(Szarka)lábjegyzet: Hattyúdal az ornitológiai hetek végén

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.12.03. 11:12
Címkék
A Premier League "címer-állatvilágában" magasan többségben vannak a szárnyasok, és úgy alakult az idei sorsolás, hogy az elmúlt hetek beli...

A Premier League "címer-állatvilágában" magasan többségben vannak a szárnyasok, és úgy alakult az idei sorsolás, hogy az elmúlt hetek beli összecsapások kapcsán - csak a beceneveket hallgatva - akár a Fővárosi Állat- és Növénykert madárházából is jöhettek volna a közvetítések."címer-állatvilágában" magasan többségben vannak a szárnyasok, és úgy alakult az idei sorsolás, hogy az elmúlt hetek beli összecsapások kapcsán - csak a beceneveket hallgatva - akár a Fővárosi Állat- és Növénykert madárházából is jöhettek volna a közvetítések.

Kedvenc Szarkáink programjában a Chelsea Oroszlánjainak legyőzése után következtek a tottenham-i Kakasok, a norwich-i Kanárik és a birmingham-i WBA Rigók.

Holnap este pedig a Hattyúdal, a Swansea otthonában. Nagyon szép teljesítmény lenne 5 meccsesre duzzasztani a győzelmi sorozatot, de azért lássuk be, az ezt követő két meccsen pontokat szerezni (Man. Utd. idegenben, Southampton otthon) sokkal fontosabb lenne.

Az biztos, hogy az eddigi sorozat már-már a két évvel ezelőtti állapotot idézi (akkor a bajnokság ezen szakaszában a 3 ponttal szerzett többet a csapat és a 4. helyen álltunk) és a játék képe is kezd úgy festeni, ahogy kell. Rémy önbizalma átragadt a többiekre, és ez meglátszik a meccsek alatt. Magabiztosan játszanak a fiúk és így behúznak olyan meccseket, amiket tavaly sorra buktak el. Mindez nagyon kell ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni az olyan meccseket, mint a hétvégi, ahol a bíró egyértelmű lerántásra és 16-oson belüli kezezésre sem fúj semmit.

Nálam a szezon embere címért is sokan versenyben vannak, persze még féltávnál sem vagyunk, így lehet ezen még korai gondolkodni. Az egyik mindenképpen Yoan Gouffran. Eddig a szezon minden meccsén pályára lépett a csapatban, és a 13 bajnokin szerzett 4 gólja nem rossz teljesítmény, ha azt nézzük, hogy Pardew nem az eredeti posztján, azaz csatárként számol vele, hanem a szélen. Nagyon jól teljesít a srác, általában 80 perceket bír a PL iramból, viszont akkor zakatol fel-alá. Védekezik, támad, labdát szerez, lő, passzol, amit csak kell.

Azonban nem csak vele lehet elégedett Alan Pardew. Nagyon összeszedett kis társaság alakult ki az elmúlt hetekben.

A bajnokság elején még sérüléssel bajlódó Tioté, és az elvágyó Cabaye hiányában elég jól sikerült összehozni középen az Anita-Sissoko kettőst. A rehabilitáció és a fejmosás után visszatérő játékosok viszont egyértelműen erősítést jelentettek, így újra kellett gondolni a középpályát, ahogyan a hervatag csatársort is.

Ennek a két csapatrésznek az egyértelmű vesztesei Jonas, Hatem Ben Arfa és Papiss Cissé lettek. Míg korábban az argentin pókemberé volt a baloldal, Ben Arfa helye a jobbon, Cissé helye pedig elöl volt megkérdőjelezhetetlen.

Jonas kisebb sérülése után családi okok miatt tűnt el. Ben Arfa a Chelsea és a Tottenham ellen a masszívabb védekezés miatt került ki a csapatból, és a szoros eredmény miatt nem is cserélte be Pardew a "művész urat". Két ilyen győzelem után pedig egyszerűen nem lett volna értelme belenyúlni a győztes kezdőbe. Cissé pedig nem találja a góllövő cipőjét. Volt arra is kísérlet, hogy Rémy kicsit bal oldalon, visszavontan játszott, ő pedig elöl, de így sem ment. Cissé tehát padozik, miközben angol hírek szerint megszakad az edzéseken, és eszében sincs feladni a küzdelmet a csapatba kerülésért.

Ott van még persze Vurnon Anita és Mike Williamson is. A kis holland iszonyatosan jó vétel volt, kb. hat poszton tud játszani, így viszont alapesetben ő az a csere, akivel a padon szinte bármilyen meccs közben felmerülő problémát meg lehet oldani. Willo pedig abszolút sallangmentesen játszik. Mindent úgy csinál ahogy kell. Nem vállal felesleges kockázatot, kemény, de nem szabálytalankodik ész nélkül.

Eleve a szezonkezdet óta a felállás is megváltozott. A csapat klasszikus 4-2-3-1-es hadrendje mostanában sokkal inkább 4-4-1-1. Eddig Tioté és Sissoko szűrt, előttük sorakozott a Jonas - Cabaye - Ben Arfa trió elöl pedig Cissé erőlködött. Most körülbelül egy vonalban dolgozik a Gouffran - Tioté - Cabaye - Sissoko négyes, előttük Ameobi és legelöl pedig Rémy.

Hogy jót tettek-e ezek a változtatások jót tettek az nem vitás. Rémy szárnyal, Ameobi gólhelyzeteket verekszik ki és gólpasszokat ad, Gouffran szél-játéka hasznosabb mint Jonas és Ban Arfa együttvéve, Sissoko fenti mozdulatsora, ami a West Brom elleni bombagólt örökíti meg pedig olyan önbizalomról árulkodik, ami a francia játékost januári érkezésekor jellemezte.

Persze jó lenne látni, ahogy Cissé gólok sorát hinti az ellenfeleknek, vagy ahogyan Ben Arfa varázsol. Jó lett volna eddig is látni, de nem tették, így aztán váltani kellett. Ez eddig bejött, ettől függetlenül azért fontos szerepek, bizonyítási lehetőségek várnak még ezekre a játékosokra, például rögtön holnap, a Swansea ellen.

A walesiek ugyanabban a cipőben járnak mint a Newcastle. Hiába vannak jó játékosaik, nem elég hosszú a pad, hogy ne érezzék meg az EL meccseket. Így aztán a bajnokságra és a kupára sem tudnak kellően koncentrálni. Ezt a helyzetet tehát még úgy is ki lehetne használni, ha pihenne néhány alapember a "nyerő sorozatot" produkáló játékosokból.

Íme az én kezdő 11-em:

A mérkőzést nem közvetíti a Digi egyik csatornája sem, de mint minden PL meccshez, 1-2 stream biztosan lesz majd. Ha más nem, valamelyik francia tv adó foglalkozik a meccsel.

A találkozó játékvezetője Howard Webb lesz, aki ebben a szezonban először fújja majd a sípot Newcastle meccsen. Tavaly elég hányadék teljesítményt nyújtott ellenünk a kopasz zsaru, remélem nem rajta fog múlni.

A csapatnak tehát végre jól megy habár - biztosan az én üldözési mániám - ezt a környezet, a futball közeg ugyanúgy nem hajlandó elfogadni, mint két évvel ezelőtt. A Sky Sports és a BBC oldalain a meccs összefoglalókon kívül alig cikkeznek a Newcastle-ről, és itthon a Digis beszélgetős műsorokban/összefoglalókban sem túl sok időt szentelnek a csapatnak. Egyszemélyes anyánk-apánk a Nemzeti Sport pedig annyit tudott hétről hétre összehozni az eredmények kapcsán, hogy "má' megin franciák hozták a pontokat a Newcastle-nek..." Sebaj, amíg jönnek a győzelmek addig ez a legkisebb gond.

A Swansea ellen pedig még nagyon fontos lenne a 3 pont, mert utána nagyon két kemény meccs, és a Karácsonyi dömping is következik, amiben a Newcastle legendásan gyengén szokott teljesíteni.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik