Manny Pacquiao Las Vegasban bravúrra készül David Diaz ellen

Vágólapra másolva!
2008.06.28. 08:37
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban napjaink egyik legjobb bokszolója, Manny Pacquiao lép a ringbe az amerikai David Diaz ellen. A tét a Bokszvilágtanács (WBC) könnyűsúlyú világbajnoki öve.
Diaz (balra) és Pacquiao a mérlegelésen
Fotó: Action Images
Diaz (balra) és Pacquiao a mérlegelésen
Diaz (balra) és Pacquiao a mérlegelésen
Fotó: Action Images
Diaz (balra) és Pacquiao a mérlegelésen

A Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao (46–3–2, 34 K. O.–T. K. O.) a könnyűsúlynál egy kategóriával lejjebb a WBC nagypehelysúlyú vb-övét birtokolta, David Diaz (34–1–1, 17) pedig a WBC könnyűsúlyú címvédője.

Pacquiao szeretne történelmet írni: győzelme esetén ő lenne az első ázsiai bunyós, aki négy súlycsoportban is világbajnok. „Nekem és népemnek is fontos, hogy beírjam magam a boksztörténelembe” – fogalmazott patetikusan a Fülöp-szigeteki. A nagypehelysúlyú világranglistát vezető 29 éves Pacman olyanokkal bokszolt már, mint Juan Manuel Márquez, Marco Antonio Barrera vagy éppen Erik Morales – utóbbival háromszor is, s egyik vereségét tőle szenvedte el.

A 32 éves amerikai csupán 6. a könnyűsúlyú rangsorban, és kevesebb a tapasztalata, mint a kihívónak. 2007 augusztusa óta világbajnok, Moralest győzte le pontozással. Azóta egy tízmenetes felhozó meccse volt, amelyen szintén pontozással nyert Ramon Montano ellen. A könnyűsúly a „Diazok” kategóriája, Davidet névrokonai közül a szintén amerikai Juan és a mexikói Júlio is megelőzi a rangsorban. Pacquiao nyilván a legkönnyebb ellenállást keresve választott, hogy történelmet írjon, s így következhet David Diaz, aki kihívójával szemben alkatilag is könnyűsúlyú bunyós.

Pacman korábban kispehelysúlyban, pehelysúlyban és nagypehelysúlyban szerzett világbajnoki címet, ez az első könnyűsúlyú mérkőzése. Márciusban Juan Manuel Márquezt verte meg a WBC nagypehelysúlyú övéért. A szakemberek őt tartják a súlycsoportoktól és szervezetektől független ranglistán korunk negyedik legjobb bunyósának.

A meccset megelőző sajtótájékoztatón mindkét sportoló köszönetet mondott Istennek, hogy bokszolhat a vb-címért, más kérdés, hogy a Fülöp-szigeteki tűzgolyó azért visszafogottabb, mint a Morales, illetve Barrera elleni összecsapásai előtt – ő alkatából fakadóan az alacsonyabb súlycsoportokra termett. És Morales Diaz elleni példája is ott lebeg a szeme előtt…

David Diaz mindenesetre édesapjának és a mexikóiaknak ajánlotta a meccset – Pacman legyőzöttjei, azaz Morales, Barrera és Márquez valamennyien mexikóiak –, számítva ezzel a szimpátiájukra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik