Az FA megpróbálja eltávolíttatni Blattert

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.12.05. 18:03
null
Ott lakhat majd, Blatter úr, a külvárosban – mutatja Boris Johnson (balra) a FIFA első emberének<br />(Fotó: Action Images – archív)
Vas&aacute;rnapi londoni sajt&oacute;&eacute;rtes&uuml;l&eacute;sek szerint az angol Labdar&uacute;g&oacute;-sz&ouml;vets&eacute;g (FA) megpr&oacute;b&aacute;l &bdquo;l&aacute;zad&aacute;st sz&iacute;tani&rdquo; a nemzetk&ouml;zi sz&ouml;vets&eacute;g (FIFA) eln&ouml;ke, Joseph Blatter elt&aacute;vol&iacute;t&aacute;s&aacute;ra, miut&aacute;n Anglia megal&aacute;z&oacute; m&oacute;don alulmaradt a 2018-as vil&aacute;gbajnoks&aacute;g rendez&eacute;si jog&aacute;&eacute;rt folytatott verseng&eacute;sben.

 

Nagy-Britanniában a mértékadó lapok is komoly kétségeiknek adnak hangot a csütörtökön lezajlott – a torna rendezési jogát Oroszországnak ítélő – szavazás tisztaságával kapcsolatban, és egyöntetű az a nézet, hogy a FIFA bosszút állt Anglián a nemzetközi szövetséget korrupció gyanújával illető sorozatos brit médiariportokért.

Több brit lapban megjelent az az értesülés, amely szerint Blatter közvetlenül a szavazás előtt külön emlékeztette a küldötteket ezekre a sajtóbeszámolókra.

A The Sunday Telegraph – a legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lap – úgy értesült, hogy az FA most megpróbál visszavágni: az angol szövetség állítólag „színfalak mögötti lázadást" készít elő Blatter eltávolítására, és ehhez mások mellett a 2018-ra, illetve 2022-re szintén pályázó, ám alulmaradt országokat – Spanyolországot, Portugáliát, az Egyesült Államokat és Ausztráliát – igyekszik megnyerni.
Az FA is elismeri ugyanakkor, hogy Blattertől nehéz lesz megszabadulni, mivel a FIFA első embere „erős hatalmi bázist" épített ki, mióta 1998-ban először megválasztották – írta a brit lap.

London polgármestere mindazonáltal a maga módján már bosszút állt.

Blatter és stábja hivatalos a 2012-es londoni nyári olimpiára, és a brit főváros vendégeként London egyik legdrágább luxusszállodájában, a Hyde Parkra néző Dorchesterben laktak volna több mint egy hétig, éjszakánként ezer fontba (330 ezer forintba) kerülő exkluzív lakosztályokban.

A Mail on Sunday című vezető vasárnapi brit tömeglap városházi forrásokból azonban úgy értesült, hogy Boris Johnson polgármester az angol pályázatot elvető FIFA-szavazás után visszavonta Blatter és kollégái meghívását a Dorchesterbe. A londoni polgármesteri hivatal egy illetékese a lapnak – utalva az egyik hírhedten lerobbant délkelet-londoni külvárosi negyed főutcájára – kijelentette: Blatterék ezek után „felőlünk lakhatnak akár az Old Kent Road egy panziójában is ..., de ott is csak akkor, ha maguk fizetnek".

Anglia a csütörtöki zürichi voksoláson a 22 lehetséges szavazatból mindössze kettőt szerzett, és az első fordulóban kiesett.

Az angolok megaláztatását londoni vélemények szerint csak súlyosbítja, hogy Anglia a lehető legnagyobb neveket vonultatta fel: a szavazás előtt személyesen és együtt kampányolt Zürichben Vilmos trónörökös, David Cameron brit miniszterelnök és David Beckham, az angol labdarúgás leghíresebb világsztárja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik