Első helyet ért a macivadászat a Houstonnak

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2012.11.15. 16:58
null
A houstoni védelem egyre jobb formában, még Brian Cushing sem hiányzik. Annyira... (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. Hetek óta először változás történt a lista élén: a veretlenségén New Orelansben elveszítő Atlanta Falcons a Chicagóban diadalmaskodó Houston Texans mögé szorult. A címvédő New York Giants újabb veresége után a 11. helyre esett vissza, és úgy tűnik, nem sokáig lesz a tízben a Pittsburgh Steelers sem...

 

1. (a múlt héten: 2.) Houston Texans (8–1)

Hatalmas csatát tudott megnyerni a Houston Texans a Soldier Fielden a Bears vendégeként, ami komoly fegyvertény Matt Schaubéknak. Arian Fostert még az elit chicagói védelem sem tudta megállítani, a védelem pedig ismét bebizonyította, hogy még Brian Cushing nélkül is a legjobbak között van.

2. (1.) Atlanta Falcons (81)

Elvesztette veretlenségét az Atlanta, így nincs már hibátlan csapat a ligában, ám a csoportgyőzelmet így sem veszélyezteti semmi sem, hiszen magabiztosan vezeti az NFC Déli csoportját. Legközelebb a hullámvölgyben lévő Cardinalst fogadja a Falcons, az erőviszonyokat tekintve könnyen meglehet a kilencedik győzelem.

3. (6.) Baltimore Ravens (72)

A Ravens 55–20-ra elgatyázta a Raiderst, az 55 ponttal új klubcsúcsot állítottak be Joe Flaccóék. Egyszerűen minden összejött! Ám a vasárnapi összecsapáson a Steelers ellen már nehezebb lesz a Hollók feladata, a meccs akár a csoportgyőzelemről is dönthet.

4. (5.) Green Bay Packers (63)

Rodgersék kihagyták az előző hetet, ám a pihenés után jöhet a Lions. A meccset vélhetően az utóbbi hetekben Pro Bowl formában játszó Aaron Rodgersnek kell eldöntenie, a védelemben ugyanis az eddigi sérülések következtében hatalmas lyukak tátongnak.

5. (3.) Chicago Bears (72)

Nem alakult túl jól a vasárnap hajnali Texans–Bears rangadó a Macik számára. Hazai pályán vereséget szenvedtek, de ami igazán nagy érvégés lehet: Jay Cutler még az első játékrészben agyrázkódást szenvedett el, ami miatt kihagyta a második félidőt, a játéka a 49ers elleni hétfő esti rangadón is kérdéses.

6. (4.) San Francisco 49ers (621)

Alex Smith agyrázkódást szenvedett, nélküle nem tudott igazán eredményes maradni a San Francisco. Ám a lehetősége így is megvolt Jim Harbaugh-éknak arra, hogy behúzzák a mérkőzést, ám ezúttal David Akers lábában maradt a sikeres lezárás. Legközelebb Chicago elleni hétfő esti rangadón játszik a 49ers.

7. (8.) Denver Broncos (63)

Egy pillanatig sem volt kérdéses, melyik csapat nyeri meg a Broncos–Panthers csatát. A támadóalakulat ezúttal sokat nem tett hozzá a sikerhez, de igazából nem is volt rá szükség. A védelem Von Miller vezényletével teljesen szétszedte Cam Newtont, a fiatal irányítónak nem volt lehetősége arra, hogy megvillanjon. Miller ilyen fantasztikus teljesítménnyel az évad legjobb védőjátékosa lehet.

8. (11.) New England Patriots (63)

Ha szorosan is, de hozni tudja a meccseit a Pats, a lényeg pedig a győzelem! Hiába gyenge a védelem, most már legalább működik a passz sürgetése, és szép számmal szállítja a csapatrész a labdaszerzéseket. Vasárnap a szintén 6-3-mal álló Colts látogat New Englandbe. Tom Bradyéknek hozniuk kell az összecsapást.

9. (9.) Pittsburgh Steelers (63)

Hiába nyert a Steelers a hétfő esti rangadón, nagy a baj: Ben Roethlisberger, a csapat irányítója vállsérülés miatt a harmadik negyedben az oldalvonal mellé kényszerült. Azóta az is kiderült, hogy a következő, Ravens elleni rangadón sem játszhat, így Byron Leftwich kezd a helyén. Big Ben személyében az offense a legfontosabb láncszemét veszítette el, amin a rájátszás is elmehet...

10. (10.) Seattle Seahawks (64)

Marshawn Lynch továbbra is fantasztikus formában játszik, mellette még az újonc Russell Wilson is jól teljesít. Ha így folytatják, a szintén pazar védelemmel a Seahawks a rájátszásba jut.

11. (7.) New York Giants (64)

Kezd kétségessé válni az eddig simának tűnő Giants-csoportgyőzelem, a címvédő ugyanis újabb vereséget szenvedett, ráadásul a nem túl acélos Bengals tanította móresre Eli Manningéket. Az utóbbi hetekben kezd kipukkadni az eddig remeklő támadóegység, amit nem fog elbírni a lyukas védelemmel felálló csapat.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

12. (13.) Indianapolis Colts (6–3)

Sok mindent nem kellett tennie a Coltsnak ahhoz, hogy megszerezze a győzelmet a csütörtök esti mérkőzésen. Luck még sokat is hibázott, de a Jacksonville teljes mértékig asszisztált, és így megverte saját magát. Az biztos, hogy ez rettentő kevés lesz vasárnap a Pats ellen, bár ott vélhetően már másik Indianapolist láthatunk.

13. (14.) Tampa Bay Buccaneers (54)

Zsinórban harmadik győzelmét aratta a Buccaneers, így wild card esélyes együttessé lépett elő. A tizenegyedik játékhéten Carolinába látogat a Tampa Bay, a győzelem kötelező lenne a gyengélkedő Panthers ellen.

14. (15.) Minnesota Vikings (64)

Rendkívül fontos győzelmet aratott a Vikings a rivális Lions ellen. A meccs hőse Adrian Peterson volt, megállíthatatlanuk futott, és 171 yardot szorgoskodott össze. Ha még Percy Harvin is visszatér, a Vikes kitűzheti maga elé az idei nagy célt: a rájátszást.

15. (12.) Detroit Lions (45)

Az előző hetek parádéjával ellentétben ezúttal siralmas Lions-játékot láthattunk. A támadószekció visszaesett a kritikán aluli szintre, a védelem pedig ezúttal nem volt rá képes, hogy megállítsa Adrian Petersont. Rejtély, miért csak a negyedik negyedre tudják felszívni magukat Matt Staffordék...

16. (19.) Dallas Cowboys (45)

Nyert a Dallas, a rivális Giants vereségével pedig ismét felcsillant a rájátszásba jutás reménye. Ám ehhez nem lesz elég, hogy csak a szétesőben lévő csapatokat verjék meg, mint a Philly, valamint Tony Romónak sem ártana rátalálnia a tavalyi formájára.

17. (23.) New Orleans Saints (45)

Az eddig veretlen Falconst sikerült legyőzniük a Szenteknek, így a 0-4-es szezonkezdet után már 4-5-el állnak, és nem túlzás kijelenteni, hogy még a wild cardért folyó harcba is beleszólhatnak. A hétvégén Saints–Raiders, ahol még esélyesebb is a New Orleans.

18. (22.) Cincinnati Bengals (45)

Négymeccses nyeretlenségi sorozatát szakította meg a Bengals a címvédő Giants legyőzésével. Andy Dalton karriercsúcsot jelentő négy touchdownpasszt osztott ki, a védelem pedig tökéletesen semlegesítette Eli Manninget, és ezúttal a labdaszerzések sem maradtak el. Vasárnap a Kansas City ellen illendő lenne megszerezni idei ötödik győzelmét is a Cincynek...

19. (17.) San Diego Chargers (45)

Erős kezdés után leeresztett a Chargers, így kikapott Tampa Bayben. Rivers eladott labdái megbosszulják magukat, a speciális egység évek óta tartó gyengélkedése pedig rányomja a pecsétjét a San Diegóra. Ilyen körülmények között ez a csapat nem jut be a rájátszásba.

20. (18.) Arizona Cardinals (45)

Pihenőhete volt a Cardinalsnak, a visszatérés sem lesz egyszerű, hiszen rögtön Atlantába látogat.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

21. (20.) St. Louis Rams (351)

Egészen komikus rangadóvá alakult a Rams–49ers, amely végül döntetlennel is zárult. A Rams mindenesetre mindent megtett azért, hogy elveszítse a meccset, holott többször is megvolt a lehetősége arra, hogy megnyerje. A sok buta szabálytalanság és hiba viszont megbosszulta magát.

22. (28.) Tennessee Titans (46)

Ha jó napot fog ki, bárkit képes elverni a Titans. A legújabb áldozat a Dolphins volt, Chris Johnson remeklésével pedig ismét egy olyan csapattá vált a Tennessee, amelytől félhetnek az ellenfelek. Szabad hétvégéje lesz a csapatnak, ami Jake Lockernek mindenképpen jól jön, hiszen továbbra sem teljesen egészséges.

23. (16.) Miami Dolphins (46)

Hatalmas pofonba szaladt bele a Dolphins, úgy látszik, nem múlt el nyomtalanul a Colts elleni vereség, és mély gödörbe zuhantak bele Joe Philbinék. Az elmúlt mérkőzések megmutatták, jó úton halad a Miami, de még sokat kell fejlődniük.

24. (21.) Philadelphia Eagles (36)

Bátran kijelenthetjük, hogy ez a szezon (is) elúszott az Eagles számára. A probléma ott van, hogy ez már sokadik év, amikor többet várnánk Andy Reidéktől, de rendre csalódást okoz a gárda. Egyértelmű vérfrissítésre lesz itt szükség, kezdve az edzői stábbal, folytatva pedig a sokat kereső, ám mégis gyenge játékosokkal.

25. (26.) New York Jets (36)

Amíg Mark Sanchez marad a New York Jets irányítója, sok jóra nem számíthat a csapat, s már-már ott tartunk, hogy elúszott ez a szezon is. Pedig a védelemre nem lehet panasz, még Darrelle Revis sérülése után is erőn felül teljesít a csapatrész.

26. (26.) Washington Redskins (36)

A Redskins is szüneten volt az előző fordulóban, de látva a fővárosi alakulat eddigi játékát, ez csak jól jöhetett. A tizenegyedik héten az Eagles látogat a Skins otthonába – a meccs kétesélyes, hiszen mindkét együttes csak árnyéka önmagának.

27. (25.) Carolina Panthers (27)

Szerencsétlen Cam Newton karrierje talán legnehezebb napját élhette át a Broncos védelme ellen. Szinte egyetlen játék sem volt, amikor nem lógtak volna a nyakán Von Millerék. A Buccaneers ellen lesz lehetőség javításra, ám nem lesz könnyű azok után, ahogy a Tampa Bay játszik az utóbbi hetekben...

28. (28.) Buffalo Bills (36)

A Bills-Patriots meccset a labdavesztések döntötték el, azokban pedig egyértelműen a buffaloi alakulat „nyert". Egészen az utolsó pillanatig meccsben volt a Bills, de Ryan Fitzpatrick a legfontosabb pillanatokban hibázott, ezzel pedig sorozatban tizenegyedszerre kapott ki Foxboroughban a New England vendégeként.

29. (27.) Oakland Raiders (36)

Siralmas teljesítményt nyújtott a Raiders a Ravens ellen, aminek az eredménye 55 kapott pont lett. Egyik csapatrészre sem mondhatjuk, hogy túl acélos lenne, ám Carson Palmer így is erőn felül dobál – a futójáték teljes hiánya és egy gyenge védelem mellett szinte lehetetlen csodát tenni.

30. (30.) Cleveland Browns (27)

Sok újdonság nem történt a Browns háza táján, mivel a csapat szabadnapos volt.

31. (31.) Kansas City Chiefs (18)

Sok bőrt már nem nagyon lehet lehúzni erről a Chiefsről. Jó, fiatal játékoskerete van a csapatnak, de egy poszton van igazán nagy probléma, az pedig a legfontosabb, az irányító. Újabb vereségével pedig egyre közelebb került ahhoz a bizonyos irányító drafthoz a Kansas City...

32. (32.) Jacksonville Jaguars (18)

Amikor már azt hitte az ember, hogy nem jöhet már rosszabb, ami a Jacksonville-t illeti, akkor jön a nagyobb csalódás: Blaine Gabbert még az eddigieknél is gyengébb formát mutat, a védelem egyre gyengébb, az egész csapat meg szinte megalázza saját magát hazai pályán. Nagyon nagy gondok vannak a gárdánál, és ezen közel sem biztos, hogy egy sima irányító draft segíthet...

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
2012. 11. 09.2:20Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts10–27
2012. 11. 11.19:00Carolina Panthers–Denver Broncos14–36
2012. 11. 11.19:00Tampa Bay Buccaneers–San Diego Chargers34–24
2012. 11. 11.19:00Miami Dolphins–Tennessee Titans3–37
2012. 11. 11.19:00New England Patriots–Buffalo Bills37–31
2012. 11. 11.19:00Baltimore Ravens–Oakland Raiders55–22
2012. 11. 11.19:00Cincinnati Bengals–New York Giants31–13
2012. 11. 11.19:00New Orleans Saints–Atlanta Falcons31–27
2012. 11. 11.19:00Minnesota Vikings–Detroit Lions34–24
2012. 11. 11.22:05Seattle Seahawks–New York Jets28–7
2012. 11. 11.22:25Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys23–38
2012. 11. 11.22:25San Francisco 49ers–St. Louis Rams24–24
2012. 11. 12.2:20Chicago Bears–Houston Texans6–13
2012. 11. 13.2:30Pittsburgh Steelers–Kansas City Chiefs16–13 – h. u.
Szabadnapos: Cleveland Browns, Washington Redskins, Green Bay Packers, Arizona Cardinals
A 11. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
2012. 11. 16. 2:20 Buffalo Bills–Miami Dolphins
2012. 11. 18. 19:00 Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2012. 11. 18. 19:00 Detroit Lions–Green Bay Packers
2012. 11. 18. 19:00 Atlanta Falcons–Arizona Cardinals
2012. 11. 18. 19:00 Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers
2012. 11. 18. 19:00 Dallas Cowboys–Cleveland Browns
2012. 11. 18. 19:00 St. Louis Rams–New York Jets
2012. 11. 18. 19:00 Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals
2012. 11. 18. 19:00 Houston Texans–Jacksonville Jaguars
2012. 11. 18. 22:05 Oakland Raiders–New Orleans Saints
2012. 11. 18. 22:25 New England Patriots–Indianapolis Colts
2012. 11. 18. 22:25 Denver Broncos–San Diego Chargers
2012. 11. 19. 2:20 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens
2012. 11. 20. 2:30 San Francisco 49ers–Chicago Bears
Szabadnapos: Tennessee Titans, New York Giants, Minnesota Vikings, Seattle Seahawks
STATISZTIKÁK
A 10. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matt Ryan (Atlanta Falcons)
–New Orleans Saints
411
A legtöbb futott yard: Adrian Peterson (Minnesota Vikings) –Detroit Lions 171
A legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit Lions)
–Minnesota Vikings
207
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik