A szlovén élvonalban indulhat a Lendva

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.05.31. 09:11
Feljutott a szlovén élvonalba a Lendva (Fotó: NK Nafta 1903/Fb)
A szlovén élvonalbeli bajnokságban indulhat a labdarúgó NB I-ben szereplő ZTE testvércsapataként működő NK Nafta Lendava (Lendva), köszönhetően annak, hogy licencének hiánya miatt jelen állás szerint csak a negyedosztályban indulhat az eddig élvonalbeli és Szlovén Kupa-győztes Rogaska.

A Lendva sokáig a közvetlen élvonalba jutást jelentő első helyen állt a szlovén másodosztályban, ám utolsó hét bajnokijából csak kettőt tudott megnyerni egy döntetlen és négy vereség mellett, a Primorje pedig megelőzte a tabellán.

A lendvaiak már az első osztály utolsó előtti helyezettje, a Radomlje elleni osztályozóra készültek, amikor egy nappal a párharc első mérkőzése előtt a Szlovén Labdarúgó-szövetség licencadó bizottsága közölte a csapattal, hogy a Szlovén Kupa-győztesként a nemzetközi porondon is induló NK Rogaska nemzetközi és első osztályú –2024–2025-ös idényre érvényes – klublicencét sportinfrastrukturális, jogi és anyagi követelmények miatt elvették, ezért nem kellett lejátszani a múlt csütörtökre és vasárnapra tervezett osztályozót a Lendva és a Radomlje között.

A döntés értelmében a Nafta lehetőséget kapott rá, hogy osztályozó nélkül feljusson az élvonalba.

A Rogaska a közösségi oldalán tudatta, hogy a szlovén szövetség csütörtöki ülésén megerősítette a bajnokságok összetételét, a Rogaska azonban egyik ligába sem kapott besorolást, így – a jelenleg vitatott döntés értelmében – a negyedosztályban indulhat a következő idényben.

„Érdekes, hogy a Szlovén Labdarúgó-szövetség teljesen megszegte a saját szabályait és két olyan csapatot indít az első osztályban, amelyek a pályán ezt nem érték el. (…) A szlovén klubfutball napról napra egyre inkább bohózattá válik. Az NK Rogaska szükségesnek és kötelességének érzi, hogy tájékoztassa a közvéleményt a szlovén futballban az elmúlt időszakban tapasztalt eseményekről, ezért a következő napokban részletes magyarázatot adunk közre a licencadásról, a szövetségben zajló eseményekről” – írta a Rogaska, amelynél felmerült, hogy a visszasorolással a labdarúgók szabadon igazolhatóak lesznek, de a klub közölte, hogy legalább 13 játékosa van, akinek attól függetlenül érvényes a szerződése, hogy hol indul a csapat, így ők csak akkor távozhatnak, ha megegyeznek a vezetőséggel a kártérítés mértékében.

A Lendva a közösségi oldalán csütörtökön tudatta, hogy a szlovén szövetség igazgatóságának döntése értelmében az együttes a 2024–2025-ös kiírásban a szlovén élvonalban indulhat, a klub pedig a Népújság megkeresésére megerősítette, hogy szeretne élni a lehetőséggel, s miután a másodosztályra már megkapta a licencet, most az adott esetre érvényes, rendkívüli első osztályú licenc megszerzésén dolgozik.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik