Balzsay villámgyorsan végzett Derchacencóval

Vágólapra másolva!
2002.07.15. 20:25
Címkék
Egyetlen magyar húzott kesztyűt hétfőn, mégpedig a program utolsó párjában a permi Európa-bajnokságon. Balzsay Károly a moldáviai Ivan Dercachenco ellen pillanatnyi kétséget sem hagyott afelől, hogy érdemes az éremcsatára, mert az egész verseny leggyorsabb győzelmét aratva lépett a nyolc közé.
34. férfi ökölvívó Európa-bajnokság,
Perm

Nyolcaddöntô. 75 kg: Balzsay Károly (magyar)–Dercachenco (moldáviai) T. d. f. gy. az 1. m-ben
34. férfi ökölvívó Európa-bajnokság,
Perm

Nyolcaddöntô. 75 kg: Balzsay Károly (magyar)–Dercachenco (moldáviai) T. d. f. gy. az 1. m-ben
Kizárólag a kötelező aggodalom tette, de enyhe harctéri idegesség volt az úr a magyar táborban, holott reálisan mindenki sejtette, hogy Balzsay Károlynak nem okozhat gondot a moldáviai Ivan Dercachenco. Karesz friss és erős volt az első meccsén, nem is emlékeztetett az utóbbi évek világversenyein rendre betliző Balzsayra, a rivális viszont mérkőzés nélkül jutott a 16-ba, miután a macedón Nasszi nem állt ki ellene.
Bár a méltánytalanságokat elkerülendő, nyilván nem ártott, hogy a Permbe vasárnap este befutó Csötönyi Sándor EABA-alelnök is helyet foglalhatott a zsűriasztalnál, magára az öszszecsapásra alig kell szót vesztegetni. A gongra Balzsay kettőt bevert Dercachencónak, aztán még kettőt, majd annyit, amennyit csak bírt, az ijedtében teljes passzivitásba menekülő moldáviai mást sem akart, mint kihúzni valahogyan a pofonzápor elől az első szünetig – de erre sem volt módja. Másodpercekkel a második perc letelte előtt ugyanis 15:0-nál kialakult a technikai döntő fölényhez elegendő különbség, és máris zsebben volt Balzsay második permi diadala.
Miután K. O.-t még nem láthattunk, a tizenöt ponthoz pedig mindenkinek több mint egy menetre volt szüksége, a magyar középsúlyúé az Európa-bajnokság eddigi leggyorsabb sikere, ami legalábbis bizakodásra adhat okot.
Más kérdés, hogy szerdán már nagyon-nagyon figyelnie kell. A két súlycsoporttal lejjebb három éve vb-bronzérmes román Lucian Bute következik, akivel az idén egyszer már találkozott. Azt a meccset Romániában rendezték, és a végén a nagyon megvert, ám egy ponttal így is vezető Butét csak az mentette meg, hogy fél perccel hamarabb lekongatták a negyedik menetet. Mindez persze egyáltalán nem garancia Balzsay győzelmére – még az sem, hogy Bute, valamint a román küldöttség, a háromszoros világbajnok Vastag Ferenc szövetségi kapitány vezetésével egy perc után, lehorgasztott fejjel otthagyta Karesz meccsét –, de az eddigi produkciója minimum reményt keltő.
Egy élet a bokszért

A Tanú Virág elvtársa (sírfelirata: „Egy élet a népért”) után szabadon – hasonló igazságtartalommal. Emil Zsecsevrôl van szó, az Európai Ökölvívó-szövetség mindenható bolgár uráról, aki mindenki örömére éppen itt, Permben töltötte be 75. életévét.
„Én nem fogom ünnepelni azt az embert, aki annyi gúnyt űzött belôlünk az elmúlt évtizedekben” – húzta el a száját Szántó Imre kapitány, és ezzel csak a leginkább szalonképes részletet idéztük tôle. Zsecsevet mindenesetre hidegen hagyják a vele kapcsolatos negatív hangok (és nem csak hangok, hiszen volt olyan bunyós is, aki egyszerűen leköpte ôt egy vitatottabb meccs után), a születésnapját nagyszabású fogadással ünnepelte, ahol a fényképével ellátott, „Zsecsev” fantázianevű vodkáspalackokat osztogatott alattvalóinak.
Ehhez vegyük hozzá állandóan derűs tekintetét, borzalmas napszemüvegét, és képzeljünk el egy kiérdemesült öreg vígjátékszínészt, amint, amolyan sztálinosan-kádárosan, kedélyesen integet a népének.
Jó szállodákban lakik, jókat eszik-iszik, rövid francia és orosz nyelvű szellemeskedésekkel untatja a közönségét, el-el bóbiskol a meccseken.
És gyakorlatilag semmit sem tesz a sportágáért.
Bute ragyogó bunyós, magas, hosszú karú, távolról szeret érvényesülni, Karcsi viszont szívesen tartózkodik az ellenfeléhez közel – rendkívül érdekes meccsre van kilátás, amelyből akár a későbbi győztes is kikerülhet. Ne feledjük ugyanis: a 75 kilogramm az egyetlen olyan kategória, amelyben már nincs versenyben orosz ökölvívó. Gajdarbekovot éppen Lucian Bute verte meg.
Kedden egyedüliként a 81 kilós Szűcs István bokszol a magyar válogatottból, a félnehézsúlyú Vasas-öklöző a jugoszláv Ribaccal szemben már az Európa-bajnoki dobogóért húz kesztyűt. Ha túlteszi magát az azeri Iszmailov elleni, enyhén szólva is ellentmondásos, az azeriek által az Eb legnagyobb csalásának titulált győzelmének felhangjain (hadd tegyem hozzá: Iszmailov alig egy órával a veresége után már fülig érő szájjal, egy üveg vodka társaságában járt-kelt), és úgy bokszol, ahogyan valójában tud – érmet nyerhet.
Hiszen Ribac (keddig bizonyosan) igazán kedves ismerősünk. A szerb legény ellen vívta az elmúlt évek tán legemlékezetesebb amatőrmeccsét a két évvel ezelőtti Eb-n Erdei Zsolt. Aki látta, sosem felejti el, aki nem, annak pedig szinte lehetetlen plasztikusan visszaadni, ami a finn szorítóban történt. A lényeg: a pár napra rá Európa-első Madár három-négy, egyaránt úgy húszas-harmincas sorozással nyitott, Ribac alig talált ki a menet végén a ring sarkába, le sem vette a kettős fedezéket, amikor kikukkantott a kesztyűi mögül, azonnal "elütötte a vonat”, pillanatok alatt kialakult a döntő fölényhez elegendő különbség. Erdeit pedig nem utolsósorban ezért a mecscséért vita nélkül választották az egész kontinensviadal legragyogóbb ökölvívójának.
Két dologban feltétlenül bízhatunk. Egyrészt Szántó Imre nyilván elmondja Szűcsnek, hogy miként bánt el a riválisával Erdei, másfelől Ribac feltehetően nyugtatókat szed, amióta megtudta, hogy magyar jutott neki kedd estére.
A tét mindenesetre a permi Európa-bajnokság első magyar érme lesz, nem kevés. Szerdán aztán Balzsay és a német Sebastien Köber ellen Kurtucz Csaba csatázhat a továbbiakért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik