Szoboszlai bemutatkozott, a Leipzig kikapott a Mainztól

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.08.15. 15:16
null
Nem volt ritka a meccsen a tömegjelenet (Fotó: AFP)
A német Bundesliga 1. fordulójában a koronavírus-járványtól sújtott Mainz 1–0-ra legyőzte az esélyesebb Leipziget, amelyben három magyar válogatott is pályára lépett. Szoboszlai Dominik nagyjából fél órát kapott bemutatkozásul.

 

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ

Mainz–RB Leipzig 1–0 (1–0)

Mainz,
Mewa Aréna, 13 500néző.Vezette: Siebert
MAINZ:
Zentner – Hack, Bell, Niakhaté – Widmer, Tauer (Fürstner, 86.), Aaron – Nebel (Rösch, 90.), Barreiro – Burkardt, Li Dzse Szung (Kilian, 90+1.).Vezetőedző:Bo Svensson
LEIPZIG:
Gulácsi – Mukiele (Brobbey, 82.), Orbán, Simakan, Angelino – T. Adams (Sabitzer, 64.), Kampl – Forsberg, A. Haidara (Hvang Hi Csan, 64.), Nkunku (Szoboszlai, 64.) – André Silva.Vezetőedző:Jesse Marsch
Gólszerző:
Niakhaté (13.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bundesliga idénykezdetén eléggé elszomorította a mainziakat, hogy a koronavírus-járvány miatt több játékosukat is nélkülözniük kellett. Annyi öröm azonban jutott nekik, hogy ha korlátozott számban is, de lehettek nézők a stadionban, és ráadásul egészen pazar hangulatot teremtettek.

Talán ennek hatására igencsak harapósan vetették magukat a küzdelembe a piros mezes mainziak, és többször is felbukkantak a Leipzig kapuja előtt. Mindjárt az 5. percben Li Dzse Szung fejese csattant a kapufán, és innen már érezni lehetett, hogy nem vár könnyű meccs Gulácsiékra, és nem csak a nagy meleg fogja megizzasztani őket.

Támadásban maradt a Mainz, nem találta a ritmust a vendégek védelme, és nem sokkal később ezért góllal fizetett. A 13. percben Mukiele egészen kacska felszabadítási kísérlete nyomán a labda a saját kapuja felé pörgött, éppen a közelben álló Niakhaté elé, aki közelről nem hibázott. 1–0

Az elképesztő gól után sem sokat változott a játék képe, csupán annyival, hogy a Lipcse egyre többször jött előre, a helyzetek viszont elmaradtak. Lényegében gond nélkül tartotta az előnyét a Mainz, és várta a második félidőt.

Amely jórészt lipcsei fölényben telt, a hazaiak inkább védekeztek, de ezt olyan jól tették, hogy a vendégeknek szinte esélyük sem volt helyzetbe kerülniük. A 64. percben beállt Szoboszlai Dominik is, bemutatkozott a Bundesligában. A Leipzig még többet támadott, és erre kis híján ráfázott a 74. percben, amikor mainzi szöglet után Bell óriási kapásgólt lőtt. Csakhogy a bíró jelezte, hogy a szögletből bekanyarodó labda elhagyta a játékteret, így nem adta meg a találatot.

A hátralévő időben beszorult a Mainz, de jó védekezéssel visszavert minden támadást, így meglepetésre győzelemmel kezdte az igényt, a lipcseieknek pedig marad a keserű pirula, ennél jobb teljesítményre lesz szükségük.

Szoboszlai Dominik (jobbra) bemutatkozott a Bundesligában (Fotó: Getty)
Szoboszlai Dominik (jobbra) bemutatkozott a Bundesligában (Fotó: Getty)

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: Vége a mérkőzésnek, nyert a Mainz, vereséggel kezdte a bajnokságot a Leipzig. 1–0

90+5. perc: Hvang indult meg középen, Kilian lerántotta, de a sárgát megúszta.

90+3. perc: Bal oldalról jött Forsberg szöglete, Zentner kiütötte, de nem szabadult fel a hazai kapu, az újabb beadást André Silva 11 méterről fejelte fölé.

90. perc: Hat perc a hosszabbítás.

88. perc: Nyomnak a vendégek, a közönség nagy hanggal biztatja a hazaiakat.

85. perc: Jött az újabb Szoboszlai-szöglet, Orbán fejelt 6 méterről, de néhány arasszal a bal kapufa mellé.

84. perc: Lipcsei szöglet jöhetett Szoboszlaitól a jobb oldalról. A beadás jónak tűnt, de a védők mentettek.

82. perc: Cserélt a Leipzig, Mukiele helyett Brobbey a pályán.

80. perc: Sabitzer kapott sárgát, mert elütötte a meginduló Niakhatét.

78. perc: Gulácsi nagy védéssel tartotta életben a lipcsei reményeket. Hack labdáját Burkardt vette át 4 méterre a kaputól háttal, ráfordult, de a magyar kapus védett.

74. perc: Úgy tűnt, növelte az előnyét a Mainz, de nem, mert a szöglet valószínűleg kintről jött vissza, pedig egészen látványos, nagy kapásgólt lőtt Bell.

73. perc: Szoboszlai hozta fejjel helyzetbe André Silvát, aki lesről lőtt, Zentner védett. Ha gól, akkor sem érvényes.

72. perc: Nagy fölényben játszik a Lipcse, de a Mainz remekül védekezik.

68. perc: Ivószünet.

67. perc: Az lett a beadás vége, hogy lesre futott egy lipcsei.

66. perc: Szoboszlai harcolt ki szabadrúgást 27 méterre a mainzi kaputól. Inkább beadásra jó ez a szög.

Szoboszlai Dominik a 38. magyar játékos, aki pályára lépett a Bundesligában.„Olyan állapotban vagyok, amilyet én elképzeltem. Százszázalékosnak érzem magam a Mainz elleni mérkőzés előtt. A sérülésem a múlté, most a lényeg, hogy minél több percet a pályán töltsek"– nyilatkozta Szoboszlai Dominik a német DPA hírügynökségnek.

64. perc: Hármat cserélt a Leipzig, Nkunku helyett Szoboszlai, Haidara helyett Hvag Hi Csan, Adams helyett Sabitzer a pályán.

58. perc: HELYEZET! Jobb oldalról jött be a labda, Simakan 16 méterről, a bal felsőt vette célba, Zentner viszont védett. A szöglet után megint Simakan fejelhetett, de ez most nem találta el a kaput.

55. perc: André Silva tört volna kapura, Hack azonban remek becsúszással elkanalazta előle a labdát.

50. perc: Nebel keveredett a lipcsei kapu elé, 7 méterről el is lőtte, Gulácsi nagy bravúrral mentett a bal alsó elől.

48. perc: Nebel kapott sárgát, mert becsúszásával Adamst találta el.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, vezet a Mainz. 1–0

45+2. perc: Szorongatott a Leipzig, szöglet is jöhetett a jobb oldalról. A szöglet után André Silva fejéről ment fölé a labda.

44. perc: Bal oldali lipcsei szöglet után Simakan fejelhetett 7 méterről, de nem volt veszélyes.

39. perc: AaronésMukiele maradt a földön, mindkettőnek egy kis időre volt szüksége, mire összeszedte magát.

36. perc: Nebel ívelt a kapu elé, de hazai játékos nem fért a labdához, felszabadítottak a lipcseiek.

35. perc: Burkardt küszködött, hogy bejusson a vendégek tizenhatosán belülre, végül csak ellökték 18 méterre a lipcsei kaputól. Szabadrúgás a tizenhatos jobb sarka közeléből.

29. perc: Óriási lipcsei helyzet maradt ki! Nknunku lódult meg teljesen egyedül a mainzi kapu felé, a tizenhatoson belülre érve a jobb lábára tette át a labdát, Tauer azonban becsúszott, és mentett.

25. perc: Jött az ivószünet.

24. perc: Jobb oldali Mainz szöglet halt el a kimozduló Gulácsi kezében.

20. perc: Próbálkozott a Leipzig, de helyzetbe nem került, a Mainz pedig jól rombolt, ha kellett.

13. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A MAINZ! Ezt összehozta a lipcsei védelem... A bal oldalról jött a szöglet, Bell fejese után az ötösről Mukielének el kellett volna rúgnia, de úgy találta el, hogy a saját kapuja felé perdült a labda, a gólvonal közelében ott sertepertélt Niakhaté, aki köszönte a lehetőséget, és közelről berúgta. 1–0

12. perc: Kampl úgy szabadított fel a saját kapuja előtt, hogy a saját játékostársát találta el, így szöglettel jöhetett a Mainz.

10. perc: A szöglet eredménytelennek bizonyult.

9. perc: Angelino tört be a tizenhatoson belülre, kicsit hosszan szöktette magát, így 4 méterről nem tudta ellőni Zentner mellett. Szöglet.

7. perc: Kampl kapott sárga lapot, mert megrúgta Barreirót.

5. perc: KAPUFA! Li Dzse Szung fejelt előrevetődve, 12 méterről a bal kapufára, Gulácsi nyújtózkodott, de nem érte el, szerencséje volt a Lipcsének.

2. perc: Nagy iramban kezdődött a találkozó, de egyelőre sok a hiba mindkét oldalon.

1. perc: Jó meleg van Mainzban, 35 fokban játszanak a csapatok.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Mainz piros-fehérben, a Lipcse tiszta feketében játszik.

A mérkőzés természetesen gyászszünettel kezdődik.

75 esztendős korában elhunyt a Bayern München és a német labdarúgás ikonikus figurája, a Bundesligában hét gólkirályi címet szerző, 1970-ben Aranylabdával díjazott Gerd Müller.Évtizedeken át megdönthetetlennek hitt, egy idényben szerzett 40 bajnoki gólos rekordját épp az előző évadban szárnyalta túl a szintén Münchenben futballozó Robert Lewandowski.


VASÁRNAP

17.30:Köln–Hertha BSC (Tv:Arena4)

SZOMBATON
Borussia Dortmund–Eintracht Frankfurt 5–2(Reus 23., Th. Hazard 32., Haaland 34., 70., Reyna 58., ill. Passlack 27. – öngól, Hauge 87.)
Augsburg–Hoffenheim 0–4(J. Larsen 37., Adamjan 79., Rutter 88., Rudy 90+5.)
Bielefeld–Freiburg 0–0
Union Berlin–Leverkusen 1–1(Awoniji 7., ill. M. Diaby 12.)
VfB Stuttgart–Greuther Fürth 5–1(Endo 30., Klement 36., Kempf 55., 76., al-Gaddiui 61., ill. Leweling 90+3.)
Wolfsburg–Bochum 1–0(Weghorst 22.)

PÉNTEKEN
Borussia Mönchengladbach–Bayern München 1–1(Pléa 10., ill. Lewandowski 42.)

 

ELŐZMÉNYEK

A hét elején három Mainz-játékos és egy edző koronavírustesztje hozott pozitív eredményt, majd a helyi egészségügyi hatóság további tíz embert helyezett karanténba, ezért a csapat szerdán és csütörtökön nem tréningezett.

A klub csütörtöki bejelentése szerint további pozitív esetek nem voltak, így pénteken ismét együtt edzhetnek a negatív eredményt szolgáltató játékosok, és a Mainz minden futballistáját továbbra is naponta ellenőrzték PCR-teszttel.

Íme, néhány érdekesség a két német első osztályú csapat magyar labdarúgói kapcsán!

4kiállítást könyvelhetnek el hárman, bár helyesebb úgy fogalmazni, hogy ketten, mivel piros lappal csak Szalai Ádám és Willi Orbán szembesült mindmáig. Mondhatni, testvériesen megosztoztak a pirosokon: kétszer-kétszer vonultak idő előtt az öltözőbe. Érdemes megjegyezni, egy híján ötven sárgát mutattak fel hármójuknak, Szalait 25, Orbánt 22, Gulácsi Pétert két alkalommal fegyelmezte a játékvezető.

23idényt húzott le összesen Szalai Ádám, Gulácsi Péter és Willi Orbán a német futball legfelső szintjén. Érdekesség, hogy a mainzi támadó egymaga többet játszott a Bundesligában, mint a lipcsei duó: 12 év „itt”, 11 év „ott”. Na ja, a nemzeti együttes csapatkapitánya 2010. január 16-án mutatkozott be a Bundesligában, a Leverkusen–Mainz mérkőzésen (4–2) 27 perc jutott neki. Ha már itt tartunk, Orbán 2011. augusztus 27-én a Kaiserslautern mezét viselve játszott először az élvonalban, Gulácsi Péter pedig öt évvel és egy nappal Orbán után, vagyis 2016. augusztus 28-án, a Hoffenheim ellen 2–2-re végződő találkozón esett át a tűzkeresztségen.

56mérkőzésen őrizte meg kapuját a góltól Gulácsi Péter. Ez javarészt az ő dicsérete, de vállveregetés jár a védelem oszlopának, Willi Orbánnak is. Azt csupán a miheztartás végett tesszük hozzá, hogy a mai napig 182 gólt kapott Gulácsi a Bundesligában.

68Bundesliga-gól fűződik az érintettek nevéhez, bár az talán nem meglepő, hogy a termésből a 42-szeres válogatott kapus nem vette ki a részét. Szalai 53, Orbán 15 alkalommal volt eredményes, előbbi 26, utóbbi négy gólpasszt is jegyez. Gulácsi Péter első góljára még várni kell (gólpassz már van), de mivel a szerződése 2025. június 30-ig Lipcséhez köti, ideje bőven van.

549meccsen lépett pályára összesen a Szalai, Gulácsi, Orbán trió az első osztályban. Még egy-két hét, és beérik az 557 Bundesliga-fellépéssel büszkélkedő Oliver Kahnt... Jóllehet a Bayern-ikon megelőzésével is csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára kapaszkodnának fel, Manfred Kaltz ugyanis 581, az Eintracht Frankfurt legendája, a Détári Lajos oldalán 1988-ban Német Kupát nyerő Karl-Heinz Körbel pedig 602 mérkőzést játszott a legjobbak mezőnyében.

38 892percet töltött a gyepen a három játékos. Érdekes, hogy ebben a „kategóriában” Gulácsi Péter már megelőzi Szalai Ádámot: a kapusnak 14 715, a csatárnak 14 176 perc jutott ez idáig. Orbán lábában 10 001 „Bundesliga-perc” van már, vasárnap délután minden bizonnyal emelkedik ez a szám is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik