A Barca a Sevilla ellen beállíthatja a Milan rekordját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.11. 14:43
null
Lionel Messi finomhangol: Unai Emery csapatai ellen termeli a gólokat (Fotó: Reuters)
A 2015-ös Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona ma este fontos lépést tehet afelé, hogy megismételje 2009-es egyedülálló teljesítményét: a katalánoknak az idén (is) jó sanszuk van arra, hogy a legjelentősebb hat trófea mindegyikét elhódítsák. Ehhez azonban először le kell győzniük az Európa-ligát egymás után kétszer megnyerő Sevillát Tbilisziben, az európai Szuperkupa-talákozón. A négyszeres Szuperkupa-győztes Barca beállíthatja az olasz AC Milan rekordját, csakhogy a múlt (részben) a Sevillának kedvez.

 

A Barcelona BEK/BL-győztesként eddig négyszer (1992, 2006, 2009, 2011) szerepelt az európai Szuperkupában, s csupán egy alkalommal veszített. Kilenc évvel ezelőtt a története első UEFA-kupáját nyerő Sevilla 3–0-ra simán lemosta a többek között Puyollal, Xavival, Decóval, Messivel, Ronaldinhóval és Eto’óval felálló Barcát Monacóban – megszerezve ezzel első (és mai napig utolsó) európai Szuperkupáját.

Érdekesség, azon a 2006-os összecsapáson a gránátvörös-kékek két brazilja, Daniel Alves és Adriano még a Sevillát erősítette. Előbbi pályafutása során negyedszer emelheti ma magasba a serleget, ami csúcs lenne. A rekordot ugyan Paolo Maldini tartja, akinek papíron öt európai Szuperkupa-győzelme van, ám a Milan legendája 2007-ben nem volt a Sevilla elleni keretbe benevezve. Csapatszinten is a Milan tartja a rekordot: a piros-feketék eddig öt alkalommal nyertek, a Barca ma beérheti az olasz gigászt – ha győz.

Ha már korábbi Sevilla-labdarúgók: a Barcában jelenleg négy volt Sevilla-játékos futballozik, a fentebb említett Dani Alves és Adriano mellett a horvát Ivan Rakitic és a nyáron szerződtetett, a FIFA-szankció miatt januárig nem bevethető Aleix Vidal.

Ez lesz az ötödik európai Szuperkupa, amelyen két azonos nemzetiségű klub csap össze: 1990-ben és 1993-ban olasz, 2006-ban és 2014-ben spanyol házidöntőt rendeztek. A spanyol futball ma a tizenkettedik serlegét szerzi a sorozatban, ezzel első a rangsorban a kilenc sikerrel rendelkező olaszok és a héttel bíró angolok előtt. Érdekesség, a Bayern München 2013-as klub-világbajnoki címe óta mindegyik jelentős európai kupasorozatot (és a klub-vb-t) spanyol együttes nyert meg.

Emery törheti a fejét, még sohasem nyert a Barca ellen
Emery törheti a fejét, még sohasem nyert a Barca ellen

Akik jó mérkőzést remélnek, bizakodhatnak: az európai Szuperkupa történetében eddig húsz olyan párharc volt, amelyen egy meccsen (tehát nem oda-visszavágón) dőlt el a kupa sorsa. Ezek közül mindegyiken esett gól a rendes játékidőben, s csupán négyszer volt hosszabbítás (2000, 2005, 2009, 2013). Nehéz lenne elhinni, hogy ez a széria ma megszakad, hiszen Luis Enrique és Unai Emery együttesei általában a támadószellemű futballt preferálják. A Barca trénere lesz a nyolcadik, aki játékosként és edzőként is szerepel Szuperkupán, s ő lehet az ötödik, aki játékosként és trénerként diadalmaskodhat Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Pep Guardiola és Diego Simeone után.

Emerynek nincsenek jó emlékei a Barcáról edzőként: az eddigi 19 alkalomból egyszer sem nyert, csupán hat döntetlent tudott elérni – pedig az Almería, a Valencia, a Szpartak Moszkva és a Sevilla mestereként is próbálkozott a katalánok ellen. Érdekesség, Messi ezen 19 összecsapásból 18-on pályára lépett, s 22-szer volt eredményes.

A Barcelona és a Sevilla ma este 20.45-től küzd meg az európai Szuperkupáért Tbilisziben. Az összecsapást nyomon követheti a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósításával!

EURÓPAI SZUPERKUPA
BARCELONA (spanyol)–SEVILLA (spanyol)
Tbiliszi,
Borisz Pajcsadze Dinamo Arena, 20.45 óra (Tv: M4, Sport1). Vezeti: Collum (skót)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Barcelona:
Ter Stegen – D. Alves, Piqué, Mascherano, Mathieu – Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez. Pedro. Vezetőedző: Luis Enrique
Sevilla: Rico – Mariano, Coke, Krychowiak, Trémoulinas – Krohn-Dehli, Iborra – Vitolo, Banega, Konopljanka – Gameiro. Vezetőedző: Unai Emery

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik