„Egyszer mindennek vége lesz, kivéve a kolbászt, mert annak kettő is van” – tartja a régi német mondás, amelyet ma is széles körben idéznek. Ha egy kicsit elszakadunk a disznóságoktól, a németek valóban úgy tartják, hogy egyszer mindennek vége szakad, semmi sem tart örökké.

A Schalke 04 és a Hamburger SV szurkolói jobban értik ezt a szabályt, mint bárki más. Egészen nem sokkal ezelőttig mindkét csapatot a német labdarúgás erőközpontjaként tartották számon, sikeresek voltak a pályán, és tiszteletet érdemeltek azon kívül. Még a rivális csapatok szurkolói is nagyra becsülték a két klubot övező hagyományokat.

Most azonban a két csapat a 2. Bundesligában találta magát, azaz a német másodosztályban. A Schalke kiesése az egyik legmegalázóbb az élvonalbeli labdarúgás történetében: 34 mérkőzésen háromszor nyert a csapat, 24 alkalommal kapott ki, és 86 gólt szedett be. Egymeccsnyire kerültek a Tasmania Berlin szégyenletes 1965–66-os rekordjához, amely során a csapat 31 egymást követő meccsen nem tudott nyerni. Az alsóbb osztályban a Schalkét már várta a Hamburg, amely három idény óta rostokol a Bundesligán kívül.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!