Női kézi Eb: Mit érez ilyenkor az ember? Hogy 61 éves - Németh

Vágólapra másolva!
2014.12.10. 19:47
null
Kiss Évát választották a legjobb magyar játékosnak a lengyelek elleni mérkőzés után (Fotó: Korponai Tamás)
Németh András szövetségi kapitány szerint egyértelműen látszik a női kézilabda-válogatotton a fejlődés, ám bőven van még csiszolni való a csapaton. Kérdés, hogy jut-e erre elég idő az egyre nagyobb téttel bíró csaták előtt. Kovacsics Anikó szerint a továbbiakban is a csapategységre kell építenünk, míg a lengyelek ellen hibátlanul lövő Mayer Szabina elárulta, az első meccsen még halálra izgulta magát.

 

 

A kapitány olykor kifejezetten dühösnek látszott a lengyelek elleni második félidő során, ami a tízgólos előny leadásából fakadt. „Volt sajnos egy félreértett biztonság a lányokban a nagy előny birtokában – mondta Németh András. – A visszaesés pont nem a cserékből fakadt, mert a beszállók – például Mayer vagy Planéta – hozzátettek a meccshez, inkább ebből a hozzáállásból. Ilyenkor sajnos két verzió van. Kiengedve, szenvedve nyersz, vagy – kissé erős szóval – meggyalázod az ellenfelet. Én mindig inkább ez utóbbi mellett vagyok, minél jobban megverni az aktuális riválist. Valós veszélyt azért nem éreztem, mert tudtam, hogy adott esetben tudnánk változtatni.”

NEM LESZ TÖBBET KLUBEDZŐ
„Az éjszaka jelentős része videózással telt. Ilyenkor mindegy, hogy győztes vagy vesztes meccs után van az ember, kell készülni a következőre – majd személyes megpróbáltatásaiba is betekintést nyújtott a kapitány. – Hogy mit érez ilyenkor az ember? Leginkább azt, hogy hatvanegy éves. Már jó ideje, tíz éve kialakult, hogy meccsek után mintegy négy órát tudok aludni összesen, mindegy, hogy mikor fekszem le, ez pedig egy ilyen torna alatt megterhelő. Ezért is nem szándékozom többet klubban dolgozni, mert ezt fizikailag már nehezen bírnám hosszú távon.”

Felvetettük, hogy a spanyolok elleni meccs vízválasztó lehet az Eb szempontjából. „Igen. Egyszer már győztünk, a lelki gát áttört. Még mindig azt érzem, hogy sok mindenben előre kell lépnünk, amire egyszerűen nem volt felkészülési idő, amik ahhoz kellenek, hogy eredményt érjünk el. Vannak azonban már elindult folyamatok, a válogatottnak van egy stabilitása, amit például a cserék is meghoztak. Folyik az építkezés, olyan játékosaink vannak, akik meghatározóak a bajnokságban, de az összecsiszoláshoz egyszerűen idő kell.”

A kapitánynak megjegyeztük, hogy fizikailag versenyképesnek látszik a csapat, Németh szerint azonban erre a stábnak kevés ráhatása van. „Amit mi tudunk ez ügyben tenni, hogy figyelünk a terhek elosztására, arra, hogy ne legyenek hatvanperces embereink a pályán. De ha fizikailag jónak látszik a csapat, az a klubokban végzett munka érdeme. Mi ezzel már nem tudunk mit tenni, a válogatottban már nincs, nem is lehet erőnléti munka.”

A lengyelek ellen remeklő Kiss Évától azt kérdeztük, mikor tudta meg, hogy ő kezd a második fellépésen. „Közvetlenül a meccs előtt, az utolsó taktikai eligazításon. Az elején szerencsére olvastam a lengyel lövéseket, fogtam is a labdákat, összeállt a védekezésünk, így könnyebb dolgom is volt. Hogy a csere mennyire volt természetszerű? Erről Andrást kell megkérdezni, de úgy éreztem, logikus volt, kicsit elfáradtam, és a két társam is jó formában van.”

Kovacsics Anikó (jobbra) a válogatottban is több poszton bizonyít (Fotó: Szabó Miklós)
Kovacsics Anikó (jobbra) a válogatottban is több poszton bizonyít (Fotó: Szabó Miklós)

 

Kovacsics Anikó a lengyelek ellen is bizonyította, hogy a Győr mellett a válogatottban is igazi jolly jokernek számít, balszélsőként kezdte a találkozót, de később beljebb húzódva is klasszis teljesítményt nyújtott.

„Egyértelműen a csapatmunka eredménye volt a lengyelek elleni győzelem – mondta a Győri ETO játékosa. – Mindenki együtt tudott örülni a másiknak, biztattuk egymást, és ebből egy önbizalommal teli, felszabadult játék jött ki. Akárhol kapok szerepet, szeretnék minél többet segíteni a csapatnak. Nem okoz problémát, ha meccs közben kell váltanom, a válogatottban többet kell játszanom a bal szélen, de most már abban a pozícióban is egészen jól feltalálom magam. Megoszlanak a feladatok, mindenkinek van dolga bőven, ebből tevődik össze a csapatmunka."

Szembetűnő volt, hogy mennyire együtt van a válogatott, a legkisebb sikeres megmozdulásnál is szinte az egész kispad ünnepelt, biztatott:

„Ez az összhang elengedhetetlen, erre kell építenünk ezután is. Mindenki biztatja a másikat, mert tudja, hogy neki is ez esne jól. Ebből az erőből tudunk tovább építkezni és dolgozni. A spanyolok nagyon erősnek tűnnek, látszik, hogy tudják, mit csinálnak, egységesen mennek előre. De azért ők is sebezhetőek, az oroszok ellen csak egy góllal tudtak nyerni. Koncentráltnak kell lennünk, nem szabad labdákat adnunk a kezükbe. Macarenával nagyon jóban vagyunk pályán kívül, de ez most egészen más lesz, egyértelmű, hogy nyerni szeretnénk, mert így jó helyzetből indulhatnánk Debrecenben."

Egységben az erő – vallják női kéziseink (Fotó: Szabó Miklós)
Egységben az erő – vallják női kéziseink (Fotó: Szabó Miklós)

A beálló Mayer Szabina mindkét csoportmeccsen csereként beállva tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez, pedig az is kisebb meglepetés volt számára, hogy bekerült a szűkített keretbe:

„Azért az őszi klubszezon alapján valamennyire számítottam rá. Nagyon jól jött ki, hogy első felnőtt világversenyemen éppen hazai közönség előtt szerepelünk. Egy teljesen új közeggel kellett megismerkednem, de jó érzés, hogy tudom, a családtagjaim is ott szorítanak a lelátón."

A fehérvári játékos mind a hat lövéséből gól lett a lengyelek elleni meccsen, ha megkapta a labdát, már húzhattuk is a strigulát a neve mellé:

„Pedig nem ilyen egyszerű a dolog, az első meccsen is halálra izgultam magam. Nagyon ideges voltam végig, mielőtt pályára léptem volna. Lekopogom, örülök, hogy így kijött a lépés, mert nem vagyok mindig ennyire biztos kezű. Szimóval [Planéta Szimonetta – a szerk.] jól megértettük egymást, ez a játékkapcsolat még a győri időszakból maradt, pedig az már több éve volt."

A délelőtt videózással és egy kis sétával telt a csapat számára, majd az ebéd után pihenő következett. Németh András fél hattól vezetett edzést a csapatnak, este pedig kikapcsolódásként moziba mennek a lányok.

NŐI KÉZILABDA EB
AZ A-CSOPORT UTOLSÓ FORDULÓJÁNAK PROGRAMJA (december 11., Győr)
18.
15: Oroszország–Lengyelország (Tv: Sport2)
20.30:
Magyarország–Spanyolország (Tv: m1, élőben az NSO-n)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 54–46 +8 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 58–52 +6 3
3. Oroszország 2 1 1 53–54 –1 1
4. Lengyelország 2 2 45–58 –13 0
Az első három jut a középdöntőbe.

 

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 16 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányító: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC Rail Cargo Hungária)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik