MLS: Philadelphiában teljesen szabadon futballozhatok – Gazdag Dániel

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 11:36
null
Gazdag Dániel ragyogó formában futballozik philadelphiai klubjában – reméli, hogy a magyar válogatott júniusi meccsein is lesz lehetősége gólt szerezni (Fotó: Getty Images)
Gazdag Dániel beszélt csodálatos góljáról, ösztönös mozdulatáról, a Nemzetek Ligája-mérkőzésekről, valamint a posztja is szóba került.

Továbbra is parádés formában futballozik Gazdag Dániel, az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Philadelphia Union 13-szoros válogatott támadó középpályása. A 26 éves labdarúgó már a bajnokság elején is remekelt, egymás után négy bajnokin volt eredményes, s bár a következő négy meccsen nem talált be a kapuba, ezután újra megtalálta góllövő cipőjét: az utóbbi négy bajnokin háromszor volt eredményes. Legutóbbi gólja szenzációsra sikerült, biztosak lehetünk benne, még hetekig mutatják a televízióban az Egyesült Államokban.

KORÁBBI KLUBCSAPATÁÉRT SZORÍTOTT A PHILADELPHIA LÉGIÓSA

Korábbi Honvéd-játékosként Gazdag Dániel figyelemmel követte a gárda utolsó fordulóbeli mérkőzését – a felcsúti összecsapást megnyerték (2–1) a kispestiek, így benn maradtak az élvonalban.

„Néztem a meccset, szurkoltam a korábbi társaknak, örültem, hogy NB I-esek maradtak. A másik szemem viszont sírt, hiszen újra gyenge idényt futott a csapat – remélem, a következő sokkal jobban sikerül.”

„A visszajelzésekből is egyértelmű, a Portland Timbersnek lőtt gólom más, mint a többi, sokkal többen gratuláltak, mint előtte bármikor – mondta lapunknak a Keleti főcsoportot vezető Philadelphia Union játékosa, aki idei tizenharmadik bajnokiján a hetedik gólját szerezte, így szorosan tapad a góllövőlista éllovasára, a dallasiak kilencgólos játékosára, a kolumbiai születésű, de amerikai állampolgár Jesús Ferreirára. – A jobb oldali védőnk nagyot dob, többször gyakoroljuk az edzéseken, hogy valaki megcsúsztatja a labdát a rövid saroknál, én pedig érkezem középen, és gólt szerzek. Így is történt, a bedobás jól sikerült, a társam megcsúsztatta a labdát, amely mögém érkezett, így hátradőlve, jobbal húztam be a kapuba. Ösztönből cselekedtem, de ehhez a mozdulathoz az is kellett, hogy rendben legyen az önbizalmam. Ha nincs magabiztosság, aligha születik gól. Összesen már hétnél járok, alig várom, hogy újra és újra helyzetbe kerüljek.”

S ha már gólok. Idehaza 175 NB I-es bajnokiján (kizárólag a Honvéd mezében) 21 gólig jutott, míg Amerikában egy év alatt 39 bajnokin tizenkettőig. A kép persze csalóka, hiszen itthon a legtöbb meccsét védekező középpályásként játszotta, ráadásul csak a 77. (!) bajnokiján talált be először. Igaz, a Balmazújváros elleni, 2017. októberi találkozón (3–0) csodálatos gólt szerzett, körülbelül harminc méterről lőtte ki a jobb felső sarkot.

„Az első kispesti éveimben még nagyon fiatal voltam,  tapasztalatlan, s védekező középpályásként ritkán kerültem az ellenfél kapuja elé – leginkább ezért szereztem kevés gólt. Emlékszem, egy idő után már frocliztak a többiek, mikor leszek már eredményes… Én is kellemetlennek éreztem, zavart a helyzet, de Balmazújvárosban átszakadt a gát, utána már sokkal felszabadultabban és görcs nélkül futballoztam. Vagyis a posztom és a lelki tényezők miatt kellett hetvenhét bajnokiig várni az első gólomra, de mivel az utánpótlásban sokszor voltam eredményes, tudtam, van gólérzékem, csak még nem mutattam meg. Aztán egyre följebb kerültem a csapatban, a támadószekció több pontján is játszottam, s akkor már eredményes voltam, tavaly nyáron tizenhárom bajnoki góllal zártam az idényt, utána szerződtem Amerikába. Philadelphiában teljesen szabadon futballozhatok támadó középpályásként, kis túlzással oda mozoghatok, ahová csak szeretnék, a lényeg, hogy a társaim találjanak meg a labdával. Élvezem a helyzetet. Kellett a Portland elleni győzelem, hiszen előtte ötször ikszeltünk, és egy vereséget szenvedtünk – négyszer úgy végeztünk döntetlenre, hogy mi szereztük meg a vezetést, de egyszer sem tartottuk meg. Ez dühítette a társaságot, úgyhogy tényleg nagyon kellett a siker a lelkünknek.”

Gazdag hozzátette, továbbra is reális célnak tekinti az MLS megnyerését, kifejezetten erősnek tartja csapatát – de nemcsak a klubfutballra, hanem a válogatottra is figyel, merthogy június 4. és 14. között négy Nemzetek Ligája-mérkőzés vár a magyar együttesre.

„A tavalyi Európa-bajnokságon már megmutatta a válogatott, képes bravúrokra, az egyiket éppen a németek ellen érte el az idegenbeli kettő-kettővel. Sűrű lesz a program, tizenegy nap alatt játszunk négy tétmeccset, Marco Rossi biztosan rotálja az együttest, bízom benne, nekem is elég szerep jut. Pihenni nem lesz időm, az MLS-ben két hétig áll a bajnokság, de akkor a válogatottnál szerepelek, majd miután visszatérek az Államokba, jön a következő bajnoki. Vasárnap utazunk haza, a család is jön velem, de a feleségem, Gréta és a két gyerek több időt tölt Magyarországon. Kicsit érzem magamon a fáradtságot, s újabb kemény időszak következik, de csak az lebeg a szemem előtt, hogy a klubcsapatomban és a válogatottban is eredményes legyek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik