Gellei Imre: „Mindannyian a hátsó füvesről indultunk”

Vágólapra másolva!
2022.08.07. 09:57
null
(Fotó: Árvai Károly)
Miközben Magyarországon a hagyományos falusi futballélet visszaszorulása miatt 2000 óta negyedével csökkent a felnőtt férfi csapatok száma, Sátoraljaújhelyen a Hátsó füves-kiállításra építve regionális mozgalom indult a környékbeli szunnyadó futballközösségek megtartására, a futballban rejlő identitáserősítő, kohéziós értékek megőrzésére. A Hátsó füves futballmentő túra 2022 tavaszán nyolc falusi helyszínt érintett, Hercegkút, Bodrogolaszi, Tolcsva, Makkoshotyka, Hollóháza, Füzér, Mikóháza és Olaszliszka települését.

Az elmúlt hónapokban a Zempléni Főnix nevű utazó projektcsapat a zempléni vidék elhagyott pályáin játszott mérkőzéseket papíron már nem létező, egy alkalomra összeálló falusi csapatokkal.

A régi futballünnepek hangulatát megidéző esemény egyúttal alkalmat teremtett a helyi futballtörténelem bemutatására egy-egy kamarakiállítás és pódiumbeszélgetés segítségével, valamint lehetőséget adott a település kulturális, zenei, természeti és gasztronómiai értékeinek megismertetésére.

A Nemzeti Sportban és a Hátsó füves országjáró sorozat blogján, a hatsofuves.nemzetisport.hu oldalon – lenyűgöző fotókkal és Szabóky Zsolt videóival gazdagított – riportjainkban rögzítettük a tapasztalatokat.

A rendhagyó programsorozat július 30-án, Sátoraljaújhelyen, ünnepi gálával és futballtornával zárult, mások mellett Egervári Sándor, Csank János, Gellei Imre, Temesvári Miklós, Csábi József, Mracskó Mihály, Petry Zsolt és Wukovics László részvételével.

Befejezésképpen a Hátsó füves futballmentő túra legemlékezetesebb pillanataiból, legjobb képeiből közlünk válogatást, melyet IDE KATTINTVA ÉRHETNEK EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik