Sportegyesületeket köszöntöttek és díjaztak a párizsi sikerek után

J. B. J. B.
Vágólapra másolva!
2024.09.13. 17:46
Schmidt Ádám (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A SOSZ 35. születésnapján Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az egyesületek vezetőit méltatta, Deutsch Tamás elnök pedig magyar hősökről beszélt, akik megerősítették abban, hogy a sport sokkal több, mint élet-halál kérdése.


KÉT OKBÓL tartott ünnepélyes köszöntést péntek délután a Sportszervezetek Országos Szövetsége, egyrészt méltatták és díjazták a párizsi olimpián és paralimpián szereplő sportolók egyesületeit, másrészt maga a szervezet is jubilál, 35 éve, 1989 szeptemberében tartották ugyanis az alakuló ülést. Január 1-től pedig köztestületi formában működik tovább a SOSZ, ami jelentős mérföldkövet jelent.

Elsőként Schmidt Ádám szólt a közönséghez, a sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, az olimpia és paralimpia egy vizsga, egy olyan időpillanat, amikor számot kell adni, hol tart a magyar versenysport a világban. A számadás pedig sikeres volt, amiért gratulált már a sportolóknak és az edzőknek, de egészen idáig nem volt lehetősége kifejezni háláját az egyesületek vezetőinek. „Önök nélkül biztosan nem lenne a magyar sport ott, ahol az olimpia és a paralimpia után van” – tette hozzá.

A SOSZ elnöke, Deutsch Tamás hosszas névsorolvasással kezdte beszédét, felsorolta a párizsi olimpia és paralimpia összes magyar érmesét, akiket hősöknek nevezett. Az elnök is hangsúlyozta a műhelyek szerepét, szavait pedig azzal zárta, hogy tudja, a sport nem élet-halál kérdése, hanem annál jóval több, és köszöni, hogy ebben megerősítették őt a legkiválóbb magyar sportolók és az őket segítők.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László felelevenítette, hogy nyolcévesen igazolta le őt a Budapesti Honvéd, kapott címeres papucsot és köntöst, ami hatalmas elismerést jelentett számára, mert nem csupán egy klubhoz, hanem egy családhoz csatlakozott, és később ebből az egyesületből vonult vissza. Ezzel a példával illusztrálta, mennyire fontos köteléket jelent a sportoló számára a csapata, szerinte ugyanis az iskola és a család mellett ez az a helyszín, ahol a legtöbbet kapunk ahhoz, hogy emberré váljunk.

Szabó László, a Paralimpiai Bizottság elnöke a futball világában ismert Laziót és Leverkusent említette, ezeknél a kluboknál nagy hangsúlyt helyeznek a parasportolókra, ez az integrációs folyamat zajlik Magyarországon is, mindig van hová fejlődni.

Az eseményen kitüntették a párizsi játékokon legjobban teljesítő sportegyesületeket, majd felszeletelték a SOSZ születésnapjára készült tortát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik