Beckenbauer: Ez minden idők legjobb Bayern Münchenje

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 14:05
null
Jupp Heynckes úszott a „boldogságban” a kupadöntő után (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Német Kupa 2012–2013-as kiírásának berlini döntőjében a Bayern München már három góllal is vezetett, végül 3–2-es győzelmet aratott a Hajnal Tamást sérülés miatt nélkülöző Stuttgart ellen, így első német csapatként triplázott egy szezonon belül. A finálét követően a bajorok elöljárói a leköszönő vezetőedzőt, Jupp Heynckest méltatták, aki kedden hozza nyilvánosságra a döntését, hogy folytatja-e az edzői pályafutását, vagy a visszavonulás mellett dönt.

 

„Minden idők legjobb Bayern Münchenét látjuk” – zárta rövidre a mondandóját Franz Beckenbauer, a klub tiszteletbeli elnöke.

A sok nagy csatát látott és megélt legendás futballista szavaival nehéz lenne vitába szállni, hiszen a „bőrnadrágosok” a futballtörténelem első német csapataként szerezték meg egy szezonon belül a bajnoki címet, a Német Kupát és a Bajnokok Ligája trófeáját is. A triplázás egyébként nem számít gyakori „jelenségnek”, hiszen ezt megelőzően mindössze hat csapat tudta ezt véghez vinni. A Celtic 1967-ben, az Ajax 1972-ben, a PSV 1988-ban, a Manchester United 1999-ben, a Barcelona 2009-ben, míg az Internazionale 2010-ben nyert bajnokságot, kupát és BL-t ugyanabban az idényben.

A Bayern vezérigazgatójának, Karl-Heinz Rummeniggének a véleménye nagy vonalakban megegyezik Beckenbauerével.

„Heynckes nagyszerű munkát végzett, csodálatos szezont teljesített a csapattal. Még az 1970-es évek Bayernje sem tudott triplázni” – mondta.

De megszólalt a sikeredző, Jupp Heynckes is, aki a győztesen abszolvált kupadöntőn ült utoljára a bajorok kispadján, ám azt még nem tudni, hogy a szakember mihez kezd a jövőben.

„Ez egy érzelmes pillanat számomra. Az utolsó sajtótájékoztatómat kedden adom, akkor fogok beszélni a jövőmről, és arról, hogy folytatom-e, vagy sem” – nyilatkozta Heynckes a müncheniek kupagyőzelme után, majd kitért magára a mérkőzésre is.

„A csapat a legjobbját nyújtotta a találkozón. A triplázás egyedülálló teljesítmény a játékosok részéről. A döntő tényező a jó csapatszellem volt a sikerek elérésében. Egységesek voltunk, és támogattuk egymást” – tette hozzá Heynckes, akit a nyáron Pep Guardiola vált a kispadon.

A Bayern tizenhatodik alkalommal nyerte meg a Német Kupát, míg a Stuttgart a 2007-es finálét követően ismét elveszítette a sorozat döntőjét, története során már harmadszor.

A bajor együttes egyébként csak vasárnap indult vissza Münchenbe, így az ünneplésre még Berlinben került sor.

NÉMET KUPA, DÖNTŐ
Bayern München–VfB Stuttgart 3–2 (1–0)
Berlin,
Olimpiai Stadion, 74 244 néző. Vezette: Gräfe
BAYERN:
Neuer – Lahm, Van Buyten, J. Boateng, Alaba – Javi Martínez, Schweinsteiger – Robben (Timoscsuk, 83.), Th. Müller, Ribéry (Shaqiri, 91.) – Gomez (Mandzukic, 62.). Vezetőedző: Jupp Heynckes.
STUTTGART:
Ulreich – Rüdiger, Tasci, Niedermeier, Molinaro (Szakai, 67.) – Gentner, Boka – Harnik, Maxim (Okazaki, 62.), I. Traoré (Cacau, 75.) – Ibisevic. Vezetőedző: Bruno Labbadia.
Gólszerző:
Th. Müller (37. – 11-esből), Gomez (48., 61.), ill. Harnik (71., 80.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik