Kalmár óriási góllal tért vissza a bajnokságba, nyert a DAC

DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.31. 17:50
null
Az egész meccsen a sárga mezes DAC játszott fölényben (fotó: Lelkes Ernő)
Az Ekl-továbbjutás után, de még az FCSB-párharc előtt a DAC hazai pályán fogadta a szlovák bajnokságban a Zlaté Moravcét, és 3–0-s győzelmet aratott.

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
3. FORDULÓ

DAC–Zlaté Moravce 3–0
(Veselovsky 9., Krsztovics 74., Kalmár Zs. 80.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Adrián Gula mester a csütörtöki kupavisszavágóhoz képest több helyen megváltoztatta a kezdőcsapatot, így Veszelinov Dánielen kívül Balogh Norbert és Szánthó Regő is az első perctől a pályán volt. Közülök a két mezőnyjátékos már a 3. percben megörvendeztethette volna a sárga-kék szurkolókat. Szánthó remek beadása üresen találta Baloghot, de ő három méterről nem találta el a kaput. A vendégekre nagy nyomás nehezedett, át sem jutottak a hazai csapat térfelére. Törvényszerűen jött az újabb DAC-helyzet, amely már gólt eredményezett. És milyen támadás után! Miroslav Kácer labdáját Balogh sarokkal tette Nikola Krsztovics elé, a montenegrói mindjárt adta Dominik Veselovskynak, aki tizennyolcról a bal alsó sarokba tekerte a labdát (1–0). A 20 éves középpályás beírta magát a csallóközi klub történelmébe, ugyanis ő szerezte a 200. DAC-gólt a MOL Arénában. Nemsokára már kettővel vezethetett volna a Dunaszerdahely, de Balogh átadása után Veselovsky közeli lövését szögletre mentették a védők.

Ezután visszaesett a tempó. Ugyan továbbra is a hazaiak lábán vándorolt a labda, de elmaradtak a helyzetek, a kapu előtt hiányzott a megfelelő átadás vagy befejezés. A játék Gula mesternek sem tetszett, megállás nélkül magyarázott a vonal mellől a játékosoknak.

Az aranyosmarótiak előbb a keménységükkel tűntek ki, majd lassacskán el-eljutottak a hazai kapuig, de Veszelinov – akinek az első félidőben még a szemébe sütött a nap – biztosan fogta.

A hazaiaknál új csapatkapitányt avattak. Kalmár Zsolt, Dominik Kruzliak és Eric Davis sem szerepelt a kezdőben, így a szalagot Krsztovics kapta meg, aki a mai találkozót megelőzően hétszer talált a kapuba. Egyébként a montenegrói támadó öt találatával vezeti az Európa-konferencialiga góllövőlistáját a sorozat első két előselejtezője után (a koszovói KF Ballkani játékosával, Rrahmanival karöltve).

Egy óráig volt Krsztovicsnál a szalag. Ekkor ugyanis pályára lépett Kalmár Zsolt, és ő lett a csapatkapitány. Közben kétszer nagyot védett a vendégek kapusa, előbb Blackman, majd Balogh bombáját ütötte ki Lukác. Nyomott a DAC, de a második gól csak nem akart megszületni.

De végül összejött! Ki más szerezhette volna, mint Krsztovics! Remekül fordult le a védőjéről, és húsz méterről kilőtte jobb alsó sarkot. Hihetetlen, de igaz, a montenegrói csatár sorozatban a hetedik tétmeccsén is betalált ebben az idényben. 2–0

Majd jött a nap legszebb pillanata. Tizenhét méterre a vendégek kapujától szabadrúgáshoz jutott a DAC. A MOL Aréna 4243 nézője ütemesen kiáltotta: „Zsolti, Zsolti!”.Kalmár odaállt a labda mögé, és bevarrta a jobb felső sarokba! Fantasztikus gól volt! 3–0


Remekül sikerült a DAC főpróbája az FCSB elleni, szerdai Ekl-meccsre.

A hazaiknál Veszelinov Dániel végigvédte a találkozót, Szánthó Regő a 60. percig játszott, Kalmár Zsolt váltotta, Balogh Norbert a 69. percig játszott, Hahn János és Szendrei Ákos pedig sérülés miatt nem lépett pályára.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+1. perc: Vége a meccsnek, magabiztosan nyert a DAC. 3–0

89. perc: Váratlan esemény, az Aranyosmarót feltűnt a DAC kapuja előtt, kaptak egy szabadrúgást 26 méterre a kaputól. És bizony majdnem be is találtak, Veszelinov azonban bravúrral mentett szögletre.

80. perc: Biztosan érezte Kalmár, hogy ezt neki kell ellőnie, mert eddig hét gólt szerzett az aranyosmarótiak ellen. Meg is jött a nyolcadik. Tényleg jól megy neki ellenük.

80. perc: GÓÓÓÓÓL! Micsoda visszatérés! Kalmár végezte el a szabadrúgást, és csodásan csavart a jobb felsőbe! 3–0

79. perc: Remek helyről jöhetett szabadrúgással a DAC, és Kalmár azonnal jelezte is, ő fogja ellőni a 17 méteres szabadot.

74. perc: GÓÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A DAC! Krsztovics fordult le a védőjéről 26 méterre a kaputól, majd vezette néhány lépést, és 20 méterről kegyetlenül kilőtte a jobb alsót. 2–0

68. perc: 4243 néző figyeli a helyszínen az eseményeket.

60. perc: Óriási DAC-helyzet maradt ki! Krsztovics adott középre, Balogh megkaparintotta a labdát, aztán nagy erővel lőtt is, Lukác viszont nagy bravúrral a léc fölé ütötte a labdát.

Bajnokin is pályára léphetett hosszú sérülése után Kalmár Zsolt (fotó: Duducz Tibor)
Bajnokin is pályára léphetett hosszú sérülése után Kalmár Zsolt (fotó: Duducz Tibor)

 

59. perc: És be is jött Kalmár, méghozzá Szánthó helyett.

58. perc: Úgy tűnik, a nemzetközi kupameccs után Kalmár Zsolt a bajnokságban is bemutatkozik a hosszú sérülése után.

53. perc: Krsztovics ugratta ki kiválóan Blackmant, aki a tizenhatoson belül már csak Lukác kapussal állt szemben, de nem tudta ellőni mellette a labdát.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, vezet a DAC. 1–0

41. perc: Elég lagymatag az iram, talán ezt unhatta meg Mondek, akinek a lövését biztosan fogta Veszelinov.

38. perc: Újabb aranyosmaróti sárga, Niarhoszkapta.

33. perc: Kácert buktatta Pintér sárga lapot érően. Veszélyesnek tűnt az eset, de a DAC játékosa végül összeszedte magát.

29. perc: Szánthó szögletből visszagurított, a beadás viszont mindenkinek elszállt a feje felett, úgy ment ki az alapvonalon túlra.

22. perc:Krsztovics cselezte ki a védőjét, majd az alapvonal közvetlen közeléből középregurított Ciganiks felé, de az aranyosmaróti védelem mentett.

14. perc: Minden versenysorozatot figyelembe véve Veselovsky találata volt a 200. gól a MOL Arénában.

9. perc: GÓÓÓL! VEZET A DAC! Krsztovics tette vissza remekül a tizenhatos vonala környékéről a labdát, méghozzá Veselovsky elé, aki 17 méterről parádésan csavart a bal alsóba. 1–0

3. perc: Óriási helyzet maradt ki! Szánthó jobb oldali beadását Balogh néhány méterről perdítette mellé.

1. perc: Elkezdődött a találkozó. A DAC tiszta sárgában, az Aranyosmarót tiszta pirosban játszik.

 

A DAC KEZDŐCSAPATA:
Veszelinov – Blackman, Risvanis, Brunetti, Ciganiks – Kácer, Dimun, Veselovsky – Balogh, Krsztovics, Szánthó.
Cserék: Petráš, Muhamedbegovic, Pinto, Nebyla, Kalmár, Ramadan, Moumou, Andzouana, Nicolaescu

ELŐZMÉNYEK

„Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, a barátoknak, a dunaszerdahelyi klubnak és a fantasztikus sárga-kék közönségnek”– mondta a Nemzeti SportnakKalmár Zsolt,aki a csütörtöki Ekl-találkozó lefújása után előbb a szurkolókkal ünnepelt, majd feleségéhez, Karolinához sietett a lelátóra. A Nemzeti Sport megtudta, a 27 éves játékost a mérkőzés másnapján felkereste Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s kifejezte neki örömét, hogy visszatérhetett a pályára.

Milyen érzés volt ismét kifutni a MOL Aréna gyepére? A szurkolók régen őrjöngtek ennyire.
– Nagyon örülök, hogy visszatértem a pályára. Köszönöm a szurkolóknak a fogadtatást. Óriási öröm telített el. Kirázott a hideg, ahogy fogadtak. Bízom benne, hogy további játéklehetőséget kapok, és visszanyerem azt a formát, amelyben voltam a sérülésem előtt. Lassan próbálok mindent felépíteni. Hosszú idő telt el 2021 márciusa óta. Tizenhat hónap kihagyás után óriási, leírhatatlan érzés számomra, hogy ismét szurkolók előtt játszhattam.

Nem volt önben kétség a hosszú kihagyás alatt, hogy nem fog tudni visszatérni?

– Nehéz időszak volt, a rehabilitáció alatt is voltak gondok. Például begyulladt a térdem, nem úgy sikerült »visszajönnöm«, ahogy elterveztük. Nem volt könnyű. De az sosem fordult meg a fejemben, hogy nem fogok tudni már játszani. Olyan emberekkel dolgoztam, akik mindent megtettek, hogy százszázalékos állapotban legyek és teljesen meggyógyuljon a térdem. Rengeteg üzenetet kaptam a szurkolóktól, hogy várnak vissza, ez is plusz motiváció volt számomra. Nagy köszönet a klubnak is, amely bízott bennem, ezt bizonyítja, hogy szerződést hosszabbított velem. Megpróbálok mindent visszaadni. Egy biztos: mentálisan másik személy lettem. Sok mindent átgondoltam, átterveztem az életemben.

„ZSOLTI HAMAROSAN OTT LESZ A KEZDŐCSAPATBAN”

Adrián Gula, a DAC vezetőedzője:– Nagyon örülünk, hogy Zsolti visszatért. Nagyon fontos része a csapatnak. Igazi vezéregyéniség. Játékával, hozzáállásából az egész csapat profitál majd. Erősebbek lettünk. Már most érezni, milyen fontos láncszeme a csapatnak. Ugyan mások azt mondják, hogy nem lesz rövid időn belül kezdőjátékos, de én mást gondolok. Olyan minőséget képvisel, hogy hamarosan ott lesz a kezdőcsapatban.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik