Lelassítaná a japánokat a férfi vízilabda-válogatott

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.08.01. 12:19
Angyal Dániel (fehér sapkában) már ismeri a japánok játékstílusát (Fotó: Dömötör Csaba)
A spanyolok elleni csoportrangadót elveszítette, de a második helyre jó eséllyel pályázik férfi vízilabda-válogatottunk, amely csütörtök este Japán ellen térhet vissza a győztes útra.

Mindkét csapatnak maradt még puskapora a keddi spanyol–magyar csoportmérkőzés után, de csak az egyenes kieséses szakaszban derül ki, melyiknek maradt több. Férfi vízilabda-válogatottunk 10–7-es vereséget szenvedett az Európa-bajnoktól, amely pontosabban játszott, míg a mieinknél hiába működött jól a védekezés, elöl kevés volt a váratlan megoldás.

VOGEL SOMA, a magyar válogatott kapusa: – „A védekezésünk összességében jól működött a spanyolok ellen, de kaptunk egy-két elkerülhető gólt, a támadásokra pedig sokszor nem maradt elég energiánk. Nincs okunk szomorkodni, mert nem dőlt össze a világ, megmaradt az esélyünk, hogy elérjük, amiért Párizsba jöttünk. Mindig nehéz túllépni a vereségen, de úgy érzem, egyre erősebbek vagyunk” – fogalmazott a magyar válogatott kapusa.
VÉLEMÉNY

„Remélem, nincs nagy jelentősége a vereségnek, de ez csak a csoportkör végén derül ki. Ha valamikor, talán most még belefért – mondta lapunknak a két gólt szerző Angyal Dániel. – A világ egyik legjobb csapatával játszottunk, ha nem nyújtunk száz százalékot, nehéz ellene érvényesülni. Ezúttal nem pörögtünk úgy, mint a spanyolok, sokszor elcsúsztunk védekezésben, támadásban pedig pontatlanok voltunk.”

Különösen emberelőnyben döcögött a szekerünk, a tíz fórunkból mindössze kettőt tudtunk kihasználni – mindkettőt Angyal fejezte be góllal. A sokoldalú bekk szerint a spanyol válogatott jobb volt és megérdemelten győzött, de nem érdemes keseregni, a tanulságokat levonva a negyeddöntőre kell csúcsformába kerülni.

„Ha a hátralévő három meccsünket megnyerjük, odaérhetünk a csoport második helyére, akkor elmondhatnánk, hogy kihoztuk a legtöbbet a torna első szakaszából – hangsúlyozta Angyal, akit a következő erőpróbáról, a Japán elleni csütörtök esti mérkőzésről is kérdeztünk. – Kellemetlen, speciális a japánok játékstílusa, oda kell figyelnünk rájuk. Nem lesz könnyű dolgunk, de akárhogy nézzük, győzni kell ellenük, erre is készülünk. Nekünk talán nagyobb előnyt jelent, hogy játszottunk velük a nyáron, mint nekik, mert nagyon eltér az európai vízilabdától, amit képviselnek.”

Varga Zsolt szövetségi kapitány is hasznosnak tartja, hogy július közepén előbb a Margitszigeten hivatalos mérkőzésen (16–12) találkoztunk a japánokkal, majd Olaszországban gyakoroltunk velük. Két forduló után pont nélkül állnak a B-csoportban, de senkit se tévesszen meg a tabella: mindkét mérkőzésüket egyetlen góllal veszítették el, a szerbeknek tizenötöt, a franciáknak tizenhármat lőttek. Az úgynevezett kamikaze-vízilabdájukra jellemző, hogy képesek néhány perc alatt három-négy gólos hátrányt ledolgozni – az érem másik oldala, hogy a védekezéssel nem sokat törődnek.

„Nagyon különleges a japánok stílusa, minden csapat megszenved ellenük. Önbizalmat ad az edzőmeccsek tapasztalata, akkor lehetünk eredményesek, ha megakadályozzuk, hogy a gyors játékukkal sok gólt szerezzenek” – mondta Varga Zsolt. 

Ezúttal hatványozottan igaz, hogy a stabil védekezés az elsődleges, ha nem megyünk bele a japánoknak kedvező adok-kapokba, már csütörtök este biztossá tehetjük a továbbjutásunkat.

PÁRIZS 2024, FÉRFI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Görögország–Egyesült Államok 13–11
16.35: Olaszország–Montenegró
19.30: Románia–Horvátország
B-CSOPORT
12.05: Szerbia–Spanyolország
15.00: Franciaország–Ausztrália
21.05: Magyarország–Japán
 

 
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA        
1. Olaszország2226–19+76
2. Görögország2126–19+73
3. Egyesült Államok21122–20+23
4. Horvátország21122–2203
5. Montenegró2120–23–30
6. Románia2215–28–130

 

 
AZ ÁLLÁS        
1. Spanyolország119–5+43
2. MAGYARORSZÁG1113–12+13
2. Ausztrália21113–12+13
4. Szerbia21119–23–43
5. Japán1115–16–10
6. Franciaország1112–13–10

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik