Tusványos: Annyira megijedtünk, hogy VVK-t nyertünk – Rákosi Gyula

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 13:45
Rákosi Gyula (középen) felidézte a legendás VVK-győzelmet (Fotó: Mravik Gusztáv)
A Ferencváros ikonja, Rákosi Gyula volt a Buzánszky Jenő Sportterasz szerdai díszvendége.

Délelőtt levetítették a Rákosi Gyula: 70 év a Fradiért című dokumentumfilmet, majd az FTC saját nevelésű, 41-szeres válogatottja, a klub örökös bajnoka kiült a pódiumra, hogy Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója társaságában válaszoljon Kovács „Kokó” István olimpiai és profi világbajnok ökölvívó kérdéseire. A csatárlegenda tusványosi vendégeskedése azért is volt megtisztelő, hiszen 85 évesen vállalkozott az erdélyi utazásra, és a tusványosi beszélgetés kedvéért újította meg 50 esztendő után az útlevelét.

Rákosi Gyula kölyökfocistaként kezdte a Ferencvárosban, és – többek között – olimpiai, valamint Eb-bronzérmesként vonult vissza. A Fradi-kötődés családi örökségként maradt rá, noha – Szusza Ferenc rajongójaként – Újpestre ment volna futballozni, de édesapja erről persze hallani sem akart.

Felidézte a sikercsapat megszületését, amely Mészáros József edzősködése alatt született meg, s nyert meg a négy bajnoki címet. Az 1965-ös VVK-diadalról (máig az egyetlen magyar európai kupagyőzelem) azt mesélte, a súlyos vereség elkerülése volt a cél a Juventus ellen, de „annyira megijedtünk, hogy győztünk”.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik