Olimpiai futballtorna: Lacazette és Olise is nagy gólt lőtt, sima győzelemmel rajtoltak a házigazdák

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 23:19
Francia öröm (Fotó: Getty Images)
Háromgólos győzelemmel kezdte meg szereplését a házigazda francia csapat az olimpiai futballtorna B-csoportjában, miután két vállra fektette az Egyesült Államokat. A másik késő esti meccsen Mali nem bírt Izraellel.

 

Kylian Mbappé távolmaradásától függetlenül bivalyerős kerettel várta a marseille-i Stade Vélodrome-ban sorra kerülő első meccsét a Thierry Henry vezette francia olimpiai csapat. Az egy kivétellel (Obed Nkambadio a másodosztályú Paris FC kapusa) kizárólag topligás játékosokból álló gárdában az Alexandre Lacazette, Jean-Philippe Mateta, Loic Badé trió hivatott túlkorosként megadni a szükséges rutint,  de ismerősen csenghet Castello Lukeba (RB Leipzig) vagy épp Michael Olise (Bayern München) neve is.

A másik oldalon a szerb Marko Mitrovics által összerakott amerikai csapat tagjainak többségét – valamint Walker Zimmerman, Djordje Mihailovic és Miles Robinson a három túlkoros játékost is – a hazai bajnokság (MLS) adja, de akadnak a keretben németországi (Kevin Paredes, Wolfsburg), angliai (Gabriel Slonina, Chelsea) vagy épp olaszországi (Gianluca Busio és Tanner Tessman, mindkettő Venezia) légiósok is.

A minőségbeli fölény ezzel együtt a franciák pártján volt, akik mezőnyfölényben játszottak, de néhány kósza próbálkozást leszámítva nem adtak sok munkát Patrick Schulténak. A szünet után aztán felpörögtek az események, rögtön a félidő elején Harriel fejesét védte Guillaume Restes, majd az 59. percben Mihailovic sistergős bombája szédült ki a keresztlécről. A kihagyott lehetőségeket a 61. percben góllal büntették a házigazdák: a csapatkapitány Alexandre Lacazette 20 méterről célba vette a kaput, a labda pedig a talajon többször is megpattanva, a későn feleszmélő Schulte mellett utat talált a jobb alsóba (VIDEÓ ITT).

Az amerikai válasz nem váratott sokat magára, előbb Restes tornázta ki Aaronson fejesét, majd Tolkin bólintott a bal oldali kapufára. A 69. percben Michael Olise kis túlzással lemásolta Lacazette találatát: hasonló helyről, de csavarva juttatta a jobb alsó sarokba a labdát (VIDEÓ ITT). A meccs hajrájában Loic Badé fejesével a franciák lezárták a meccset, míg az amerikaiak egy lesgólig jutottak – a nehézkes kezdés dacára meggyőző sikert arattak Henry tanítványai. 3–0


Eközben D-csoportban Izrael Hamidou Diallo öngóljával megszerezte a vezetést Mali ellen, de hét perccel később megvillant Cheickna Doumbia, aki beállította az 1–1-es végeredményt. 

A-CSOPORT
Franciaország–Egyesült Államok 3–0 (Lacazette 61., Olise 69., Badé 85.)
D-CSOPORT
Mali–Izrael 1–1 (Doumbia 63., ill. H. Diallo 56. – öngól)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik