Ütős program – Mosley szupermeccse után, a többiek álommeccse előtt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.01.27. 14:54
Címkék
Túl vagyunk Shane Mosley Antonio Margarito elleni győzelmén, továbbá néhány idei nagy meccs időpontja és helyszíne is megvan már. A Nemzeti Sport Online ezekhez még hozzáképzel egy-két összecsapást, s íme a 2009-es év mérkőzései. Jobb későn, mint soha.
Manny Pacquiao De la Hoya után Ricky Hattont is
Manny Pacquiao De la Hoya után Ricky Hattont is
Fotó: Imago (archív)
Manny Pacquiao De la Hoya után Ricky Hattont is "levadászná"
Manny Pacquiao De la Hoya után Ricky Hattont is
Manny Pacquiao De la Hoya után Ricky Hattont is
Fotó: Imago (archív)
Manny Pacquiao De la Hoya után Ricky Hattont is "levadászná"

Floyd Mayweather–Shane Mosley (váltósúly)

Kezdjük a közelmúlttal: a 37 éves „Sugar” Shane Mosley (46–5–0, 39) szépen beletenyerelt az idei programba. Azzal, hogy váltósúlyban leiskolázta Antonio Margaritót, a Margarito–Miguel Cotto találkozó visszavágója okafogyottá vált, pedig már biztosnak tűnt a júniusi összecsapás. Mosley visszavághatna ugyan Cottónak, de minek, ha szupercsatára van esélye. Menedzsmentje már meg is kereste Floyd Mayweathert (39–0–0, 25), s a visszavonult sztár üzent: minden ajánlatot mérlegel. Könnyen ki lehet találni, mi dönt majd…

Juan Manuel Márquez–Juan Díaz (könnyűsúly)

Ez már fix: a veterán mexikói február 28-án meccsel az amerikaival. Tíz év és 16 győzelem a különbség közöttük, előbbi a fiatalabb Díaz (33–1–0, 17), utóbbi Márquez (49–4–1, 36) javára. A 35 éves mexikói listavezető tavaly Pacquiaótól kapott ki. A Dinamit (Márquez) és a Bikaborjú (Díaz) egyaránt volt már világbajnok, s hogy neve legyen ennek a gyereknek is, a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) könnyűsúlyú vb-címe a tét. Illetve sokkal több: a presztízs.

Israel Vázquez–Juan Manuel López (kispehelysúly)

Miután a 31 esztendős mexikói Israel Vázquez (43–4–0, 31), a WBC nagypehelysúlyú világbajnoka 2008-ban győzelemmel tett pontot a honfitársa, Rafael Márquez elleni trilógiája végére, 2009-ben jöhetne az új hullám a Puerto Ricó-i Juan Manuel López (24–0–0, 22) személyében. Nem tévedés: nem Juan Manuel Márquez, hanem López… A 25 éves, veretlen WBO-világbajnok győzelmeinek 91.7 százalékát meccsei idő előtti befejezésével érte el.

Marco Antonio Barrera–Amir Khan (könnyűsúly)

A mérkőzést már lekötötték március 14-ére Manchesterbe. Kissé érthetetlen párosítás, s nemcsak mert a 22 éves Khant (19–1–0, 15) 2008-ban csúnyán megverte Breidis Prescott, hanem azért is, mert a brit rutintalan, a mexikói Barrera (64–6–0, 43) pedig minden hájjal megkent róka, mint Pacquiao, akivel ugyan Khan kesztyűzött is Amerikában, de az mégsem éles bunyó. Az edzőfenomén Freddie Roach jókat mondott a britről, de hát Barrera, az Barrera, s éppen Pacmannel vívott szó szerint vérre menő csatákat. A meccs még úgy is lutri, hogy a „Babaarcú gyilkos” 13 évvel idősebb, mint Khan.

Vitalij Klicsko–Juan Carlos Gómez (nehézsúly)

Ez is már tuti meccs. Március 21-én Stuttgartban csapnak össze. A 37 esztendős Vitalij Klicsko (36–2–0, 35) nagyon összekapta magát, a WBC világbajnokának ökle olyan, mint a szocializmusban a munkásököl: oda csap, ahova köll. A tréfát félretéve, az egykori universumos klubtárs, a WBC korábbi cirkálósúlyú világbajnoka, a jelenlegi hivatalos kihívó, azaz a kubai Juan Carlos Gómez (44–1–0, 35) ellen a tét a WBC vb-címe. A „Fekete párduc” 10 centivel alacsonyabb Klicskónál, de nagyobb problémát jelenthet, hogy kevésbé fajsúlyos ellenfelekkel bunyózott eddig, mint az ukrán.

Manny Pacquiao–Ricky Hatton (kisváltósúly)

Azért meg lennénk lepődve, ha nem volna még meg a dátum és a helyszín. Íme: május 2., Las Vegas, s az IBO kisváltósúlyú övéért bunyóznak. Persze csak ha megegyeznek a lóvén, mert a fifty-fifty Pacmannek kevés… A Fülöp-szigeteki Pacquiao (48–3–2, 36) addig sem akármilyen megítélésén is sokat dobott De La Hoya legyőzése, de egyet ne feledjünk, az Aranyifjú formán kívül volt. Hatton (45–1–0, 32) 2007-ben Mayweathertől kapott ki csúnyán, ám azóta ismét egy „superfight” lebeg a szeme előtt. Valami azt súgja, a 30 évesek meccsén ne értékeljük túl Pacquiaót, s ne becsüljük le Hattont.

Arthur Abraham–Kelly Pavlik (középsúly)

Már 2008-ban is esedékes lett volna ez a csata, ehelyett Pavlik (34–1–0, 30) elvesztette a veretlenségét Bernard Hopkins ellen, igaz, a középsúlynál magasabb súlyhatárban, s nem forgott kockán a WBC és a WBO középsúlyú vb-öve. Az IBF-bajnok Abraham (28–0–0, 23) tavaly Felix Sturmot ijesztgette, s lehet, hogy az idén a Pavlik-meccs előtt meg is ijeszti. Annál is inkább, mert az amerikainak február 21-ére lekötött mérkőzése van Marco Antonio Rubio ellen. Két „őszinte” bunyós a sarkokban: Pavlik K. O.-mutatója 85.7 százalék, Abrahamé 82.1. Mindketten a legváratlanabb pillanatban képesek leütni az ellenfelet.

Manny Pacquiao–Floyd Mayweather (kisváltósúly)

Erre mondja a matematikai axióma, hogy akkor és csak akkor jöhet létre, ha Mayweather reaktiválja magát, majd legyőzi Mosleyt, s ha Pacman is túljut Hattonon. Ez a párharc létrejöttének három szükséges és elégséges feltétele – no meg a legfontosabb, a pénz. Ismerve a nagymenők „szaporaságát”, lehet, hogy ez az összecsapás már átcsúszik 2010-re – főleg akkor, ha a meccsszervezők úgy találják, hogy ebből a küzdelemből jövőre még több pénzt lehet kivenni. Az összecsapás nagy kérdése lenne, hogy az ütőgép Pacquiao mire megy a zseniálisan védekező Mayweatherrel.

Vladimir Klicsko–David Haye (nehézsúly)

Ha Vitalij legyőzi Gómezt, jöhet neki az amerikai Chris Arreola – de mi lesz Vladimirral? Nos, a fiatalabb Klicsko fivér (52–3–0, 46) a brit David Haye (22–1–0, 21) ellen állna ki megvédeni a WBO-címét. Mondjuk az év végén, mert Haye hiába volt cirkálósúlyban vitathatatlan bajnok, az elitkategória azért más kávéház, szokni kellene az ütéseket, meg rutint szerezni. Volt már ilyenre példa, bizonyos Evander Holyfieldnek sikerült. A 28 éves brit K.O.-mutatója 91.3 százalék, igaz, a 32 esztendős Klicsko 83.6 százaléka sem rossz. Aztán ha Haye nyerne, jöhetne Vitalij és „A testvér bosszúja” elnevezésű gála…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik