Hozzátartozók fotók alapján azonosítják az áldozatokat Malangban, az október 2-án történt tömegbaleset másnapján (Fotó: MTI/AP/Dicky Bisinglasi)

 

Szombat este tört ki pánik és káosz a Arema FC–Persebaya (2–3) focimeccs után Indonéziában, a kelet-jávai Malangban. A hazai csapat veresége miatt csalódott szurkolók üvegekkel, s egyéb tárgyakkal dobálták meg a labdarúgókat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát. A rendőrség könnygázt vetett be a randalírozó szurkolókkal szemben, akik a kijárat felé rohantak, de a lökdösődésben sokan a földön végezték. Harmincnégy ember – köztük két rendőr – még a helyszínen meghalt, utána pedig még többen, a kórházba szállítás vagy ellátás közben. A zavargások a stadionon kívül is folytatódtak, ahol a szurkolók felgyújtottak öt rendőrautót.

 
Legalább 125-en meghaltak egy káoszba fulladt futballmeccsen
Páncélozott rendőrautók jöttek értünk – Doll

A tragédiához hozzájárulhatott, hogy egyes kijáratok – eddig ismeretlen okokból – zárva voltak. Az indonéz rendőrség kedden arról tájékoztatott, hogy a stadion kijáratai ugyan nyitva voltak, viszont egyszerre csak két ember fért ki rajtuk, miközben több százan nyomultak a kapuk felé, hogy mielőbb kijussanak.

Egy rendőrségi vezetőt és az elitegységek kilenc tagját elbocsátották az ügy miatt, és tizennyolc rendőr ellen vizsgálat folyik annak felderítésére, ki a felelős azért, hogy könnygázt vetettek be a stadionon belül.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábban betiltotta a könnygáz használatát a stadionokban.

Úgy tudni, hogy a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre. A meccsre csak az Arema szurkolói válthattak jegyet, mert a csetepaté elkerülése érdekében az ellenfél, a Persebaya szurkolóit eleve kitiltották a mérkőzésről.

Az Indonéz Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egész életére eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől az Arema FC két tisztségviselőjét, a meccsek szervezésének fő felelősét, illetve a klub biztonsági vezetőjét. Az Arema FC továbbá köteles 250 millió rúpia (6.9 millió forint) pénzbírságot fizetni, és a szezon végéig már nem rendezhet mérkőzéseket.

Yusuf Kurniawan indonéziai futballkommentátor azt mondta: a pályára befutó szurkolók feltartóztatására bevetett könnygáz felszállt a lelátókra is, ahol az emberek fuldokolva próbálták megtalálni a kijáratokat. Az emberek pánikba estek, és halálra taposták egymást – mondta.

A futballhuliganizmus és a meccseket kísérő erőszak nem új keletű jelenség Indonéziában. A Save our Soccer (SOS) nevű jogvédő szervezet szerint a szombati baleset előtt 1995 óta 86 ember halt meg futballhoz kötődő erőszakcselekmények következtében. A mostani rendkívüli méretű tragédia azonban sokkolta az országot.

A FIFA és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség tisztségviselői Indonéziába utaznak, hogy vizsgálatot folytassanak a malangi stadionban történtek után. 2023-ban Indonézia lesz a házigazdája a FIFA U20-as világbajnokságának.

(MTI)