Gólt ajándékozott a DAC-nak a Liptovsky Mikulás

Vágólapra másolva!
2022.10.01. 18:00
A Fortuna Liga 12. fordulójában a DAC 1–0-ra nyert idegenben a sereghajtó Liptovsky Mikulás vendégeként.
Öngólöröm (Fotó: Lelkes Ernő/DAC)
Öngólöröm (Fotó: Lelkes Ernő/DAC)
Öngólöröm (Fotó: Lelkes Ernő/DAC)
Öngólöröm (Fotó: Lelkes Ernő/DAC)
Öngólöröm (Fotó: Lelkes Ernő/DAC)

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
12. FORDULÓ
Liptovsky Mikulás–DAC 0–1 (0–1)
Poprád,
NTC Poprad, 511 néző. Vezette: Dohál
Liptovsky Mikulás: Svácek – Totka, Bielák, Bedecs, Zupa – Václavík, Filinsky – Stas (Gerát, a szünetben) – Gazi (Necas, a szüneten), Jendrisek (Vosko, 67.), Kácerík (Popovic, 77.). Vezetőedző: Jozef Kostelník
DAC:
Petrás – Alex Pinto, Riszvanisz, Muhamedbegovic, Andzouana – Kácer, Dimun, Kalmár (Veselovsky, 76.) – Szánthó (Ramadan, 58.), Krsztovics, Gavrics (Balogh N., 87.). Vezetőedző: Adrián Gula
Gólszerző:
Bielák (20. – öngól)
Kiállítva:
Bedecs (41.)

Megszakadt egy hosszú negatív sorozat, 2021 novembere óta most először nyert idegenben a bajnokságban a Dunaszerdahely.

Poprád felé közeledve a Magas-Tátra hegycsúcsait már vastagon hó borította, azonban a Szlovák Labdarúgó-szövetség stadionjának a pályája remek állapotban volt. Ugyan a helyiek szerint szinte napok óta bőségesen vizes áldást kap a talaj, és a találkozó alatt is gyakran szakadt az eső, ennek ellenére a talajra nem lehetett panasz.

A poprádi stadionban két olyan csapat találkozott, amely negatív sorozattal a háta mögött lépett pályára. A Liptószentmiklós ebben az idényben még nem győzött, a DAC ezt megelőzően tavaly november 27-én szerzett legutóbb három pontot idegenben.

Az első percekben inkább a vendéglátók lábán vándorolt a labda, Adrian Kácerík lövése nem okozott gondot Petrás kapusnak. Tíz perc után átvette az irányítást a vendégcsapat. Néhány másodpercen belül előbb Nikola Krsztovics lövését blokkolták a hazai védők, majd Kalmár Zsolt tekert 15 méterről kicsivel mellé. Ezután Milan Dimun lőtt fölé, majd nemsokára a bal oldalon Krsztovics viharzott el, és az erősen középre lőtt labdáját Lukás Bielák a saját kapujába bombázta.

Aktívan játszott a vendégcsapat. Imrich Bedecs kétszer szabálytalankodott a meglóduló Mirosláv Kácer, majd Szánthó Regő ellen, kétszer villant a liptószentmiklósi védő szeme előtt a sárga lap, így számára idő előtt befejeződött a találkozó: nem sokkal a 40. perc után már élvezhette a meleg zuhanyt.

A megítélt szabadrúgásokkal Szánthó nem élt, mind a kétszer a a kapu mellé küldte a labdát. Közvetlenül a szünet előtt Kalmár fejese az egyik hazai védő kezére esett, de játékvezető nem ítélt tizenegyest a DAC javára.

Amint az várható volt, a második félidőben nagy mezőnyfölényben játszott a DAC. A dunaszerdahelyiek gyakran eljutottak a vendégek hazai tizenhatoshoz, de a beadások után hiányzott a jó befejezés. Krsztovics és Gavrics távoli lövései nem okoztak gondot a pályaválasztók kapusának.

A vendégek mestere, Adrián Gula fel-alá járkált a kispadja előtt, ugyan emberelőnyben játszott a csapata és vezetett is, de az előny csak egygólos volt.

Ahogy közeledett a találkozó vége, úgy lett idegesebb és pontatlanabb a dunaszerdahelyiek játéka. A hazaiaknak nagy erőbedobással harcoltak, és az utolsó percben Peter Vosko az üres kapu mellé lőtt… De a lényeg, hogy a három pont a DAC-é lett!

PERCRŐL PERCRE


90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Kontra, Marko Totka elkaszálja a meginduló Krsztovicsot. Sárga lap.

90+2. perc Egy korner a végére, elöl a hazai kapus is… de nem jut labdához.

89. perc Három perc a ráadás.

88. perc Zupa lő kapura kecsegtető helyzetből, véd Petrás, de a kipattanó Voskóé, aki jobbal éles szögből a rövid sarok mellé lő.

87. perc Balogh Norbert be, Gavrics le. Szélső helyett középcsatár.

85. perc Cseles szabadrúgás a tizenhatos bal sarka elől, de Popovic ötméteres fejese a kapusé.

84. perc Zeljko Gavricsnak sárga lap Zupa felrúgása miatt.

81. perc Martín Necas és Szpirosz Riszvanisz kap sárga lapot. Előbbi Ramadant, utóbbi Totkát kaszálta el.

78. perc Pinto jobb oldali beadása elpattan középen a csereembertől.

76. perc Dominik Veselovsky be, Kalmár le.

Nem játszik ma a hazaiaknál Jakub Svec, akit erre az idényre éppen a DAC adott kölcsön az LM-nek.

72. perc Gavrics távolija Svácek kapusé. Dimun ütközik Václavíkkal, ápolás. Már ápolás a pályán kívül, de folytatja. A sípcsontja fáj, de nem gazemberkedett vele Václavík.

A hivatalos nézőszám: 511.

71. perc Ramadan két csellel megindul a jobb szélen, jobbal középre ad, Gavrics pár lépésről a jobb alsó mellé sarkazza a labdát.

68. perc Kalmár és Gerát ütközik, majd kitör egy kis kakaskodás. De nem tart soká. Kalmár Zsoltnak sárga lap.

63. perc Andzouana elfut a bal szélen, beadása kapuscsemege. Sokkal jobb a másik kapu előtt Kácerík ívelése, de figyel az ötösre befutó Muhamedbegovic, és tisztáz.

E párharc legjobb góllövői:
Nikola Krsztovics 2
Adrian Kácerík 2

60. perc Ramadan jobb oldali, lapos beadása lapos a harmadik volt ferencvárosinak, Gavricsnak. Nem sokra rá Gavrics kavargat a balon, de most meg ő nem találja meg a passzal a másik szélsőt.

58. perc Ammar Ramadan be, Szánthó le. Szélsőcsere, FTC-módra.

 

55. perc Krsztovics laposan a kapus elé lő a tizenhatos előteréből.

54. perc Pinto megindul a jobb szélen, de les. Ismét a portugál jobbhátvéd indul meg, a 16-oson belül jár már, de keresztez Necás.

50. perc Szánthó jobb oldali beadása a hazai kapusé.

47. perc
Krsztovics és Gerát összekap, de nincs sárga lap. Csak DAC-szabadrúgás.

46. PERC FOLYTATJUK!

Egy kis örökmérleg: 4 meccs, 1 LM- és 4 DAC-sikerrel, 5, ill. 9 rúgott góllal.

Fotó: Lelkes Ernő
Fotó: Lelkes Ernő

 

Előbbi, azaz Gerát a csapatkapitány.

46. perc Kettős hazai csere. Stas és Gazi ment le, Tomás Gerát és Martín Necas fel, írja a parameter.sk.

Augusztusban két magyar játékos távozott a DAC-tól. Szendrei Ákos a Mol Fehérvárhoz igazolt, Hahn János visszatért Paksra. „Szendrei sérülésből épült fel. Fiatal játékos, akinek rendszeresen játszani kell. Nálunk nem kaphatta volna meg a megfelelő játékpercet, ezért – és mert egy nagyon értékes játékosról van szó – csak kölcsönbe engedtük el. Azt szerettük volna, ha Győrbe megy, ő azonban a fehérváriakat választotta, amit elfogadtunk. Hahn nagyon pozitívan lepett meg, erős volt a tizenhatoson belül, ám sajnos ő is megsérült, és mivel nagy a konkurencia a csatárposzton, nem kapott volna elegendő lehetőséget, ezért a távozás mellett döntött” – mondta Adrián Gula.

Adrián Gula Dunaszerdahelyre érkezésekor a klub vezetősége az edzővel együtt kidolgozott egy tervet, ráléptek egy útra, melyen együtt szeretnének menni.
„Csapatjátékos vagyok, nyílt kártyákkal játszom. Nagyon fontos volt számomra, hogy a megszokott stábommal érkezhettem, plusz sikerült idehozni Borbély Balázst, aki évekig a Ferencvárosban edzősködött. Helyi srác, aki itt játszott. Mindent tud. Fényes edzői jövő vár rá. A stábom szó szerint munkabolond. Nagyon megörültem, amikor láttam, a tulajdonos és a klub alkalmazottai hogyan dolgoznak a klubért: egy hullámhosszon vannak, és mi is velük. Ez jó példa a futballistáknak is, látják, hogyan érdemes melózni. Mi olyan játékosokat keresünk, akik hajlandóak keményen megdolgozni a sikerért. Ez mindennek az alapja” – mondta a DAC mestere.

45+2. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE!

45. perc Andzouana jobbal 14-ről Bielákba lő.

44. perc Szánthó 19-ről is a kapu mellé küld egy szabadrúgást.

Tavaly november 27-én örülhettünk legutóbb idegenbeli győzelemnek. Nem ártana behúzni ezt a mai meccset, hogy megtörjük ezt a hosszan tartó sorozatot – írja a DAC honlapja, amely nagy segítségünkre van a mérkőzés közvetítésében.

Fotó: Lelkes Ernő
Fotó: Lelkes Ernő

41. PERC IMRICH BEDECS KIÁLL második sárga lappal! Krsztovics lecselezte őt a tizenhatos előtt, a szűrő elkapta a támadót, és lerántotta… Villantak a lapok, előbb a sárga, aztán a piros.

39. perc Bedecs 22-ről jócskán a léc fölé lő.

34. perc Szánthó lövi a tizenhatos elől járó szabadrúgást a bal sarok mellé! 24 méterről próbálkozott, előtte a Kalmár indította Kácert borította fel Imrich Bedecs, sárga lap.

Leszakadt az ég közben, de megy a meccs tovább.

30. perc Helyzet lehetne, ha Stast nem szerelné a DAC jobb oldali kapufája előtt Razvas, az igen aktív Gazi beadását követően.

28. perc Kalmár jobblábas szögletét szép mozdulattal üti el az ötösről a hazai kapus.

25. perc Gazi betör a 15-osra, nem tud kinek passzolni, jobbal így kapura lő: éppen Petrást találja el.

A hazai szűrő 34 éves, nem rutintalan pedig.

20. PERC Krsztovics elfut a jobb oldalon, erősen középre lövi a labdát, és a rövid sarok elé érkező LUKAS BIELÁK hét méterről a saját kapujába vágja a labdát. 0–1!

17. perc Kalmár indítja a jobb szélen meginduló Szánthót, de közbelép harciasan Zupa.

12. perc Az első DAC-helyzet, előbb Krsztovics lövését blokkolja a hazai védelem, majd Kalmár tekert 14 méterről pár centiméterrel a bal kapufa mellé!

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor


12. perc Dimun 14 méteres lövése pontatlan.

9. perc Petrás szépen jön ki Zupa ballábas beadására, a hazai támadók nagy bosszankodására.

8. perc Hazai helyzet, de középtávolról Petrás kapusba lő az akciót indító Kácerík.

6. perc
Muhamedbegovic szorult helyzetben, az ötös előtt hárman veszik körül... de felszabadít.

5. perc Kemény meccs, Szánthó és Bedecs is nagyot rúg az ellenfelébe.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Jó 400 néző, 50 dunaszerdahelyi.

Fotók: Duducz Tibor
Fotók: Duducz Tibor

 

 

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

Inkább nevessünk, mintsem búslakodjunk – vallja a magyar válogatott és az Union Berlin középpályása, Schäfer András, aki tudja jól, mikor lehet viccelődni és mikor nem. Most lehet: amilyen őszinte, olyan vidám beszélgetés a szurkolókkal közös ünneplésről, önbizalomról és a Szalai Ádámtól tanultakról. Mosolyra fel!

Schäfer Andrásnak mostanában jó oka van a vidámságra. KI LESZ A KÖVETKEZŐ? (Fotó: Török Attila)

– Nem volt megszokott az sem, hogy a dunaszerdahelyi klubhimnusz, a Nélküled alatt mindenki a csapatból, a stábból feláll. Sőt, az ön edzői helységében ki van függesztve magyarul a dal szövege.
– Ez természetes reakció volt a stáb és a csapat részéről. Örülök, hogy az együttesben ma már mindenki átérzi a Nélküled jelentőségét és azonosulni tud vele. Hallottam, hogy Marco Rossi, a magyarok szövetségi kapitánya megtanulta a magyar Himnusz szövegét. Rám a Nélküled vár.

Huszonhétből húszan
A jelenlegi szlovák válogatott legmagasabban jegyzett játékosai: Milan Skriniar (Internazionale), Stanislav Lobotka (Napoli), Dávid Hancko (Feyenoord) és Bénes László (Hamburg). Mi a közös bennük? A múltban mindegyiküknek volt edzője Adrián Gula: Zsolnán, Trencsénben vagy a szlovák U21-es válogatottban. Egyébként a szlovák válogatott legutóbbi, 27 fős keretéből 20 futballista a múltban hosszabb-rövidebb ideig már volt Gula játékosa.

– Ön az első nem magyar dunaszerdahelyi edző, aki a magyar Himnuszt is állva hallgatja végig.
– Mint említettem, amikor vendégként érkeztem, akkor is tiszteltem a közönséget, a helyi közeget, a klubot. Jelenleg még közelebb vagyok a DAC-hoz, a család tagjának érzem magam. Nekem ez így természetes.

– Ejtsünk szót a csapat magyar játékosairól! Úgy tűnik, Kalmár Zsolt egyre jobban teljesít a pályán, hiszen a múlt héten a Győr ellen két gólt szerzett és volt egy gólpassza is.
– Kalmár nem volt jó állapotban, amikor három hónappal ezelőtt ideérkeztem, tizenöt hónapja nem játszott meccset. Ennek ellenére remek volt és jelenleg is az a hozzáállása a munkához. Fokozatosan építettük őt vissza a csapatba. Egy kicsit talán még gyorsítottuk is a beépülését Zólyombrézón, mivel szerettük volna játszatni Bukarestben is, de ez sajnos nem sült el túl jól, mert kisebb sérülést szenvedett. Ez újabb jel volt, hogy nagy türelemre van szükség. Ugyanakkor mindenki szeretné a pályán látni őt. Mi is, mert szükségünk van rá, mégpedig a legjobb formájában. Lehet, hogy néha neki sem tetszett, hogy korán lecseréltem vagy később küldtem őt a pályára, de mindent az érdekében tettem. A célunk, hogy olyan állapotba kerüljön, hogy nyitva legyen számára a Nemzetek Ligájában kitűnően szereplő magyar válogatott kapuja. Marco Rossi vezetésével fantasztikus eredményeket ér el a magyar nemzeti csapat.

– A jó kezdet után megtorpant a csapat. Miben látja az okát?
– Az első hetekben nagyon sok lelkesedés volt a játékunkban, együtt volt a csapat és a szurkolótábor, amely nemcsak az európai, hanem a szlovák bajnoki meccseken is nagy számban buzdította a csapatot. A játékosok érezték, hogy meglehet a továbbjutás az FCSB ellen is. Sajnos, ez nem sikerült és a kiesés megfogta a csapatot, játékban és eredményekben is. Nagy kár a Trencsén és a Szakolca elleni meccsekért, melyeken csak egy pontot szereztünk. A fejlődés során az ilyen megtörténhet, de nem ismétlődhet. Három hónap alatt az előkészületi meccsekkel együtt huszonkét találkozót játszottunk, ami sok, úgyhogy kicsit számoltunk is ezzel a megtorpanással. A lényeg az, hogy minél előbb kijöjjünk a hullámvölgyből. Nem csak eredményesebbnek kell lennünk, a fejlődésnek a játékunkon is meg kell mutatkoznia.


– Három hónapja ül a DAC kispadján. Hogyan értékeli ezt az időszakot?
– Mindannyiunk számára hektikusak voltak ezek a hetek. Amikor elkezdtük a munkát nyáron, még nem volt velünk mindenki, sokan a nemzeti csapatukban szerepeltek és fokozatosan érkeztek vissza hozzánk. Három hét után már jöttek a meccsek az Európa-konferencialigában, amelyben maximális lelkesedéssel léptünk pályára. Az idény elején jól is ment a játék, de nagy kár az FCSB elleni meccsekért… Megvolt az álmunk, szerettünk volna bekerülni a csoportkörbe. Sajnos nem sikerült, ennek ellenére nagyon sok tapasztalatot szereztünk, még jobban megismertük a játékosokat. Bízom benne, hogy a jövőben együtt sikerül kiharcolni a csoportba kerülést.

A jelenleg futó idényben Adrián Gula ül a Dunaszerdahely kispadján, ő az első szlovák nemzetiségű edző, aki Világi Oszkár tulajdonos színre lépése óta vezeti a DAC-ot. Az eddigi hetekről, a klub értékeiről, céljairól, a magyar közösségről és Marco Rossi nemzeti csapatáról is beszélt a lapunknak adott interjúban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIPTÓSZENTMIKLÓS–DAC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik