A Calciopoli botrány két főszereplője: Moggi és a telefon
A Calciopoli két főszereplője: Moggi és a telefon

Az olasz sportlap szerint Giancarlo Abete, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke kedden egyeztetett Stefano Palazzi szövetségi ügyésszel a 2006-os Calciopoli-botrány kapcsán. A hírek szerint arról tárgyaltak, hogy az ügy jövő keddi bírósági tárgyalása után a szövetség is új vizsgálatot indíthat.

Előkerült ugyanis egy bizonyos hangfelvétel, amelyet a védelem terjesztette be Luciano Moggi, a Juventus volt általános igazgatója elleni nápolyi büntetőperben, bizonyítandó, hogy az évtized közepén kirobbant botrányban a korábban véltnél sokkal több klub érintett.

A most bemutatott rögzített telefonbeszélgetés résztvevője Massimo Moratti, az Inter elnöke és Paolo Bergamo, az olasz szövetség bíróküldő bizottságának volt vezetője, a téma pedig egy 2005-ös Olasz Kupa-meccs, amelyen az Inter később 3–1-re legyőzte a Bolognát.

Az olasz sajtót napok óta izgalomban tartó újabb meccsmanipulációs pletykát Moratti nevetségesnek minősítette, és visszautasította.

A Gazzetta több – olasz forrással együtt – Roberto Pardolesi személyében egy szakértőt is idéz az ügyben; a professzor leszögezte, új bizonyítékok felbukkanása esetén bármikor új eljárás indítható.

Mint ismert, a 2006-os megvesztegetési botrány nyomán a Juventust megfosztották bajnoki címétől (a torinóiakon kívül a Milant, a Laziót, a Fiorentinát és a Regginát is bűnösnek találta a szövetség) kizárták az élvonalból, törölték a 2005-ös és 2006-os bajnoki címét, utóbbi scudettót pedig Moratti klubja, az Inter kapta meg, de az olasz sajtóban megjelent találgatások szerint ez a helyzet akár még meg is változhat, ha beigazolódik Moggiék állítása.