Gyász: „Mosolyogjon a Császár” – sajtóvisszhang

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.08. 21:20
null
A Kicker címlapja (A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)
Mint beszámoltunk róla, vasárnap éjjel 78 éves korában elhunyt a kétszeres aranylabdás Franz Beckenbauer, aki játékosként 1974-ben, szövetség kapitányként 1990-ben lett világbajnok a német válogatottal. Összeállításunkban megmutatjuk, hogyan búcsúznak a világ vezető sportlapjai a német legendától.

A német Kicker „Mosolyogjon a Császár” címmel közölte nekrológját Beckenbauerről, s az írást jegyző Thiemo Müller felidézi játékos-pályafutása ikonikus képei mellett a vezetőedző, szövetségi kapitányi karrierjét is, ahogy sportvezetői pályája – nem túl dicső – pillanatait sem hagyja szó nélkül. Végül azzal zárja írását: „Minden problémát mosolyogva oldott meg, és ez talán egy olyan róla kialakult emlékképhez vezethet, amelyet az életművét övező ellentmondások, viták ellenére mindenki magáénak érezhet. Nem számít, hogyan és milyen összefüggésben emlékszünk rá: mosolyogjon a Császár!”

A Bild címlapja
A Bild címlapja

A Bild, amelyben hosszú éveken keresztül rendszeresen publikálta írásait a német és a világ labdarúgásairól szintén hosszú nekrológgal búcsúzik tőle. Alfred Draxler, a lap munkatársa „Barátom, Franz” című írásában a 2006-os vb-döntő napjára emlékszik – amely torna szervezőbizottságának Beckenbauer volt az elnöke. „A döntő napján az autóban ültünk, mentünk a berlini stadionba. Kinézett az ablakon és csak annyit mondott: »nem végeztünk rossz munkát.« És ez volt a legnagyobb öndicséret, amit valaha hallottam tőle.”

A legfrappánsabban talán a patinás olasz sportlap, a Gazzetta dello Sport búcsúzik Beckenbauertől. „Beckenbauer? Isten alatt, de a kancellár fölött állt” – idézi a német mondást Pierfrancesco Archetti, a lap munkatársa, kiemelve, hogy a „Császár” karakterét nem lehet a pályára korlátozni, hiszen a futballszakma mellett a teljes német társadalomra nagy hatással volt.

„A tökéletes futballista, aki játékosként messze megelőzte korát, és edzőként is világbajnok lett” – fogalmaz nekrológjában Paul Wilson, a The Guardian munkatársa. Az brit lap anyaga többek között a „Császár” becenév eredetét firtatja: az egyik eredetmítosz szerint Beckenbauer egy német császár mellszobra mellet pózolva tett szert a művésznevére, míg a másik eredettörténet egy futballpályán megtörtént esetre vezeti vissza a becenév keletkezését, amikor Beckenbauer különösebb erőfeszítés nélkül bolondot csinált egy, „Királynak” becézett ellenfeléből.

„Franz Beckenbauer élete egy hőseposz, szomorú végkifejlettel” – reflektál a gyászhírre a holland Voetbal International nekrológja, amely Beckenbauer egyik csapattársának, Wolfgang Overathnak a szavaival példázta a 78 évesen elhunyt „Császár” nagyságát.

„Igen, nektek volt egy Cruijffotok, de nekünk volt egy Beckenbauerünk akit – noha nehéz összehasonlítani a különböző posztokon játszó labdarúgókat – egy kicsit magasabb polcra teszek nála” – mondta a jelenleg 80 éves Overath.

 

A Voetbal International címlapja
A Voetbal International címlapja

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik