Paralimpia 2024: kiesett a női asztalitenisz páros, győzelem bocciában

Vágólapra másolva!
2024.08.29. 16:22
Szabó Alexandra a német Anita Raguwaran ellen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Az asztaliteniszező Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa páros kikapott első mérkőzésén a WD20-as kategóriában, így nem jutott be a negyeddöntőbe a párizsi paralimpián.

A 9. helyen kiemelt magyar duó nehéz ellenfelet kapott a hetedikként rangsorolt kínai Liu Meng és Mao Csing-tien személyében – utóbbi többszörös paralimpiai és világbajnok, de előbbinek is van egy-egy paralimpiai és vb-aranya. A genetikai rendellenességgel született Arlóy és Szvitacs – aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait – három éve, Tokióban az ötödik helyen zárt.

A Dél-párizsi 4-es Arénában csütörtökön délután mintegy fél ház figyelte a hat asztalon zajló küzdelmeket, köztük a magyarok mérkőzését, a lelátón egy piros-fehér-zöld zászlót is lehetett látni. A magyar és a kínai kettős szoros, változatos csatát vívott egymással, amely döntő szettel végződött, s ez az ázsiaiaknak sikerült jobban, így Szvitacsék számára az első forduló egyben a végállomást is jelentette.

Egyesben még mindkét játékos érdekelt lesz a folytatásban.

„Ismertük őket, tudtuk, hogy nehéz lesz ellenük, kellemetlenek is voltak” – mondta az MTI-nek Vitsek Iván, Szvitacs trénere. – A döntő szettben kilenc-nyolcra vezettünk, ott két nagyon nehéz pontot megcsináltak a kínaiak, addig többet hibáztak az ilyen szituációkban. Az első játszmában pedig úgy vesztettünk, hogy érezni lehetett a lányokon, az első mérkőzésüket játsszák. Talán ha az a szett a mi javunkra dől el, más lehetett volna a vége. Küzdöttek a lányok nagyon, és szerintem jól is játszottak. Majd egyesben javítanak.”

Arlóy Zsófia, para-asztaliteniszező

Azt beszéltük a meccs előtt, hogy nyilván lehetett volna jobb sorsolásunk is, de a kínai ellenfél játékstílusát tekintve talán nem is jártunk olyan rosszul, annak ellenére, hogy előzetesen én is azt mondtam volna, hogy ők a párharc esélyesei. Ugyanakkor az sosem volt opció, hogy feltartott kézzel megyünk ki, és most is mindent beleadtunk. A hangulat a csarnokban zseniális volt, bár nekünk ilyenkor az asztalra kell koncentrálnunk, és a szurkolást ki kell tudni zárni, ami most nekem nem sikerült teljesen, viszont jó hír, hogy pozitívan hatott rám. Azt éreztem, milyen jó már, hogy ennyien itt vannak, néznek minket és szurkolnak, az egész nagyon inspiráló volt. Ez egy jó kezdés volt, szerintem a párosunk Alexával talán még sosem játszott ilyen jól, mint most, jöhet az egyéni!

Szvitacs Alexa, para-asztaliteniszező

Amikor megnyertük a második szettet, elkezdtem hinni benne, hogy tényleg van keresnivalónk, aztán a végén, amikor döntő szettben 9:8 volt nekünk, talán már túlságosan is elhittem. Taktikát váltottak, amire nem számítottunk. Az első szettben még mind a ketten izgultunk, de utána már szépen alakult a mérkőzés, Zsófi nagyon jól játszott, nem emlékszem, hogy párosban láttam volna így játszani mellettem, nagyon büszke vagyok rá. Szeretek közönség előtt játszani, nem szokott zavarni, hallottam, ahogy a kínaiaknak szurkoltak, a végén körbenéztem és láttam, hogy már szinte csak mi játszunk a teremben. Egy kis hiányérzetem azért van, ha simán kikapunk három-nullára, talán könnyebben elfogadom, hogy ennyi volt benne, de most volt keresnivalónk. Viszont az is igaz, hogy nem sokszor volt olyan az életemben, hogy mosolyogva tudtam elhagyni az asztalt egy vereség után.

NS-Vélemény

Közben a „szomszédban", az 1-es Arénában, a bocciásoknál – ahol 16 év szünet után van ismét magyar induló, mindjárt kettő is – az éremesélyesek között számon tartott Szabó Alexandra magabiztos győzelemmel mutatkozott be, és a BC4-es kategória D-csoportjának első fordulójában 6–0-ra verte meg a német Anita Raguwarant. Este még egy csoportmeccs vár rá.

Asztalitenisz, WD20, páros, nyolcaddöntő:
Liu Meng, Mao Csing-tien (kínai, 7.)–Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa (9.) 3:2 (9, –10, 7, –8, 9)

BOCCIA (Dél-párizsi 1-es Aréna) 
Csoportmérkőzések
BC4, D-csoport: Szabó Alexandra–Anita Raguwaran (német) 6–0
19.20: BC4, D-csoport: Szabó Alexandra–Laissa Polyana Teixeira (brazil) 
18.10: BC2, D-csoport: Nagy Vivien–Chantal van Engelen (holland)

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna) 
17.40: Konkoly Zsófia (S9) 400 m gyors
18.10: Adámi-Rózsa Zsanett (S2) 100 m hát

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik