Gerevich György és Kemény „Fecsó” Ferenc nevét viselik az új nevelőedzői díjak

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.03.28. 16:22
Nevelőedzői díjat kapott Szedlmayer Ildikó, Jakobetz László és Borosné Eitner Kinga (Fotó: Koncz Márton)
A sportért felelős államtitkárság bejelentette Gerevich György és Kemény „Fecsó” Ferenc nevét viselő nevelőedzői díjakat, az elismerést az első negyedévre vonatkozóan Borosné Eitner Kinga (vívás), Jakobetz László (sakk) és Szedlmayer Ildikó (vízilabda) vehette át.

 

Két legyet ütött egy csapásra a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága – karöltve a Magyar Edzők Társaságával (MET) és a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ). Egyrészt bejelentette az újonnan létrehozott nevelőedzői díjakat, másrészt kihirdette az első három szakembert, aki kiérdemelte az elismerést. 

Két kategóriában is tisztelegnek az utánpótlásneveléssel foglalkozó edzők munkássága előtt, havi rendszerességgel ítélik oda valakinek (és negyedévente, hármasával tömbösítve osztják ki) a Gerevich György-nevelőedzői díjat, míg a Kemény „Fecsó” Ferenc-nevelőedzői életműdíjat évente, a Magyar Edzők Napján, szeptember 25-én hirdetik ki. 

Baji Balázs, Schmidt Ádám és Deutsch Tamás a díjátadón (Fotó: Koncz Márton)

„Gyermekeink elsőként velük találkoznak a sport világába kerüléskor. Olyan hatással vannak a gyerekekre, hogy akár az egész életükre a sportban tartjhaták őket – hangsúlyozta a nevelőedzők fontosságát a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám. – A szülők és a tanárok mellett a legtöbb időt velük töltik a gyerekek, így pedagógiai felelősségük is van, a sporttól független értékrendet, értékformáló képességeket is át kell adniuk nekik. Nem véletlen, hogy a későbbi óriási sikerek után tíz évekre visszamenőleg is emlékeznek rá a sportolóink, ki indította el őket az úton, szerintem ez rendkívül szívmelengető.” 

Az államtitkár a díj kapcsán kiemelte, a Honvédelmi Minisztérium által támogatott Nevelőedző-programban (NEP) jelenleg 466 szakember vesz részt, és az állami sportigazgatás kulcsfontosságúnak tartja, hogy a szakma megkapja a neki játó társadalmi megbecsülést, hogy a jövőben bárki örömmel és teljes elköteleződéssel választhassa az edzői pályát. Emellett ismertette, az erkölcsi elismerés mellett az új díjak anyagi támogatással is járnak – a Gerevich György-nevelőedzői díj nettő 250 ezer forint, míg a Kemény „Fecsó” Ferenc-nevelőedzői életműdíj egymillió forintos pénzjutalmat takar.

„Orbán Viktor miniszterelnök úr sokszor említ meg dakota közmondásokat, én a magyarokat jobban kedvelem, most mégis egy jól ismert kínait idéznék: a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik – kezdte beszédét a SOSZ elnöke, Deutsch Tamás. – Elképesztően hosszú út vezet az Európa-, világ- vagy olimpiai bajnoki címig, meg kell említeni a szülőket, nagyszülőket, akik edzésre viszik a gyereket, a testnevelő tanárokat, akik noszogatják őket, hogy próbálják ki magukat, és kiemelten kell megemlékeznünk a nevelőedzőkről. Ők a magyar sport kincstalálói – nem keresői. A szitát milliószor a vízbe merítik, és néha aranyrögöket is találnak, de minden egyes kavics fontos nekik, még ha nem is lehet mindenkiből olimpiai bajnok, embert faragnak belőlük. Kívánom, hogy a kuratóriumnak legyen nagyon nehéz dolga, amikor a díjazottak személyéről kell dönteniük.” 

A MET elnöke, Molnár Zoltán Szilágyi Áron történetét mesélte el, aki hét-nyolc évesen belépett a Vasas SC vívótermébe, és találkozott Gerevich Györggyel – az egész életét meghatározta, nemcsak a páston, hanem az élet minden területén. Ha az a találkozás elmarad, jó eséllyel most nem lenne háromszoros olimpiai bajnok. Sajnos ezeket a hatalmas sportsikereket a szakember már nem élhette meg, de Szilágyi így is minden lehetőséget megragad, hogy beszéljen róla – talán a szerepéről, jelentőségéről semmi sem árulkodik jobban. Emellett a másik névadóról idézett: „mi elsősorban embereket nevelünk, akik egyébként kiválóan tudnak vízilabdázni”, valamint „a jó utánpótlásedző legfontosabb ismérve, hogy másnap is lejön a gyerek az uszodába”.

A Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) vezérigazgató-helyettese, Baji Balázs a díjazottak kiválasztásának menetéről beszélt, megjegyezve, roppant nehéz dolguk van a döntéshozatalkor, hiszen nem konkrét eredményhez köthető az elismerés. „Azokat díjazzuk, akik kevésbé vannak a reflektorfényben,de a mindennapos, alázatos munkájuk alapján rászolgálnak – fogalmazott Baji. – Valamennyire szubjektív alapon választjuk ki a nyerteseket, de igyekszünk minél tárgyilagosabbak maradni, előnyt jelent például a NEP-részvétel, vagy ha valamelyik korábbi tanítványuk nagy sportsikert ért el, esetleg nehezített körülmények között dolgoznak.” 

Baji hozzátette, több mint hetven, egytől egyig fantasztikus pályázat érkezett, közülük választották ki az első díjazottakat – január, február és március hónapra vonatkozóan –, majd a névadókat képviselő családtagok, Gerevich György és Kemény Dénes jelenlétében átadták az elismeréseket. 

(Fotó: Koncz Márton)

Borosné Eitner Kinga vívóedző, mesteredző a semmiből teremtett vívást Tapolcán, egyesülete, a Balaton Vívóklub már Keszthelyen, Veszprémben és Balatonfüreden is jelen van, körülbelül 150 fiatallal foglalkozik. Az olimpiai bonrzérmes Szalay Gyöngyi mestereként lett igazán ismert, de korábi tanítványai között volt Boczkó Gábor és Rédli András is.

A rendszerváltoztatás óta a magyar sakkozás legeredményesebb nevelőedzője, Jakobetz László sok száz gyereket tanított meg szeretett sportágára, több tucatnyit legalább a mesterjelölti címig juttatott. Növendékei a 12 év alatti korosztályban megszámlálhatatlan magyar bajnoki címet és érmet nyertek. 

Szedlmayer Ildikó úszóként 32 korosztályos bajnoki címet nyert, mégis a vízilabda területén elért eredményei az igazán kiemelkedőek: alapító tagja volt az első magyarországi női csapatnak, amely országos bajnoki címet nyert az első kiírásban, az 1985-ös (nőknek első) oslói Európa-bajnokságon ezüstérmes lett. Huszonkét éve edzősködik, célja minél több gyerekkel megszerettetni a sportágat. Legnagyobb sikere a HaWaBa nevű nemzetközi gyermek vízilabda-fesztiválon szerzett 2016-os és 2019-es aranyérem. Leghíresebb tanítványa a világbajnok Nagy Ádám.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik