Világfutball: a Real a topligákat, az MU és a Bayern saját bajnokságát „rabolja le”

Vágólapra másolva!
2018.01.19. 19:29
null
A Real Madrid játékosainak 73 százalékát külföldről igazolta 2005 és 2017 között (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában a légiósokkal foglalkozott; a tanulmány szerint Brazília az egyetlen olyan ország, amely valóban globális szinten „árasztja” el labdarúgókkal a piacot.



A tanulmány 91 szövetség 139 profi ligáját veszi figyelembe, s azokat a játékosokat, akik már októberben is a csapatuknál voltak és játszottak bajnokit az idényben.

A brazilok 1210 légióst tudnak felmutatni, aki megfelel a jelzett feltételeknek, az argentinok 760-at, a franciák 732-t, ezzel ők hárman a legnagyobb játékosexportőrök.

A brazilok számottevő része, valamivel több mint 18 százaléka Portugáliában szerepel, 219 futballista az első három osztályban, és az itteni játékosaik átlagéletkora (25.2) lényegesen alacsonyabb, mint a nagy átlag (27.3). Tíz országban is legalább 30 légióssal képviselteti magát az ötszörös világbajnok, és a vizsgált 91 országból 80-ban jelen vannak a labdarúgói.

Brazilok a világban... (Forrás: CIES)
Brazilok a világban... (Forrás: CIES)



Az argentinok legjellemzőbb célállomása Chile és Mexikó, ebbe a két országba megy több mint a negyedük (25.7) – összességében 65 ligában vannak jelen –, míg a franciák inkább a környező országokat „szállják” meg, ők összesen 61 ligában találhatók meg.

...argentinok... (Forrás: CIES)
...argentinok... (Forrás: CIES)
...és franciák (Forrás: CIES)
...és franciák (Forrás: CIES)

 

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)



Az európai topligák klubjai jellemzően még mindig elsősorban a saját bajnokságukból szerződtetnek játékost, illetve továbbra is az azonos országbeli, de alacsonyabb ligákból érkező futballisták aránya a második legnagyobb.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)



Országonként lebontva az olaszok támaszkodnak leginkább a saját élvonalukra a szerződtetések során, a franciák vásárolnak legtöbbet a helyi alacsonyabb osztályokból, az angolok viszik a legtöbb futballistát a topligák együtteseiből, a németek a többi UEFA-tagországból, míg a spanyolok járnak az élen a nem UEFA-tagországokból érkezőknél. Itt az angolok szerepelnek nagyon hátul, ami magyarázható a PL-klubok erős pénzügyi helyzetével, valamint azzal is, hogy az Egyesült Királyságban jóval szigorúbbak a követelmények a nem EU-s futballisták munkavállalási engedélyének ügyében.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)



2005 és 2017 között a Real Madrid játékosainak 73 százalékát külföldről szerezte meg, a PSG (58) és a Roma (56) is több mint a felét a saját országon kívülről igazolta, de a Bayern München (46) és a Manchester United (45) sem sokkal marad el.

Ami az öt csapat igazolásait illeti, az MU és a Bayern a nagy hazai felvásárló erő – ez nagyjából az előzőből várható is volt –, míg a topligákból a Real és a PSG merít legjobban.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik