Röplabda Európa-liga: változik a lebonyolítás, három torna lesz a csoportkörben

Vágólapra másolva!
2023.11.20. 18:13
null
A férfi válogatottunk az ezüst divízióban érdekelt (Fotó: AFP)
Az idei évtől megváltozik a férfi és a női röplabda Európa-liga lebonyolítása.

Az európai szövetség (CEV) honlapján elérhető dokumentum szerint az arany divízióban 12 csapat – közte várhatóan a magyar válogatott – szerepel majd, akik három hétvégi tornán döntik el a helyezéseket.

Minden együttes egyszer házigazda lesz, kétszer pedig idegenben szerepel, és minden helyszínen két-két, különböző – tehát összesen hat – riválissal találkozik. Az, hogy ki, kivel, hol csap össze, az európai ranglistán szeptember 25-én elfoglalt helyezése alapján dől el. Németh Anették a 25. helyen állnak

Az alapszakasz sorrendje a hat-hat meccs alapján dől el, a legjobb három (illetve ha a házigazda is közte van, akkor a negyedik is) bejut a június 14-15-i, csehországi négyes döntőbe, míg az utolsó kiesik az ezüst divízióba.

Az alapszakasz tornáit május 17-19., május 24-26. és május 31-június 2. között rendezik.

Az ezüst divízióban érdekelt férfiak – akik 28. helyen állnak az európai rangsorban – esetében több a bizonytalanság, itt a nevező csapatok számától függ majd a lebonyolítás, de a CEV célja a költséghatékony rendezés mellett az, hogy minden válogatott legalább négy mérkőzést játsszon, azokból egyet legalább hazai pályán.

A sorozatra jövő csütörtökig lehet nevezni, a pontos részletekről december 13-án tárgyal a CEV a nevezett csapatok képviselőivel.

A magyar válogatottakra jövőre az El-en kívül Európa-bajnoki selejtező vár majd augusztus végén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik