Törökvész sújthatja a Nationalelfet

2010.11.12. 15:24
null
Mesut Özil (10) az U21 után a felnőttek között is német válogatott lett, a törökök nem akarnak több ilyen példát látni (Fotó: Action Images – archív)
A Török Labdarúgó-szövetség irodahálózatot működtet Németországban azzal a céllal, hogy a német korosztályos válogatottakban szereplő török származású fiatalokat a délkelet-európai ország felnőtt nemzeti csapatába csábítsa. Joachim Löw szövetségi kapitány tud a törekvésről, de nem tervez válaszlépést – a felelőtlen ígérgetés helyett őszinteséggel akarja a Nationalelfnél tartani a tehetséges fiatalokat.

Joachim Löw német szövetségi kapitány attól tart, hogy a Török Labdarúgó-szövetség által indított „hadjárat” káros hatással lehet a német válogatottra: a törökök már dolgoznak azon, hogy a hazájukból származó, de Németországban nevelkedő futballisták felnőttként a délkelet-európai ország válogatottjában játsszanak.

A török szövetségnek több németországi irodája is működik, a hálózatot Erdal Keser egykori Bundesliga-játékos irányítja. Első jelentős fogásuk Mehmet Ekici lehet: a Bayern München által nevelt, kölcsönben a Nürnbergnél játszó középpályás a német U21-es válogatottban szerepel, de ha sikerül meggyőzniük, felnőttként már török mezt húz. Ugyanez történhet Ömer Toprakkal, a Freiburg hátvédjével is, aki Európa-bajnok lett a német U19-es nemzeti együttes tagjaként.

A németek szerint a törököket a mai napig bántja, hogy Mesut Özil a világbajnokságon bronzérmet szerző Nationalelfet választotta a félholdasok helyett, nem úgy, mint az Altintop fivérek, valamint a szintén a Ruhr-vidéken nevelkedő, mégis török válogatott Nuri Sahin.

„Tudjuk, hogy a török szövetség agresszívan törekszik arra, hogy a Németországban nevelkedő, török származású fiatal labdarúgókat a saját válogatottjába csábítsa – mondta Joachim Löw szövetségi kapitány a Bildnek. – Nem tervezünk hasonlóan agresszív válaszlépést, nem is helyezünk rájuk nagy nyomást. Őszintén elbeszélgetünk velük, és nem tömjük tele a fejüket képtelen ígéretekkel."

A német korosztályos válogatottakban egyre nagyobb arányban szerepelnek a külföldről betelepülők leszármazottjai – az U18-as válogatott 22-es keretének tíz tagja is különböző etnikumokhoz tartozik, s közülük négyen törökök. A FIFA szabályzata szerint a játékosok az utánpótlás-válogatottakban még szabadon megválaszthatják, hol akarnak szerepelni, de az első felnőttkori pályára lépés után már nincs visszaút.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik