Újabb vizsgálat indul a mérkőzések manipulálása miatt Brazíliában

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 11:20
Romario igyekszik megtisztítani a brazil labdarúgást az egyre inkább terjedő fogadási csalásoktól (Fotó: AFP)
Egy új jelentés szerint tavaly Brazíliában történt a legtöbb mérkőzésmanipuláció a világon.

Az ország nem először néz szembe a helyzettel, de most az 1994-es világbajnok, Romário kezdeményezi a vizsgálatokat. A brazil országgyűlés új vizsgálatot indított az országban zajló futballmérkőzések manipulálása ügyében egy évvel azután, hogy egy hasonló nyomozás miatt több mint két tucat személy, köztük játékosok ellen emeltek vádat.

A szenátus, amely a brazil kongresszus felsőháza, a brazil válogatottat 1994-ben világbajnoki címre vezető Romário de Souza Faria szenátor kérésére állította fel az új vizsgálóbizottságot. Romário azzal érvelt, hogy a szenátusi vizsgálatnak referenciaként kell használnia a SportRadar nevű technológiai vállalat nemrégiben közzétett jelentését, amely szerint 2023-ban 109 Brazíliában lejátszott mérkőzéssel kapcsolatban vetődött fel a befolyásolás gyanúja, ami messze a legkirívóbb szám világszinten.

„A labdarúgás szerelmeseiként nem maradhatunk közömbösek. Ez a sport túlmutat a pályákon és a szurkolókon, szimbolikus és gazdasági érték hazánk számára. Munkahelyek ezrei múlnak rajta” – fogalmazott beadványában az új vizsgálatot kezdeményező Romário.

A képviselőház, azaz a parlament alsóháza hat hónappal ezelőtt a zárójelentés jóváhagyása nélkül archivált egy hasonló ügyet, ám az nem kapcsolódott a vádemelésig jutó esethez. A közép-brazíliai Goiás állam szövetségi minisztériuma által vezetett nyomozás ugyanis még folyamatban van, és már 26 személy, köztük játékosok, üzletemberek és klubvezetők ellen emeltek vádat. Az ügyészek állítása szerint a brazil labdarúgás első két osztályának játékosai 20 ezer dollárt is kaphatnak a bűnszervezetektől, hogy bizonyos kéréseket teljesítsenek a mérkőzéseken, például, hogy sárga lapokat gyűjtsenek be vagy tizenegyeseket hozzanak össze.

Több labdarúgó játékjogát – őket a rendszerben való részvétellel vádolják –, felfüggesztették. Ráadásul a nyomozást vezető ügyész, Fernando Cesconetto májusban azt mondta az Associated Press hírügynökségnek, hogy bizonyítékokat talált Brazílián kívül, brazil játékosok által elkövetett manipulációkra is. Cesconetto szerint a nyomozás során a látóterükbe került Max Alves, az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Colorado Rapids játékosa, akivel szemben már az Egyesült Államokban is vizsgálat indult.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik