezdődő Ezüst El a négyes döntő rendezőjével, Ausztriával, valamint Grúziával. Az elmúlt években elmélyülő magyar–szerb együttműködés egyik kiemelt eseménye lesz júliusban a két nemzet által közösen rendezett korosztályos Eb. A strandröplabda szerelmesei idén sem maradnak izgalmak nélkül, ugyanis októberben Mexikóban rendezik a világbajnokságot.
Március 11–12.      Magyar Kupa, férfiak, nők, döntő, k. k. h.
Május 14.      Extraliga, férfiak, nők, a döntő lehetséges utolsó játéknapja
Május 20–21.      Bajnokok Ligája, férfiak, nők, szuperdöntő, k. k. h.
Május 27.–június 18.      Ezüst
Európa-liga, férfiak, csoportkör
Május 27.–június 18.      Arany
Európa-liga, nők, csoportkör
Június 24–25.      Ezüst Európa-liga,
férfiak, négyes döntő, Ausztria
Június 24–25.      Arany Európa-liga, nők, négyes döntő, Horvátország
Július 11–22.      U17-es Európa-bajnokság, nők, Magyarország és Szerbia
Augusztus 15.–szeptember 3.      Európa-bajnokság, nők, Belgium-Észtország, Németország, Olaszország
Augusztus 28.–szeptember 16.     ­
Európa-bajnokság, férfiak, Bulgária, Észak-Macedónia, Izrael, Olaszország
Október 6–15.      Strandröplabda-világ­bajnokság, férfiak, nők, Tlaxcala (Mexikó)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik