A számok bűvöletében - BBC Predictor

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.05.07. 10:05
Címkék
Az előző cikk folytatásaként, a matek érettségi napján számolgassunk egy kicsit. Elnézést, az éppen érettségiző olvasóinktól, nem...

Az előző cikk folytatásaként, a matek érettségi napján számolgassunk egy kicsit. Elnézést, az éppen érettségiző olvasóinktól, nem őket akarom húzni, emlékszem, anno én is aggódtam ebben a pár hétben éppen eleget. Adjon erőt nektek az a tény, hogy bárhová is mentek tovább, nehézség és stressz szempontjából rengetegszer fogjátok még visszasírni ezt a pár vizsgát... Mi a biztatás, ha nem ez...

A Newcastle háza táján teljesen másfajta számolgatás megy mostanában. Egy bonyolult, sok ismeretlenes, állandóan változó egyenlethez lehetne a leginkább hasonlítani a bajnoki tabellát, és nincs mit tenni, május 19-én derül csak ki, hogy mi volt a megoldás.

Addig amellett, hogy mindenki fogadkozik az utolsó két mérkőzéssel kapcsolatban, csak számolgatni lehet, hogy vajon a riválisaink mennyi pontot szereznek a hátralévő meccseiken. Sajnos tegnap nem alakult kedvezően a Sunderland - Stoke mérkőzés. A vendégek korai vezetése, majd a hazai kiállítás ellenére sikerült egyenlíteni Di Canio macskáinak, így fej-fej mellett, jobb gólaránnyal visszaelőzött a nagy rivális.

Az utolsó két fordulóra az angol bajnokságban a BL helyek és a kiesés kapcsán több izgalom maradt, mint mondjuk a teljes skót szezonban. Londonban a Chelsea mellett a két északi rivális, az Arsenal és a Tottenham vív őrült csatát a legrangosabb európai kupaindulásért, de minket a tavalyi szezonnal ellentétben ez most nem igazán foglalkoztat. Sokkal aktuálisabb sajnos a kiesők kérdése.

A fenti kép nem a legaktuálisabb, de nagyjából rendben van. A QPR és a Reading kiesett, az ex-szarkák, azaz Aston Villa-t képviselő N'Zogbia, és alatta a fejét fogó West Ham-es Kevin Nolan pedig nagyjából megnyugodhatnak. Ott van viszont a 39 pontos Southampton, a 38 pontos Sunderland-Norwich-Newcastle trió, és az egy meccsel kevesebbet játszó, 35 pontos Wigan. Na igen, a képről Chris Hughton kanári madarai az összeállításkor lemaradtak, pedig ott a helyük, ez már nem kérdés.

Indulhat tehát a számolgatás, amiben nagy segítséget nyújt a BBC oldalán fellelhető alábbi alkalmazás:

BBC Premier League Predictor

Jó játékot mindenkinek. Nem tudom, ti hogy lesztek vele, én valahogyan mindig kihoztam a bennmaradásunkat...

Tegnaphoz képest semmi nem változott, sőt a Sunderland pontszerzése miatt még egy lehetőségünk odalett. Szánalmas vagy nem, ez van. A jelen helyzetben nekünk az is lehetőség, ha az ellenfelünk bukik.

Egy biztos, a csapatnak a számolgatásnál többet kell tennie. Továbbra sem tudom felfogni, hogy mi történt egy év alatt. Milyen belső ellentét vezetett odáig, hogy a tavaly óta összességében megerősített keret most nem az 5. hely megszerzésére kell motiválni, hanem hogy afölött a bizonyos vonal fölött legyen a csapat neve két hét múlva. Az okok talán soha nem fognak kiderülni, mindenesetre nyáron biztosan hallhatunk véleményeket, a feltételezhető nagytakarítás után. Akár a szakmai részről, akár a keretből lesznek távozók, jönnek majd a nyilatkozatok tőlük, hogy mi volt a gond. Hogy aztán a sértettség hangjait, vagy az igazságot halljuk, az már más kérdés.

Mindenesetre még kár ezen rágódni. Most össze kell fogni. Annak is aki valószínűleg marad, és annak is aki tudja, hogy menni akar nyáron. Úgy gondolom ebben helyzetben három ember szerepe lehet kulcsfontosságú.

Elsősorban Alan Pardew feladata, hogy motiválja a teljes keretet, és emellett racionális döntéseket hozzon. Most nem ezüstrókaként kell pózolni az éjszakában, és kiélvezni a fiatal (ha nem is túl szép) geordie lányok rajongását. Most ki kell találni, hogyan lehet pontokat gyűjteni a hátralévő, két teljesen ellentétes hangulatú (már kiesett és BL-ért hajtó ellenfél elleni), de egyaránt bitang nehéz meccsen.

A második legnagyobb teher Fabricio Coloccini vállán van. A 2008/2009-es szezon egyik legrosszabb igazolásból ő lett a Championship idején a csapat egyik legjobbja, és tavaly kapitányként is bizonyította, hogy igazi vezéregyéniség. Sajnos neki is van "gyenge pontja", (ráadásul alapesetben ez semmiképpen nem számít annak az én értékrendemben) a család. Colo felesége és gyermekei már hónapok óta Argentínában vannak, ami a hátsérülése mellett komoly lelki problémát okoz a védőnek. A szurkolók - köztük én is - azt mondjuk rá, Papucs! holott valahol teljesen érthető a dilemmája. Viszont remélem profiként viselkedik, és a nyári távozása előtt szépen sikerül búcsúznia a közönségtől.

Végül, de nem utolsósorban itt van Yohan Cabaye. A Lille saját nevelésű játékosából lett szarka sokak szerint a tavalyi EB-n elért nem túl acélos teljesítmény után esett vissza és főleg fejben vannak nála a problémák. Igaz volt egy kellemetlen sérülési is télen, mégis tény, hogy 3-4 meccset leszámítva nem volt húzóember idén. Pedig abszolút az lehetne. A vezetőség hosszú távon számol vele, rá épülhetne a csapat, az átigazolásoknál nem csak kikérik, de meg is fogadják a tanácsait. A Lille-ben éveken át ő volt a csapatkapitány, és Coloccini sérülése alatt Newcastle-ben is megkapta a karszalagot. Az utolsó két meccsen az ő feladata egyértelműen a francia/francia anyanyelvű idegenlégiósok felturbózása lenne, hogy mindenki 110 %-ot nyújtson.

Ha ez a három ember azt csinálja, ami a dolga, akkor nem lesz baj. Mi nem tehetünk mást, csak drukkolunk, na meg számolgatunk.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik