A triplázó bajnok, akit lecsuktak szeméremsértésért

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 10:37
Ethelda Bleibtrey
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

Az első világháború utáni első ötkarikás játékok, amelyet 1920-ban Antwerpenben rendeztek, egyik, ha nem a legnagyobb hőse Ethelda Marguerite Bleibtrey úszó volt. Az amerikai hölgy 18 évesen szerepelt az olimpián és soha többé. A fiatal sportoló a három gyorsúszó szám mindegyikében indult, mi több, tarolt, ami azért számított meglepetésnek, mert hátúszásban volt a legerősebb. Száz méteren és háromszázon is új világrekorddal lett aranyérmes. Sőt, váltóban csapatban győzött négyszer százon is, három címével pedig ő lett az első háromszoros olimpiai bajnok női sportoló. A száz döntőjében úszott időeredménye közel három évig maradt világcsúcs. 

Ethelda Bleibtrey Waterfordban született, majd azért kezdett el úszni, hogy felépüljön – ugyanis gyermekbénulásban szenvedett, amit 1917-ben diagnosztizáltak nála. Az egyik legérdekesebb hozzá kapcsolódó történet két évvel ezután, 1919-ben esett meg, amikor letartóztatták „meztelen úszás” miatt. Ugyanis levette a harisnyáját egy Manhattan Beach-i medencénél, ahol tilos volt „az alsó női végtagokat nyilvános fürdéshez lecsupaszítani”. Az úszónőt letartóztatták, ám a rendőrség lépése akkora közfelháborodást váltott ki, hogy nem sokkal később kiengedték, és az ezt követő hajcihő és további tiltakozások egészen a harisnya elhagyásához vezettek… 

  „A győzelem öröme nem abban rejlik, hogy legyőzöl másokat, hanem abban, hogy legyőzöd magad, és javítasz azon, amit már elértél. Az úszás a világ legjobb sportja a nők számára. Azért nem lettem négyszeres bajnok, mert akkoriban a hátúszás nem szerepelt a női programban. Márpedig abban én tartottam a világrekordot, de Antwerpenben csak gyorsúszásban indulhattam" – mondta később Bleibtrey, akit 1967-ben beválasztottak az úszó Hírességek Csarnokába. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik