Az idény előtt nálunk a Packers a legesélyesebb

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2012.09.05. 06:58
null
Rodgersék a bajnoki címért, a Browns az 1/1 elkerüléséért küzd (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. A listát a 2010-es bajnok Green Bay Packers vezeti, Aaron Rodgerséket a februári Super Bowl két résztvevője, a vesztes New England Patriots és a bajnok New York Giants követi, míg hátul a Miami Dolphins, a Cleveland Browns és a Minnesota Vikings verseng egymással az 1/1 elkerüléséért. Íme, a szezon előtti teljes rangsor!

 

1. Green Bay Packers

Ahol Aaron Rodgers az irányító, ott nagyon nagy baj nem lehet, főleg ha ilyen célpontjai vannak, mint a Packersben. Abban biztosak lehetünk, hogy továbbra sem a futójáték lesz a meghatározó az támadósorban, de Benson nem volt rossz igazolás, lesznek még nagy meccsei! A védelem tavaly nem volt túl jó, idén viszont sokat javulhat a pass rush. Nem minden szép és jó ugyanakkor, hisz Nick Collins a tavalyi sérüléséből nem tudott felépülni, és az előző évben kifogástalanul játékot bemutató Desmond Bishopra sem számíthatnak a Green Baynél.

2. New England Patriots

Sok minden történt a Pats háza táján a szezon előtt, ám az biztos, hogy Bradyvel a fedélzeten továbbra is simán gyűrűesélyes ez a csapat. Az offense egyértelműen erősödött Brandon Lloyddal, akivel Brady talán ismét egy megfelelő mélységi elkapót találhat. A támadófal nem olyan magabiztos eddig, mint az elmúlt években volt, a védelem pedig teljes átalakuláson és sémaváltáson ment keresztül, így ebben az évben még bőven lehet gond ebben a csapatrészben.

3. New York Giants

Úgy látszik, a Giantsnél minden edzőtábor, illetve előszezon ugyanúgy zajlik. Lesérül a fél secondary. Emellett a linebackersor továbbra is kuka, valamint a támadósorban sem sikerült megfelelően pótolni a távozó Jacobs, Manningham, Ballard triót. Ennek ellenére a fiatalabbik Manning nagy mágus, így a címvédőről továbbra is bátran állíthatjuk, hogy bármikor, bárkit képesek lesznek megverni.

4. Baltimore Ravens

Ray Rice megtartása kipipálva, és a már tavaly is remeklő Torrey Smithszel nagyon veszélyes offense alakul Baltimore-ban. Flacco is egyre jobb, a védelem pedig hiába öregszik ki lassan, egyelőre még a liga élmezőnyébe tartozik.

5. San Francisco 49ers

A 49ers semmiképpen sem gyengült az idei holtidény során, sőt, Brandon Jacobsszal az amúgy sem gyenge futójáték csak erősödhet, és a szintén címvédőtől érkező Mario Manningham sem épp rossz befektetés. Alex Smithnek így remélhetőleg lesz néhány épkézláb célpontja, a Harbaugh pedig könnyedén elvezetheti akár a nagydöntőig ezt a gárdát.

6. Houston Texans

Végre felépült Schaub, ez igen jó hír a Texans számára, mivel tavaly könnyen lehet, hogy pont „csak” ennyi hiányzott volna a döntőhöz. Andre Johnson is egészséges végre, így a passzjáték is újra a régi lehet, ami pedig ezzel a védelemmel biztosan csoportgyőzelmet fog érni.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

7. New Orleans Saints

Hiába a fejvadászbotrány, a Saintset nem nagyon sikerül megtépázni. Drew Brees végre nyugodtan, egy jó zsíros szerződéssel a zsebében dobálgathat a csapattársaknak. A védelem biztosan erősödött, hisz a remek védelmi koordinátor, Steve Spagnoulo mellett több, nagy potenciállal bíró játékos is érkezett. Az egyetlen gond, hogy Sean Payton nélkül azért ez a Saints mégsem ugyanaz.

8. Pittsburgh Steelers


Még el se kezdődött a szezon, de már sok a gond a Steelers háza táján. A draftról az első körben érkezett támadófalember (guard), David DeCastro térdszalagja elszakadt az előszezonban, Mike Wallace hónapokig tartó mizéria után csak pár napja csatlakozott az edzésekhez, a védelemből pedig a húzóember James Harrison küszködik folyamatos sérülésekkel. Nem lesz könnyű éve a Pittsburghnek.

9. Detroit Lions

A börtöncsapat készen áll a 2012–2013-as szezonra! Megatron (az előző idény legtöbb elkapott yardját szerző Calvin Johnson beceneve) az Megatron, mellette viszont egyre inkább kitűnik Titus Young is, a védelembe pedig a cornerback Dwight Bentleyről zengenek ódákat. Ami biztos, hogy a Lions éve ezúttal sem a futójátékról és a védelemről fog szólni, pedig utóbbira nagy szükség lesz, ha Staffordék esetleg a rájátszásban is meglepetést szeretnének okozni.

10. Denver Broncos

Az idei előszezon legnagyobb meglepetése talán a Broncosnál zajlott le, amikor az Indianapolisból kitett Peyton Manning aláírt Denverbe. Ezzel a csapat azonnal ismét playoff-esélyes lett, ami nagyon könnyen meg is lehet, ha a védelem hozza a tavalyi formáját. Ha meg nem, az se akkora gond, hisz évekig nézhettük, hogy nyer meccseket Manning védelem nélkül.

11. Chicago Bears

A Chicago lehet az idén az egyik meglepetéscsapat. Kifejezetten jó draftot tudhat maga mögött a Bears, ráadásul Cutler még a régi játszótársát is visszakapta Brandon Marshall személyében. Viszont ahogy az elmúlt években is, a támadófal most is siralmas, úgyhogy lehet imádkozni, hogy Cutler túlélje a szezont.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik, az előző szezonban csoportnegyedikként végző csapatnak van a legnagyobb esélye arra , hogy ebben a szezonban bejut a rájátszásba?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

12. Kansas City Chiefs

Lassan robbantania kéne már a Chiefsnek, annyira jól néz ki ez a keret. Tavaly közbejött több kulcsember sérülése, ám most végre egy százszázalékos Charles, Berry duóval könnyen az élmezőnybe kerülhet a Kansas City. Ahogy eddig is, most is a támadószekció hatékonysága lesz itt a nagy talány, mivel eddig sem a védelemmel voltak a gondok.

13. Atlanta Falcons

Erős lábakon áll ez a Falcons. Ráadásul Julio Jones végre egészséges, akkor pedig szárnyalni fog, és könnyen lehet, hogy talán pont ez a plusz kell az Atlantának, hogy végre a rájátszásban is komolyan kelljen számolni Matt Ryanékkel.

14. Philadelphia Eagles

A Philly papíron rettentő erős gárda. Kulcsfontosságú lesz viszont a sikerhez, hogy Michael Vick egészséges tudjon maradni, illetve hogy a tavaly gyenge LB sor feljavuljon. Ez könnyen meg is valósulhat, miután a Philly megszerezte DeMeco Ryanst a Texanstól, aki nagy stabilitást adhat a csapatrésznek. A védőfal pedig bomba erős, ezek után pedig már csak Dominique Rodgers-Cromartie-nak kell megfelelően pótolnia a távozó Asante Samuelt.

15. Cincinnati Bengals

Nagyon fiatal a csapat Cincyben, és a tavaly sem gyenge idény után az idei drafton is remekül bántak a pickekkel a csapat vezetői. Az egyetlen kérdés talán az elkapósor sikeressége lesz, mert A.J. Green mögött nem túl erős a felhozatal a poszton. A védelem viszont idén is a legjobbak között lesz, ebben biztosak lehetünk.

16. Dallas Cowboys

Jerry Jones tulajdonos nem sokat tétlenkedett a tavalyi szerencsétlenkedés után, kipucolta a Cowboys védelmét. Hozott egy kiváló cornerbacket Brandon Carr személyében a szabadügynök piacról, és a játékosbörzén kiválasztotta Morris Claiborne-t, aki szintén hatalmas segítség lehet a passz elleni védekezésben, persze csak ha egészséges tud maradi! Az offense-ben Romónak, valamint az elkapó Dez Bryantnek lassan robbantania kell, mert vészesen fogy az idejük.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

17. San Diego Chargers

Rivers kiváló célpontjai közül egy távozott Vincent Jackson személyében, és bár érkezett pótlás, hisz Robert Meachemet megszerezte a San Diego, azért nem egy kategória a két játékos. Ryan Mathews meg rögtön az első labdaérintése után hetekre kidőlt, amikor tőle mindenki nagy szezont várt. Baljós előjelek ezek a Chargers számára, főleg hogy a csoportellenfelek a Raiders kivételével mind erősödni látszanak.

18. Seattle Seahawks

Pete Carroll mester sosem hazudtolja meg magát, idén is egy kifejezetten „vicces” draftot tudhat maga mögött, és bár sok sebből vérzik ez a Hawks, valahogy mégis ott lapul bennük, hogy bármikor meglepjenek bárkit.

19. Carolina Panthers

Cam Newton tavaly nagyot robbantott, idén pedig folytathatja, amit elkezdett. Mondjuk Steve Smithen kívül még mindig nincs igazi célpontja, ám amíg tavaly siralmas volt a Panthers védelme, addig idén visszatér a védelembe Jon Beason, és az újonc Luke Kuechly is komoly erősítés lesz.

20. Buffalo Bills

A védelembe Mario Williams érkezett, ami azért biztosan nagy lökést fog adni az egyébként sem gyenge részlegnek, míg a támadósorba visszatérhet Fred Jackson, így talán nem csak dobálnia kell majd Fitzpatricknak. A fokozatosan gyengülő Jets mellett nem volna meglepő, ha a Buffalo odaérne a második helyre az AFC Eastbe.

21. Washington Redskins

A Skinsnél egyszerű volt a recept: add el inged-gatyád egy franchise irányítóért, majd igazolj köré pár megfelelő célpontot. Igen ám, csak a támadófalról és a futókról megfeledkezett Shanahan, aminek következtében még nagyon nehéz percei lesznek az 1/2-es Robert Griffin III-nek ebben a brutális pass rusherekkel megáldott csoportban.

22. Jacksonville Jaguars

Blaine Gabbertről ódákat zengnek a szakértők, ám azért nem szabad elkiabálni! Ami biztos, hogy Laurent Robinson és főleg Justin Blackmon személyében nagyon megerősítette elkapósorát a Jax, és az eddig nagyon jó Jennings mellé visszatért a hónapokig sztrájkoló, elit running back Maurice Jones-Drew, így pedig már minden adott ahhoz, hogy sikeres esztendőt zárjanak a Jaguárok.

23. New York Jets

Mind Rex Ryan, mind pedig Mark Sanchez talpa alatt kezd forrósodni a talaj az utóbbi hónapokban. Sanchez egyszerűen képtelen franchise QB szintjén elirányítani a csapatot, Holmeson kívül nem is nagyon tud célpontot találni. A védelemben nagy kérdés lesz a pass rush, illetve a safetyk is, bár ha LaRon Landry egészséges tud maradni, akkor hatalmas erősítés lehet.

24. Tampa Bay Buccaneers

Amiben eddig is biztosak lehettünk, hogy hiába a nagybevásárlás a piacon a Buccaneerstől, nem fognak rögtön a lista elejére ugrani. Nicks és Vincent Jackson roppant nagy erősítések lehetnek és lesznek is, de ez a csapat még mindig nem állt össze. A sérülések se nagyon kerülik el a Bucsot, így idén még nem garantált a nagy áttörés.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik, az előző szezonban csoportgyőztes csapatnak van a legnagyobb esélye arra, hogy lemarad ebben az idényben a playoffról?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

25. Indianapolis Colts

Ahogy azt várni lehetett, az Indy hezitálás nélkül elvitte Andrew Luckot a drafton, ám a csapat teljes kipucolása kissé talán váratlanul jött. De a Colts eddigi szereplését látva bizton ki merjük jelenteni, hogy Luckkal 1-2 éven belül ismét egy stabil playoff-csapat lesz ez.

26. Tennessee Titans

A Titans háza körüli hírek lényegében megmaradtak annyiban, hogy Kenny Britt az őrsöt ismét maga mögött hagyva újra a társakkal gyakorolgat, és Jake Locker megnyerni látszik a kezdő irányító posztért vívott csatáját a veterán Matt Hasselbeckkel szemben. Egy biztos, ha Chris Johnson nem tudja idén sem a hátán vinni a csapatot, akkor bajban lehetnek a Titánok, mert ez a gárda még nem elég jó ahhoz, hogy 5-6 összecsapásnál többet megnyerjenek.

27. Oakland Raiders


A Raiderstől nagy visszaesést várunk az idényben. Draftcetlik, és komoly erősítések hiányában az amúgy sem mai fickó Palmer sem fog tudni csodát tenni. Tulajdonképpen nincs is olyan elkapója, aki egészséges tudna maradni, de ez McFaddennél is nagy kérdés lesz majd. A védelemben is több a sérült, a secondary pedig cap space (a fizetési sapka igencsak korlátozza a Fosztogatók helyzetét) hiányában szinte össze lett kukázva.

28. Arizona Cardinals

Lassan kijelenthetjük, hogy vége a Kolb-időszaknak az Arizona életében, ám azért a kezdővé avanzsált John Skelton sem épp biztos megoldás, főleg hogy a Cards támadófala továbbra is siralmasnak mondható. A védelemnek nagyon nagyot kell nyújtania.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat végez az NFL 2012-es szezonjában a legrosszabb mérleggel, kié lesz az 1/1?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

29. St. Louis Rams

Tavaly holtversenyben a leggyengébb mérleggel végzett a Rams, és idén sem lenne meglepetés, ha hasonló idényt zárnának a Kosok. Sam Bradfordnak továbbra sincsen használható célpontja, viszont a védelem javulásában bízhatnak a Rams hívei, Jeff Fisher ugyanis szép számmal hozott új, ígéretes tehetségeket a csapatrészbe.

30. Minnesota Vikings

Eléggé ki lett takarítva a Vikings az offseason során, így pedig ennek az évnek még biztosan a mezőny végéből vághatnak neki, és várhatóan ott is fejezik majd be azt. Adrian Petersont egyelőre nem nagyon erőltetik, hiszen egy komoly sérülésből tért vissza, elkapónak egyedül Harvint lehet nevezni, és a támadófal sem az igazi Minnesotában. És akkor ezt még megspékelhetjük egy lyukas védelemmel, aztán kész is a top3-5-ös pick

31. Cleveland Browns

Talán nem mondunk újdonságot, ha a Brownst idén 1/1 esélyesként kezeljük. Habár a megváltást mindenki az első körben draftolt, 28(!) éves Brandon Weedentől várja, félő, hogy ő sem tud majd húzóemberré válni ebben a csapatban, míg az idei játékosbörze negyedik helyén kiválasztott futó, Trent Richardson egyelőre még játszani sem tudott térdsérülése miatt.

32. Miami Dolphins

Az biztos, hogy az idei 1/1 legnagyobb várományosa a Miami Dolphins csapata! Hiába érkezett az újonc irányító, Ryan Tannehill, de Marshall bagóért való eladása után szinte egyetlen értékelhető elkapó sem maradt a Miamiban, akit kereshetne. A támadófal sem túl erős, néhány napja ráadásul még Vontae Davist, a fiatal cornerbacket is átpasszolta az új vezetés az Indianapolisnak.

A szezon a csütörtök hajnali New York Giants–Dallas Cowboys találkozóval indul, a találkozóról, és az idényről a nap során külön beharangozó cikkel jelentkezünk!

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2012. 09. 06. 2:30 New York Giants–Dallas Cowboys
2012. 09. 09. 19:00 Chicago Bears–Indianapolis Colts
2012. 09. 09. 19:00 Minnesota Vikings–Jacksonville Jaguars
2012. 09. 09. 19:00 New York Jets–Buffalo Bills
2012. 09. 09. 19:00 Houston Texans–Miami Dolphins
2012. 09. 09. 19:00 Tennessee Titans–New England Patriots
2012. 09. 09. 19:00 Detroit Lions–St. Louis Rams
2012. 09. 09. 19:00 New Orleans Saints–Washington Redskins
2012. 09. 09. 19:00 Cleveland Browns–Philadelphia Eagles
2012. 09. 09. 19:00 Kansas City Chiefs–Atlanta Falcons
2012. 09. 09. 22:15 Green Bay Packers–San Francisco 49ers
2012. 09. 09. 22:15 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks
2012. 09. 09. 22:15 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
2012. 09. 10. 2:20 Denver Broncos–Pittsburgh Steelers
2012. 09. 11. 1:00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
2012. 09. 11. 4:15 Oakland Raiders–San Diego Chargers

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik