Gianluigi Buffon, a rekordhalmozó futballkapus

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 14:55
null
(Infografika: Dancsák András)
A Gianluigi Buffon futballkarrierjét bemutató sorozatunk „prózai” része múlt héten befejeződött, ám a pályafutása végére idén augusztusban pontot tevő olasz labdarúgó különféle csúcsainak összegzése sem kerülhető meg. Nem, mert ahogy infografikánkban látni fogják, a kapusklasszis a rekordokkal sem bánt kesztyűs kézzel.

A „Ki korán kel, aranyat lel” mondást mintha egyenesen Gianluigi Buffonra szabta volna a szájhagyomány. Az olasz futballtörténelem egyik legfényesebben ragyogó csillagát szokatlanul fiatalon hajították bele a mély vízbe, ahol nemhogy nem fulladt meg, de olyan ügyesen és magától értetődő természetességgel tempózott, hogy a végén azért kellett izgulni, méltóztasson már kiszállni végre, nehogy ott öregedjen meg a hűs habok között. Jóval lényegesebb: Buffon pályafutása nemcsak a megszokottnál hosszabb, hanem annál jóval eredményesebb is volt.

Az elnyert trófeákról és díjakról már szóltunk, de talán nem érdektelen „súlyra” is összegezni a carrarai születésű „márványember” nevéhez fűződő megannyi elért csúcsot és átírt rekordot. Infografikánkban kategóriák szerint rendezve mutatjuk meg a buffoni legeket, miközben persze arról is érdemes szót ejteni (s ezt tesszük meg itt), hogy melyek azok az összevetések, amelyekben a közel harmincéves kapuspályafutása dacára sem ő a non plus ultra.

Nem sok ilyet találni.

A Juventusnál Alessandro Del Piero a klub mezében lejátszott összes mérkőzés viszonylatában 20 meccsel (705 kontra 685), a nemzetközi találkozókat nézve pedig csupán néggyel (130 vs. 126) előzi meg. A BL-ben Iker Casillasnak néggyel, Manuel Neuernek eggyel több kapott gól nélküli összecsapása van, mint a rangsor harmadik helyén álló korábbi „főzebrának”, de a lejátszott mérkőzések (132) számában is csak a spanyol (181) és a német (133) exkolléga áll előtte a kapusok különversenyében. A squadra azzurrában a legtöbb Eb-mérkőzés rangsorában eggyel maradt el az éllovas Leonardo Bonuccitól (18 ott, 17 itt), ám hiába járt öt világbajnokságon, a lejátszott 14 meccsével csupán nyolcadik az olasz rangsorban.

És a korrekord sem mindenhol az övé. A Serie A-ban és a Bajnokok Ligájában ráadásul ugyanaz a honfitárs, a hozzá hasonlóan három évtizeden át a topon lévő Marco Ballotta tartja a csúcsot, mindkét sorozatban közel egy évet „verve” a nyáron visszavonult legendára.

De alighanem a legkörmönfontabb csúcsot is Buffon tartja, ráadásul holtversenyben: az egy adott torna végén vb-t nyerő válogatottak kezdőkapusai között Fabien Barthezhez (1998) és Iker Casillashoz (2010) hasonlóan 2006-ban Buffon is csak két gólt kapott a torna során, ami – gondolták volna? – a maga nemében világcsúcs.

(VÉGE)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. szeptember 30-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik