Valamiért Ismerős arcok 10. rész - GAZZA: 45!

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.05.27. 07:05
Az angol labdarúgás egyik legnagyobb fenegyereke. A következő bejegyzés címszereplője fantasztikus tehetség volt, és az angolok szerintem bele...

Az angol labdarúgás egyik legnagyobb fenegyereke. A következő bejegyzés címszereplője fantasztikus tehetség volt, és az angolok szerintem bele sem mernek gondolni abba, hogy mi lett volna, ha a fejében is rendben vannak a dolgok. Az angol labdarúgás egyik legnagyobb fenegyereke. A következő bejegyzés címszereplője fantasztikus tehetség volt, és az angolok szerintem bele sem mernek gondolni abba, hogy mi lett volna, ha a fejében is rendben vannak a dolgok.

Paul John Gascoigne ma 45 éves.

A kezdetek

1967. május 27-én született a Gateshead körzetébe tartozó Dunston városában, Newcastle közelében. 4 éves korában kezdett focizni, majd amikor már különböző iskolai csapatokban játszott felkeltette a játékos-megfigyelők figyelmét is.

13 éves korában igazolta le a Newcastle United miután sikertelen próbajátékokon vett részt az Ipswich, a Middlesbrough és a Southampton csapatainál.

Hogy milyen gyerek volt Gazza? Állítólag egyszer a földrajz lecke megírása helyett az autogrammját gyakorolta. Mikor a tanár kérdőre vonta, azt mondta, hogy ő híres futballista lesz. Erre a tanár mondta neki, hogy egy millió emberből jó, ha egyből lesz híres focista.

Sajnos a pályán elért sikerit már gyerekkorában beárnyékolta egy sor tragédia. Nagy szegénységben éltek, ezért az apja Németországba ment dolgozni, amikor Gazza 10 éves volt. Nem sokkal később azonban agyvérzést kapott, és nyolc hónap kórházi kezelés után már soha nem tudott dolgozni. Gascoigne 14 évesen ivott először alkoholt, azonban úgy berúgott, hogy saját bevallása szerint ezután 4 évig nem bírt piára nézni. Viszont ekkor kezdődött a játékgépek iránti szenvedélye, amit nem egyszer bolti lopásokból finanszírozott. Emellett kamaszkorában két barátját is elveszítette, az egyikük a szeme láttára halt meg, amikor elütötte egy autó.

Newcastle United (1985-1988)

Gascoigne 1985-ben került fel a Jack Charlton irányította első csapathoz, miután az előző évben már az ifik kapitánya volt, és irányításával megnyerték a F.A. Youth kupát. Charlton amikor először meglátta megfenyegette, hogy kirúgja, ha nem kezd valamit két héten belül a súly problémájával. Gazza keményen dolgozott és a határidő lejárta után esedékes áprilisi, Sunderland elleni meccsen már ott ülhetett a kispadon. A következő szezon nyitómeccsén volt először kezdő, és az idény során bejátszotta magát az első csapatba.

Sajnos a pályája felfelé ívelésével egyenesen arányosan nőttek a balhék is az életében. Mind a rendőrséggel, mint a klubvezetéssel gyakran keveredett összetűzésbe, ami miatt jó pár font büntetést kellett fizetnie. Nem tetszett neki, hogy a klub eladta Chris Waddle-t, ezen kívül idegesítette, hogy a vezetőség folyton a magatartásával és a súlyával van elfoglalva.

Második teljes szezonja végén az év fiatal játékosának választották, és mivel köztudomású volt, hogy nem érzi jól magát Newcastle-ben érkezett is ajánlat a Manchester United-től és a Tottenham-tól is. Gascoigne szíve szerint a Liverpool-ba szerződött volna, de mivel a vörösök nem érdeklődtek iránta, szóban megegyezett Ferguson-nal. A Sir ezután nyaralni ment, és az újságokból értesült arról, hogy Gazza aláírt a Spurs-höz, brit rekordnak számító 2 millió font vételárért.

Gascoigne állítása szerint telefonon elnézést kért Fergie-től, és elmondta, hogy azért döntött a londoni klub mellett, mert házat vásároltak a szüleinek. A skót edzőlegenda pedig azóta többször is elmondta, hogy manager-i karrierje legnagyobb csalódása, hogy nem tudta leigazolni Gazza-t.

Végül is Gascoigne Newcastle-ben két és fél évad alatt 107 mérkőzésen 25 gólt szerzett.

Klub karrier a Newcastle után (1988-2004, Londontól Bostonig)

A bejegyzés ezen szakasza felületes és rövidebb lesz, tekintve, hogy nem szeretném elvenni a Spurs és Lazio bloggerek kenyerét.

A Tottenham színeiben 1992-ig játszott, ezalatt egyszer (1991) F.A. kupát nyert a Sarkantyúsokkal. 5.5 milló fontért igazolt a Lazio-ba, ahol 1995-ig szerepelt. Már Londonban is összeszedett komolyabb sérüléseket – az 1991/92-es szezont teljes egészében kihagyta egy térdsérülés miatt – de míg az angol fővárosban 117 mérkőzést játszott (és 33 gólt szerzett), addig Rómában három év alatt mindössze 47 meccs és 6 gól a statisztikája.

1995 és 1998 márciusa között volt még egy sikeresebb időszaka két bajnoki címmel, skót kupa és szuperkupa győzelemmel, valamint BL indulással a Glasgow Rangers színeiben. 104 meccsen, 39 gólt szerzett, és 1996-ban az év skót játékosa lett a szakírók és a játékosok választása alapján is.

Ezután már csak az elnyújtott levezetés következett. 1998 márciusa és 2004 júliusa között 5 csapatban szerepelt (Middlesbrough, Everton, Burnley, Gansu Tianma, Boston United) de mindössze csak 101 mérkőzésen, ami durván 17 meccs évente. Ráadásul a két Premier League együttesben lejátszott 86 mérkőzés után 2001 és 2004 között a Championship-ben, a kínai első osztályban, majd az angol negyedik vonalban játszotta a maradék 15 találkozót, amire már a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy komoly teljesítmény.

Klubkarrierje során 468 mérkőzést játszott, és 110 gólt szerzett.

Góljaival kapcsolatban nekem Papiss Cissé jut eszembe abban a tekintetben, hogy egyiküknél sem lehet (legalább is nagyon nehéz) eldönteni, hogy a jobb vagy a bal lábuk az erősebb. Gazza esetében is tulajdonképpen csak az alapján tippelném, hogy jobblábas, mert a 11-eseket jobbal lőtte, de olyan magabiztosan használta mindkét lábát, ami kevés játékosra jellemző.

Az angol válogatott (1988-1998)

Az angol válogatottban 1988 és 1998 között 57 mérkőzésen 10 gólt szerzett. Sir Bobby Robson hívta be először a keretbe 1988 szeptemberében. Egy Világbajnokságon (1990) és két Európa bajnokságon (1992, 1996) szerepelt. Egyébként Sir Bobby-val kimondottan jó kapcsolatot ápolt, amikor a mester állapota rosszabbra fordult gyakran látogatta, és a halála óta is sokszor feltűnik a vele kapcsolatos társadalmi eseményeken, legutóbb például a St. James Park előtti Robson szobor avatásakor.

A 1990-es olaszországi VB-vel kapcsolatban azonnal az a képsor ugrik be róla, amikor az elődöntőben megkapja a sárgáját az NSZK ellen, és így nem játszhatott volna, ha Anglia döntőbe jut. Milliók látták, ahogyan Gazza könyörög a bírónak, majd sírva fakad. Anglia végül büntetőkkel kikapott, úgy egy másik, Newcastle-t is megjárt labdarúgó Stuart Pearce hagyta ki a döntő 11-est.

1992-ben Graham Taylor-ral utaztak Svédországba, de az az EB nem Angliáról, hanem a VB címvédő Németekről, és a strandról beugró, és végül aranyat szerző Dánokról szólt.

1994-ben hatalmas meglepetésre Anglia nem kvalifikálta magát az USA VB-re.

1996-ban a hazai rendezésű EB volt a csúcs. Seaman, Adams, Pearce, Platt, Anderton, McManamam, Ince, Sheringham, Shearer és természetesen Gazza. Hatalmasat játszottak, a Svájc elleni 1-1 után simán verték 2-0-ra Skóciát (Gazza klasszikussá vált esernyő gólt szerzett) majd 4-1-re csontozták ki Hollandiát, minden idők egyik legjobb EB meccsén. A negyeddöntőben a spanyolokat 11-esekkel verték, aztán megint jöttek a németek. Shearer és Kuntz góljával 1-1 lett a vége, habár a hosszabbításban Gazza is óriási helyzetet hagyott ki. Jöttek a büntetők. Pearce hat évvel később berúgta (Gazza is) de Southgate nem, és így Anglia elbukott a döntő kapujában.

1998-ban tavasszal még a keret tagja volt, de végül Glen Hoddle-el összebalhézott, és így nem utazott Franciaországba.

Magánélet (médiaszereplés, kórtörténet, család)

Gascoigne magánélete egy regény, amiben folyamatosan váltakoznak a komikus és a tragikus jelenetek. Alkohol, kábítószer, pénzügyi gondok, összeütközés a törvénnyel, emellett Gazza-s video játék, zenélés, és olyan zsiványság, ami miatt a nagyközönség képtelen huzamosabb ideig haragudni rá. Tv show-kban (Leggyengébb láncszem) és karitatív programokban (botswana-i S.O.S gyermekfalu, gálameccs a Bobby Robson rák ellenes alapítvány szervezésében) egyaránt részt vesz, és ha elfogy pénze, akkor csak kiad egy önéletrajzi könyvet, vagy ad egy interjút az életéről. A sztorikból sosem fogy ki az érdekesebb esetek összegyűjtéséhez szerencsére itt az internet.

Egészsége az önpusztítás hatására igencsak megromlott. Már játékos korában is dohányzott, és alkohol, illetve drog problémái is megviselték.

Íme, egy rövid kórtörténet és bűnlajstrom:

2004-ben ismerte be, hogy évek óta bulimiás, azaz étkezési zavarokkal küzd. 2005-ben tüdőgyulladással került kórházba. 2007-ben perforált gyomorfekéllyel műtötték, valamint csípő protézist kapott. 2008-ban sikertelen alkohol rehabilitáción vett részt, ami során háromszor kellett újraéleszteni, miután leállt a szíve. 2009-ben újabb két rehab, de a piálás folytatódott. 2010-ben ittas vezetés miatt tartóztatták le. 2010-ben megjelent – feltehetően ittasan – egy túszdráma helyszínén, egy doboz sörrel, egy horgászbottal, egy kis csirkével és egy Newcastle mezzel és kijelentette, hogy ő a túszejtő barátja. Az angol rendőrség állítása szerint kizárt dolog, hogy ismerték egymást. Még mindig 2010-ben kétszer is letartóztatták, egyszer ismét ittas vezetésért, egyszer pedig ő maga hívta ki a rendőrséget, mert azt hitte, hogy a barátaival túladagolták a kokaint.

Hat év együtt járás után 1996-ban vette el barátnőjét, Sheryl-t, majd 1999-ben elváltak. Egy fiuk született, valamint Gazza örökbe fogadta Sheryl két gyermekét az első házasságából. Mostohalánya, Bianca Gascoigne modell, TV show szereplő, szóval brit celeb. A képe alapján nem csoda, hogy sokat mutogatják a médiában.

Unokaöccse Cameron 7 évesen már a Newcastle igazolt focistája. Szerződtetésére azután került sor, hogy egy kölyökcsapatban 30 perc alatt 22 gólt szerzett. Na igen, a genetika…

Családi fotóalbum: Gazza és Sheryl, Bianca a mostohalány,valamint Gazza az unokaöcsikkel

Igazán „Gazza-s” momentumok

Végezetül jöjjön néhány igazán őtült dolog. 2009-ben a zona.hu internetes oldal összegyűjtötte Gazza 33 1 „csínytevését”:

- Alig egy órával egy angol válogatott mérkőzés után már két ivócimborájával sörözött egy hampsteadi kocsmában – abban a felszerelésben, amelyben a pályán volt, még a stoplis cipő is a lábán volt

- Az 1990-es világbajnokság tévéközvetítésének szerkesztői azt találták ki, hogy bemutatásként a csapatok játékosai egymás után mondják a kamerába a nevüket. Amikor Gascoigne-ra került a sor, a neve helyett ezt mondta: „Kib@szott f@szverő.” És ezt a BBC nézői minden angol meccs felvezetésekor meghallgathatták.

- Megkérdezte egy norvég tévéstáb, hogy üzen-e valamit az angolok soros ellenfelének, és habozás nélkül jött a válasz: „Igen, húzzon a f@szba Norvégia.” Aztán röhögve elfutott.

- Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Bobby Robson azt mondta Gascoigne-nak, hogy „te olyan hülye vagy, mint egy kefe”. Gazza a másnapi edzésen úgy jelent meg, hogy a sípcsontvédő helyén két kefét viselt a sportszárában.

- Kibérelt egy egész sor napágyat a newcastle-i csapattársának, Tony Cunninghamnek. Aki természetesen színes bőrű.

- Kifizette az exfelesége, Sheryl mellnagyobbító műtétjét, és az operáció után virágot küldött a kórházba – Dolly Partonnak címezve.

- A Wimbledon kőkemény védője, a későbbi filmszínész Vinnie Jones egy meccsen „megmogyorózta” Gascoigne-t, mire Gazza egy rózsát küldetett a védőnek a csapat öltözőjébe. Egy vécékefe volt a viszonválasz.

- Imádta bosszantani a játékvezetőket. Egyszer, amikor a bíró közvetett szabadrúgást jelzett feltartott kézzel, odament, és látványosan beleszagolt a hónaljába.

- Egy másik alkalommal egy skót bajnokin a játékvezető elejtette a sárga lapját, mire Gascoigne felvette, és felmutatta a bírónak. Nem volt humorérzéke: ő is felmutatta a futballistának.

- Egy Manchester City elleni meccsen Paul Lake őrizte, akinek történetesen nagy és elálló fülei vannak. Gazza az egész mérkőzésen azzal szórakozott, hogy a saját fülét hajtogatta előre.

- Ifistaként cipőpucolással szerzett némi pénzt az öltözőben, és egyszer hazalopta az aranylabdás Kevin Keegan stoplisát, hogy megmutassa a haverjainak. Aztán ottfelejtette a newcastle-i metrón.

- Felbukkant egy divatbemutatón, és a kifutón próbálta lerángatni a modellként fellépő egykori tottenhames csapattársa, Vinnie Samways nadrágját.

- Lehúzta a csapattársa, Paul Ince nadrágját az angol válogatott nyilvános edzésén. Ince feneke ott volt az összes másnapi újság címlapján.

- A Rangers játékosaként levizelte alvó csapattársát, Richard Gough-ot.

- Amikor a dán labdarúgó-szövetség elnökével találkozott, azt mondta, hogy beszél dánul. Aztán elkezdte utánozni a Muppet Show svéd szakácsát.

- Egy olyan nőt rendelt a fő ivócimborájának, Jimmy „Five Bellies” Gardnernek, akiről pontosan tudta, hogy transzvesztita.

- Jimmy „Five Bellies” Gardner haverját meghívta egy pitére, amelyből előtte gondosan kikaparta a tölteléket, és macskapiszkot tett a helyére.

- Ezer fontot ajánlott Jimmy „Five Bellies” Gardnernek, ha öt másodpercig az öngyújtó lángjába tartja az orrát. Kétszer is megcsinálta.

- Besétált a Middlesbrough éttermébe, megrendelte az ebédet, de közben nem volt rajta más, mint a zoknija.

- Dokumentumfilmet forgatott róla egy tévéstáb, mire ő elvitte őket egy gyönyörű skót villához, amelyről azt állította, hogy az övé, majd közölte, hogy sajnos nincs nála a kulcs.

- Londonban kiugrott az autójából, és arra kért egy építőmunkást, hogy kipróbálhassa a légkalapácsot. Megkapta a beleegyezést, és a járókelők csodálkozására a válogatott futballista nekiállt felbontani a járdát.

- A londoni Piccadilly Circusön felugrott egy emeletes buszra, és megkérte a sofőrt, adja át neki a volánt. És a legmeglepőbb: a buszvezető átengedte az irányítást, az utasok meg sikoltoztak.

- A Middlesbrough edzőközpontjában elkötötte a csapat buszát, és tízezer fontos kárt okozott vele.

- Kiöltötte a nyelvét az angol himnusz alatt, amikor a kamera mutatta egy világbajnoki meccs előtt.

- Az 1991-es FA-kupa-döntőre kék színű parókában vonult ki.

- Gascoigne 1988-ban a Tottenhamhez szerződött, és az aktust elment megünnepelni a cimboráival. Bevonultak egy előkelő szállodába Hadley Woodban, a számlát a klub állta. A helyet gyakorlatilag újjá kellett építeni. Amikor Gazza utána összefutott a klubelnökkel, Irving Scholarral, ezzel kezdte: „Szeretnénk megköszönni önnek életünk legszebb három napját.”

- A Lazio egy vagyonért akarta szerződtetni, de amikor először találkozott az olasz klubelnökkel, azzal kezdte, hogy szerinte kiköpött hasonmása Bud Abbot amerikai komikusnak.

- Az első római éjszakáján a felügyeletére kirendelt Lazio-alkalmazottat halálra rémisztette. Megszökött tőle, berohant a szállodai szobájába, kinyitotta az ablakot, a cipőjét a párkányra tette, és elbújt a szekrényben. Amikor belépett szerencsétlen olasz, azt hitte, hogy a klub friss szerzeménye azonnal öngyilkos lett.

- Szintén Rómában egy szponzori sajtótájékoztatón kellett részt vennie. Felállt, csendet kért, majd szellentett egy cifrát. Aztán az egészet a mellette álló szertárosra fogta, aki nem győzött szabadkozni.

- A Lazio játékosaként egy tévériporter a véleményét kérte, mire ő élő adásban beleböfögött a mikrofonba. Hárommillió forintnyi büntetést kapott.

- Megtanította az összes csapattársát a Lazióban angolul káromkodni, gondosan ügyelve arra, hogy a Tyne környéki akcentussal ejtsék a szavakat.

- Széttépte válogatottbeli csapattársa, Dennis Wise Armani öltönyét – ahogy ő mondta, „viccből”.

- Egy skóciai hotelben azzal jeleskedett, hogy a terepjárójával felszántotta a golfpályát.

- Kirúgták a londoni West Lodge Park Hotelből, mert a vendégek arra panaszkodtak, hogy egy meztelen férfi úszkál a kerti dísztóban.

Kimaradt a felsorolásból, amikor 2008-ban a Sziget Fesztiválon fellépő Iron Maiden zenekarral együtt érkezett Magyarországra, azonban szinte már Ferihegyen felszívódott, és a veterán metál banda másnapi haza indulására sem került elő. Hogy hogyan jutott vissza Angliába? Jó kérdés…

Emellett köztudott róla, hogy ittas állapotban gyakran olyan dolgokról beszélt, amikre később maga sem emlékezett, illetve nem tudott ésszerű magyarázattal szolgálni. Volt, hogy a szállodai szobájába italt rendelt, és közölte, hogy nem neki lesz, hanem a beszélő műanyag papagájainak, akik rosszul viselkedtek, ezért most büntetésből a zuhany alatt vannak. Előfordult olyan is, hogy egy meccs előtti napon kegyetlenül berúgott, ami miatt éjszaka majd másnap is folyamatosan tolta be az altató – fájdalomcsillapító – pia hármas kombót. Bevallása szerint annyira emlékezett, hogy jól ment a játék, de azért másnap felhívta egy csapattársát, aki közölte, hogy Gazza volt a meccs embere, még pezsgőt is kapott.

Sok zűrbe keveredett, volt már több alkalommal elvonón, pszichiátrián, voltak öngyilkossági kísérletei és volt, amikor halálhírét keltették, de mégis időről időre hírt ad magáról. Ha nem az újságok címlapjáról köszön vissza, akkor feltűnik a St. James Park lelátóján, hogy nézzen egy kis hazai focit.

Szó mi szó, az elmúlt évek tükrében nagy teljesítmény, hogy megérte a 45 évet. Főleg a visszavonulása óta erre azért kevesen fogadtak volna. Ettől függetlenül hatalmas figura, aki a pályán (amikor a focira koncentrált) szenzációs dolgokat művelt, és bár keveset játszott a Newcastle színeiben, helybéli srácként mindenképpen megérdemel a szurkolóktól egy szülinapi köszöntést.

Isten éltessen Gazza, még legalább 45 évet kívánunk neked, ha nem is az ennyire eseménydús fajtából.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik