Jadon Sanchónál senki sem szerzett több és értékesebb tapasztalatot a 2000 után születettek közül a CIES szerint (Fotó: AFP)

 

A lista első helyén a Borussia Dortmund szélsője, Jadon Sancho zárt, megelőzve a Bayern Münchenben futballozó Alphonso Daviest, valamint a szintén BVB-s Erling Haalandot. A legjobb tízbe nem fért be olyan játékos, aki ne az európai topligák valamelyikében játszana, a német liga mellett még az angol élvonal ad három futballistát a CIES kritériumai szerint legtapasztaltabbnak számítók közé. A top 25-ben két angol másodosztályú, egy portugál és egy brazil élvonalban szereplő játékosnak jutott még hely.

A 2001-es születésűeknél az Arsenal szélsője, Bukayo Saka vezet, a második szintén egy PL-futballista, a Manchester Unitedban futballozó Mason Greenwood, míg a harmadik a Monaco játékosa, Benoit Badiashile. Érdekesség, hogy itt már a negyedik helyen találkozunk egy „nem topligással”: az AZ Alkmaarban játszó Myron Boadu az.

A 2002-eseknél a Barcelonában Ronald Koeman irányítása mellett alapembernek számító Pedri Gonzalez vezet, mögötte a svájci élvonalban szereplő St. Gallen labdarúgója, Leonidas Stergiou és a Rennes-ben futballozó Jérémy Doku előtt. Itt a negyedik helyen egy újabb dortmundi üdvöske, Giovanni Reyna nevével találkozunk...

A leverkuseni Florian Wirtz a 2003. január 1-je után születettek közt a legjobb (Fotó: AFP)

A 2003-ban vagy annál is később születetteknél újfent a Bundesliga dominál: a leverkuseni Florian Wirtz mögött a BVB angol középpályása, Jude Bellingham zárt. Harmadik helyen a svéd élvonalban szereplő Norrköping irányítóreménysége, a 17 éves kora ellenére izlandi felnőttválogatott Ísak Jóhannesson áll. Utóbbi játékost múlt ősszel a Manchester United kiszemeltjei közt emlegették.

A CIES kimutatásai alapján kijelenthető, a topligák közül a német élvonal az, ahol a legbátrabban adnak lehetőséget a 2000 után született futballistáknak akár európai kupaindulásért is harcoló csapatokban. Ennek ellenére a legtapasztaltabb játékosok jelentős része angol – vagyis a most megszerzett tapasztalatot a szigetország válogatottja kamatoztathatja később jó eséllyel. 

A Sporttudományok Nemzetközi Központjának korcsoportonként 25 játékost felsoroló – magyar nevet nem tartalmazó – listája ide kattintva böngészhető.