A szezon végén távozik az Inter kispadjáról Roberto Mancini

Vágólapra másolva!
2008.03.12. 00:27
Néhány perccel azután, hogy csapata a Liverpool ellen 1–0-ra elveszített nyolcaddöntő-visszavágóval búcsúzott a legrangosabb európai kupasorozattól, Roberto Mancini, az Internazionale vezetőedzője bejelentette, a szezon végén lemond posztjáról.
Roberto Mancini a mérkőzést követő sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra döntését
Fotó: Reuters
Roberto Mancini a mérkőzést követő sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra döntését
Roberto Mancini a mérkőzést követő sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra döntését
Fotó: Reuters
Roberto Mancini a mérkőzést követő sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra döntését

Mancini nem edzősködne Olaszországban

Roberto Mancini az Internazionale hivatalos honlapján megjelentek szerint nem csak a fekete-kékeket hagyja el a szezon végén, de olasz csapatot sem kíván irányítani a következő idényben. Az edző korábban tett olyan kijelentést, miszerint szerencsésnek tartja azokat a trénereket, akik az angol első osztályban is kipróbálhatják magukat. Az olasz mester fia, Filippo Mancini a téli átigazolási időszakban csatlakozott a Manchester Cityhez az Inter Primavera-csapatától, nem elképzelhetetlen, hogy a nyáron édesapja is követi Angliába a fiatal játékost.
„A következő két és fél hónap lesz az utolsó időszak, amelyben még az Intert irányítom" – jelentette ki a 43 éves vezetőedző.

Erről már beszéltem a játékosoknak, és azt hiszem, úgy korrekt, ha erről mindenki tud. Olyan döntés ez, amelyet már korábban meghoztam, és nem a ma esti vereség után született meg."

Bár a milánói fekete-kékek vezetőedzője tehát állítja, nem a Liverpool elleni vereség után határozott így, hanem már korábban döntött. Az azért nem valószínű, hogy például az Internél több mint negyven éve várt Bajnokok Ligája-siker után is elköszönt volna a klubtól.

Massimo Moratti, a százéves jubileumát a napokban ünneplő klub elnöke nem kívánta kommentálni Mancini döntését.

Az olasz vezetőedző egyébként természetesen a mérkőzést is értékelte, és elgédetlen volt a bíró teljesítményével.

"Természetes, hogy tízen játszani tizenegy ember ellen nagyon nehéz feledat, és hiába próbálod a magad javára fordítani a meccs alakulását, egyszerűen nem megy."

A tréner szerint a norvég játékvezető nem mért egyenlő mércével.

Az első félidőben a Liverpoolnak is volt négy olyan szabálytalansága, amit hátulról követtek el, ezt azonban nem büntette meg a játékvezető" – háborgott Mancini.

De térjünk vissza Mancini búcsújához. Bár az elnök néma maradt, a játékosok közül többen is elmondták a véleményüket a tréner nyári távozásával kapcsolatban. A szerb középpályás, Dejan Sztankovics nagyon csalódott, de szerinte egy ilyen vereség után könnyen kicsúszhat az ember száján egy ilyen nyilatkozat.

Esteban Cambiasso is hasonló véleményen volt: "Legjobb tudomásom szerint Mancini feltételes módban fogalmazott. Mindannyian szomorúak vagyunk, ő is, mi is, de holnap tiszta fejjel kell mindent végig gondolni."

Julio Cruz némiképp másként vélekedett: "Meglepett egy kicsit a hír, mindenestre ha ő tényleg ezt mondta, akkor az biztosan az ő döntése, és nem kitaláció..."

Roberto Mancini 2004 nyarán vállalta el az Internazionale tulajdonosa, Massimo Moratti felkérését a csapat irányítására. Az olasz szakember az utóbbi évek legsikeresebb „fekete-kék” edzőjévé vált.

Első, az Internél töltött szezonjában a csapat csak a harmadik helyet érte el a 2004-2005-ös bajnoki kiírásban. Aztán jött a már híressé vált olasz bundabotrány, amelynek következtében a pontlevonások és kizárások miatt 1989 után ismét az Interé lett az olasz bajnoki cím.

Két évvel érkezése után, a 2006-2007-es szezonban rendkívül ütőképes gárdát kovácsolt a Moratti család nagy örömére. A csapat mindössze egy vereséget szenvedett a bajnokságban, és 97 pontjával toronymagasan nyerte a Serie A-t.

A két scudetto mellé két Olasz Kupát és két Olasz Szuperkupát is begyűjtött a csapattal a mester, és az idei olasz bajnoki cím megnyerésére is nagy eséllyel pályázik az Inter, hat pont az előnye a Romával szemben a tabellán.

A Bajnokok Ligájában viszont nem tudott maradandót alkotni a fekete-kékekkel.

A 2004-05-ös kiírásban a negyeddöntőben pottyantak ki botrányos körülmények között a városi rivális Milan ellen, majd a következő két szezonban spanyol gárdák okozták a vesztüket.

A 2005-06-os sorozatban ismét a negyeddöntőig jutottak, de a Villareal több idegenben lőtt góllal elütötte őket az elődöntőtől, majd a tavalyi kiírásban már a nyolcaddöntő volt a végállomás, a Valencia ellen is hasonló körülmények között búcsúztak (a spanyol gárda itt is több idegenben elért találattal lépett tovább).

Kedden pedig eldőlt, hogy a jelenlegi szezonban sincs tovább a nyolcaddöntőnél, a Livepool kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel ment tovább a legrangosabb európai kupasorozatban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik