Eb 2024: délben sorsolják ki a selejtezősorozat csoportjait

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.10.09. 08:28
null
Fotó: AFP
Ma délben Frankfurtban sorsolják ki a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának csoportjait. A magyar válogatott az első kalapból várja az eseményt, a sorsolásról élő szöveges tudósítással számolunk be.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2024
12.00:
a selejtezőcsoportok sorsolása, Frankfurt (Tv: Arena4, M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

A 2024-es Európa-bajnokság házigazdája Németország lesz, értelemszerűen nem kell részt vennie a selejtezősorozatban. Nem indul Oroszország sem, amelyet az Ukrajna elleni háború miatt zárt ki az UEFA. Így az UEFA 55 tagszövetségéből 53 indít csapatot a selejtezőben.

A csapatokat 10 csoportba sorolják, háromban (H, I és J-csoport) hat, hétben öt válogatott szerepel majd (az A, B, C és D-csoportba biztosan az NL A-ligájának csoportelsői kerülnek). Először az 1. kalap csapatait sorsolják ki, utána a másodikból húzzák ki a válogatottakat, és így tovább.

Mindegyik csoportból két válogatott jut ki az Európa-bajnokságra.

A selejtezősorozat után kerül sor a Nemzetek Ligája-rájátszásra, amelyen 12 csapat vesz részt, és három válogatott kvalifikálja magát az Eb-re.

A Nemzetek Ligája csoportköre után kialakult a lista, amely alapján meghatározzák a kalapbeosztást. Ligánként az 1–4. helyezett a négy csoportelső, az 5–8. a négy csoportmásodik, a 9–12. a négy csoportharmadik, a 13–16. a négy csoportnegyedik lett, azaz az első kalapba csak A-ligás együttesek kerülhettek, köztük a magyar is.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az UEFA szabályai több korlátozást is alkalmaznak a sorsoláskor.

Politikai okok miatt nem kerülhet azonos csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Ukrajna és Fehéroroszország; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Szerbia, valamint Koszovó és Bosznia-Hercegovina.

Az északi államok közül legfeljebb kettő kerülhet egy csoportba, ezek a következők: Fehéroroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Feröer, Finnország, Izland, Norvégia.

Az utazási költségek korlátozása miatt három ország legfeljebb egyet kaphat a következő listából a csoportjába. Azerbajdzsán: Gibraltár, Izland, Portugália. Izland: Örményország, Ciprus, Grúzia, Izrael. Kazahsztán: Andorra, Anglia, Feröer, Franciaország, Gibraltár, Izland, Málta, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország, Wales.

A sorsolás után nem sokkal elkészítik a selejtezősorozat menetrendjét is. Egyelőre azt lehet tudni, melyik napokon játszanak.

A SELEJTEZŐSOROZAT MENETRENDJE
1. forduló: március 23–25.
2. forduló: március 26–28.
3. forduló: június 16–17.
4. forduló: június 19–20.
5. forduló: szeptember 7–9.
6. forduló: szeptember 10–12.
7. forduló: október 12–14.
8. forduló: október 15–17.
9. forduló: november 16–18.
10. forduló: november 19–21.

A pótselejtező időpontjai
Elődöntő: 2024. március 21.
Döntő: 2024. március 26.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik