Afrika-kupa: tönkreverték a házigazda Elefántcsontpartot, nagy veszélyben a továbbjutás

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 20:11
Emilio Nsue két góllal keserítette el az elefántcsontpartiakat (Fotó: AFP)
Egyenlítői-Guinea 4–0-ra megverte Elefántcsontpartot a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája hétfői játéknapján, amivel a kiesés szélére sodorta a házigazdát – az „elefántok” legfeljebb a négy legjobb csoportharmadik egyikeként juthatnak tovább. Az A-csoport második helyén Nigéria végzett, miután 1–0-ra legyőzte és kiejtette Bissau-Guineát. A B-csoportban mindkét meccs 2–2-re végződött, ami (egyelőre?) Zöld-foki-szigetek és Egyiptom számára jelentett továbbjutást.

 

EGYENLÍTŐI-GUINEA–ELEFÁNTCSONTPART 4–0

A kiegyenlített első félidő hajrájában Carlos Akapo indult meg a jobb oldalon, a határozatlan elefántcsontparti védők képtelenek voltak feltartóztatni, a szélső középre adott, és Emilio Nsue elegánsan a kapuba belsőzött (1–0, VIDEÓ ITT!).

Kisvártatva Ibrahim Sangaré fejjel a kapuba talált, ám lesről, így hiába örültek a hazaiak az egyenlítésnek, maradt az 1–0. Hasonló történt a második félidőben, egy másik „elefánt”, Jean-Philippe Krasso is lesről talált a kapuba, ellenben Pablo Ganet lövésénél minden rendben volt, sőt remekbe szabott szabadrúgásgól volt (2–0, VIDEÓ ITT!) – már kettővel vezetett Egyenlítői-Guinea!

A sokkhatás még tartott, amikor Nsue egy ellencsapás végén újból mattolta a teljesen széteső hazai védelmet (3–0, VIDEÓ ITT!).

Egy kis stat: a spanyolországi születésű támadónak ez volt a hatodik gólja Afrika-kupán, duplája révén kettővel is megelőzte országa eddigi ANK-csúcstartóját, Javier Balboát.

S hogy teljes legyen az összeomlás, nem sokkal a lefújás előtt Jannick Buyla egy kipattanóra jókor érkezve berúgta a negyedik guineai gólt is (4–0, VIDEÓ ITT!).

Egyenlítői-Guinea megnyerte a csoportot, míg a tornát nagy reményekkel váró házigazdának, Elefántcsontpartnak maradt a sovány remény, hogy a négy legjobb csoportharmadik egyike lesz. A lefújáskor azonban nem ez volt a fő gond: az elkeseredett szurkolók többsége már korábban megindult hazafelé, de akadtak, akik a játéktérre kívánkoztak elégtételt venni…

BISSAU-GUINEA–NIGÉRIA 0–1

Ha csupán egy öngóllal is (Opa Sanganté hatalmas bombát küldött saját kapujának léce alá, VIDEÓ ITT!), Nigéria hozta a papírformát Bissau-Guinea ellen, és a csoport második helyezettjeként szintén pozíciót foglalt a nyolcaddöntőben.

ZÖLD-FOKI-SZIGETEK–EGYIPTOM 2–2

Egyiptom a sérült Mohamed Szalah nélkül vette fel a harcot a már a meccs előtt is biztosan csoportelsőként továbbjutó Zöld-foki-szigetek ellen, és a Liverpool támadójának hiánya érződött is a „fáraók” játékán – már amennyiben azt vesszük figyelembe, hogy Hamdi Fathiék az első félidőben 12 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, ám csupán háromszor találták el, s akkor Vozinha kapus rendre a helyén volt.

S ahogy az ilyenkor lenni szokott, az elpuskázott lehetőségek megbosszulták magukat: a szigetországiak gyors kontra végén a Benfica támadója, Benchimol révén megszerezték a vezetést. Egyiptom a második félidőre cserékkel próbált frissíteni, s ennek öt percen belül meg is lett az eredménye: a röviden kifejelt szöglet utáni kényszerítő végén Trezeguet egyenlített (VIDEÓ ITT). Már-már elkönyveltük volna, hogy Egyiptomnak sincs a saját kezében a sorsa a továbbjutást illetően, amikor Mosztafa Mohamed egy felívelés után szépen emelt a kapus fölött a hálóba a 93. percben – a játékvezető hosszas videózás után adta meg a gólt (VIDEÓ ITT). A jelzett hat perc ráadás 9. percében aztán jött az újabb fordulat, Bryan Teixeira egyenlített. Ekkor a másik meccsnek már vége lett, így tudni lehetett, hogy Egyiptom három döntetlennel csípte el a csoport második helyét.

MOZAMBIK–GHÁNA 2–2

Sokáig a papírformának megfelelően alakult a találkozó, Jordan Ayew a 15. és a 70. percben is értékesített egy büntetőt, és minden jel arra utalt, hogy Ghána könnyedén begyűjti a három pontot, és megszerzi a csoport második helyét. Csakhogy a ráadásban négy percen belül egyenlített Mozambik – Geny Catamo, majd Reinildo Mandava volt eredményes –, így jó eséllyel magával rántotta a kiesők közé a csoportban csak harmadik helyen végző Ghánát is.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Egyenlítői-Guinea–Elefántcsontpart 4–0 (Nsue 42., 75., Ganet 73., Buyla 88.)
Bissau-Guinea–Nigéria 0–1 (Sanganté 36. – öngól)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Egyenlítői- Guinea

3

2

1

9–3

6

7

2. Nigéria

3

2

1

3–1

2

7

3. Elefántcsontpart

3

1

2

2–5

–3

3

4. Bissau-Guinea

3

3

2–7

–5

0

B-CSOPORT
Zöld-foki-szigetek–Egyiptom 2–2 (Benchimol 45+1., Bryan Teixeira 90+9., ill. Trezeguet 50., Mosztafa Mohamed 90+3.)
Mozambik–Ghána 2–2 (Catamo 90+1. – 11-esből, Mandava 90+4., ill. Jordan Ayew 15., 70. – mindkettőt 11-esből)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Zöld-foki-szigetek

3

2

1

7–3

4

7

2. Egyiptom

3

3

6–6

0

3

3. Ghána

3

2

1

5–6

–1

2

4. Mozambik

3

2

1

4–7

–3

2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik