Copa América: nem lesz torna Argentínában – hivatalos

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 06:46
null
A torna eredetileg tavaly, Argentínában és Kolumbiában lett volna (Fotó: AFP)
Magyar idő szerint hétfőre virradóra a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) bejelentette, hogy nem rendezik meg Argentínában a két hét múlva esedékes kontinenstornát, a Copa Américát. Nem kizárt, hogy a tízcsapatos viadalt törlik, de a testület még vizsgálja, beugorhat-e más ország rendezőnek.

 

A napokban beszámoltunk arról, hogy a CONMEBOL az eredetileg kijelölt két házigazda közül Kolumbiától elvette a rendezési jogot az országban tapasztalható feszült politikai helyzet miatt, így Argentína maradt az egyetlen rendezője az eredetileg 2020-ra kiírt, ám a koronavírus-járvány miatt idénre halasztott viadalnak.

Vasárnap késő esti közleményében a dél-amerikai szövetség nem részletezte, miért vette el a rendezési jogot Argentínától is, ám tudván, hogy az országban a járvány májusban erősödött, és jelen pillanatban is súlyos gondokat okoz, az újabb döntés hátterét adó „jelenlegi körülmények” minden bizonnyal egészségügyiek.

Nem mellékes, hogy egy pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmény szerint a megkérdezett argentinok 70 százaléka ellenezte a torna megrendezését, ami a hírek szerint a kormányon belül is felerősítette a torna vendégül látását ellenzők hangját.

„A CONMEBOL tanulmányozza azokat az ajánlatokat, amelyek lehetővé tennék a torna megrendezését más országban. A döntés hamarosan megszületik” – idéz a Reuters a szövetség közleményéből, jelezve, hogy a válságstáb hétfőn összeül.

Hogy mely ország lehet a beugró, egyelőre nem világos, mindenesetre a Reuters hivatkozik Gonzalo Belloso CONMEBOL-főtitkár minapi szavaira arról, hogy felvették a kapcsolatot a chilei szövetséggel „néhány mérkőzés” ottani megrendezésének lehetőségéről.

Annyi bizonyos, hogy a CONMEBOL a végsőkig keresi a megoldást, hiszen a torna megrendezése – főként a televíziós jogdíjaknak köszönhetően – még üres stadionokban lejátszott mérkőzésekkel is jelentős bevételt hozna, ami az utóbbi másfél év általános gazdasági visszaesését figyelembe véve kulcsfontosságú körülmény.

A játékosok nem feltétlenül így gondolkodnak. A Reuters emlékeztet az uruguayi Luis Suárez pénteki szavaira: szerinte a torna megrendezésének mérlegelésekor „mindenféleképp az emberek egészsége kell, hogy a legfontosabb szempont legyen”.

A tavalyról elhalasztott 47. Copa América a kiírás szerint június 13-tól július 10-ig tartana. A tornán az eredeti tervekkel ellentétben csak 10 dél-amerikai válogatott venne részt, mert a meghívott Ausztrália és Katar korábban lemondta a szereplést.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik