Haalandék lemondanának a lehetséges vb-részvételről? (Fotó: AFP)

 

A katari labdarúgó-világbajnokság szervezőit egyre több nemzetközi kritika éri. Számos hír jelent meg korábban a stadionépítéseken tapasztalható munkakörülményekről, illetve a munkálatok során bekövetkezett halálesetekről.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy Norvégiában a másodosztályú Tromsö életre hívott egy kezdeményezést, amely a katari vb bojkottjára szólítja fel az ország labdarúgó-válogatottját. A felhíváshoz időközben csatlakozott több élvonalbeli labdarúgóklub, köztük a norvég rekordbajnok Rosenborg, jó pár válogatott labdarúgó és maga Stale Sollbaken szövetségi kapitány is.

„Nyomást kell gyakoroljunk. A sportnak megvan az a hatalma, hogy üzeneteket tud közvetíteni” – fogalmazott a norvég válogatott szakvezetője.

A kezdeményezés akkora visszhangot váltott ki, hogy már Gianni Infantino FIFA-elnök is reagált rá.

„Nem hiszem, hogy a világbajnokság bojkottja lenne a helyes megközelítés” – fejtette ki a véleményét, hozzátéve, a nemzetközi szövetség eredményes párbeszédet folytat Katarral a rendezést érintő problémákról.

A bojkottfelhívást maga a Norvég Labdarúgó-szövetség ellenzi, ám a Sportschau információi szerint annak vasárnap esedékes éves közgyűlésén vélhetően tovább foglalkoznak a témával.

A kezdeményezés számos problémát felvet, köztük azt is, hogy csak a vb-t vagy már a rövidesen kezdődő selejtezőket is bojkottálja-e a norvég csapat, amely Gibraltár, Hollandia, Lettország, Montenegró és Törökország ellen vívhatná ki a világbajnoki részvételt.