Topligák: a Chelsea, a Real és a Juve elsőségét ígéri a matek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.11. 19:15
Spanyolországban a Real Madrid, Angliában a Chelsea, Olaszországban a Juventus, Németországban a Bayern München, Franciaországban pedig a Monaco nyeri meg a labdarúgó-bajnokságot. Legalábbis ezt jósolja a labdarúgást a saját matematikai képletei révén elemző, svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES).

A svájci kutatók az elmúlt öt év eredményeit is figyelembe veszik az öt topligában, de számításaik fő részét a bajnokságukban december 31-ig játszott mérkőzéseiken mutatott teljesítményük határozza meg.

Különböző kategóriák szerint rendelnek értékeket a csapatokhoz, mint támadás (szerzett gólok, kapura lövések közelről), védekezés (ezen belül kapott gólok, az ellenfélnek engedett közeli kapura lövések), a játék irányítása (passzok az egész pályán, illetve passzok az ellenfél térfelén).

Az elmúlt öt idény vonatkozó mutatóiból a CIES algoritmusa alapján kiszámolt bajnoki végeredményeket is megkapjuk.

E szerint az öt jelenlegi topliga-éllovas közül a Nice nem nyeri meg hazája bajnokságát, harmadik lesz a Monaco és a PSG mögött.

Angliában a Chelsea nyer a Liverpool és a Manchester City előtt, s akármilyen bonyolult is a CIES algoritmusa, az Arsenal lesz a negyedik a Tottenham és az MU előtt.

Spanyolországban a Real Madrid négy ponttal nyer a Barcelona előtt, s a Sevilla elhappolja a harmadik helyet az Atlético Madrid elől.

Németországban a Bayern München ismét bajnok lesz, mögötte a Leipzig zár, és feljön a dobogóra a Dortmund. A Hertha hatodik lesz, a Hamburg pedig fennállása során először kiesik.

Olaszországban a Juventus a Roma és a Napoli előtt lesz bajnok, a Bologna a 16., a Palermo utolsó lesz.

A CIES listáit ide kattintva tekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik