Az Afrikai Labdarúgó-szövetség Nigériának adta az elmaradt líbiai mérkőzést

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.10.26. 16:56
A nigériai válogatott örülhet, közel a kijutás az Afrikai Nemzetek Kupájára (Fotó: Getty Images)
A Líbia–Nigéria Afrikai Nemzetek Kupája-selejtezőt elhalasztották, mert a vendégcsapat több mint fél napot vesztegelt az egyik líbiai repülőtéren. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága szombaton meghozott döntése alapján a Nigéria 3–0-ra megnyerte a mérkőzést.

Arról korábban beszámoltunk, hogy több mint tizenkét órára bezárták a nigériai labdarúgó-válogatottat egy líbiai repülőtérre. 

„Több mint tizenkét órányi veszteglés egy elhagyatott líbiai repülőtéren azután, hogy a leszállást már megkezdő gépünket váratlanul átirányították. A líbiai hatóságok indoklás nélkül megtagadták a landolásunkat Bengáziban. Itt meg ránk zárták az ajtókat, sem étel, sem ital, sem telefonkapcsolat. Megy a lélektani hadviselés” – foglalta össze a történteket William Troost-Ekong, a nigériaiak csapatkapitánya az X-en.

A nigériai csapat 250 kilométerre a tervezett úti céltól szállt le, a líbiai szövetség szerint az eset nem volt szándékos. Nigéria visszautasította az október 15-i találkozót.

A mérkőzést elhalasztották, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) fegyelmi bizottsága szombaton ülésezett, döntése értelmében a mérkőzést 3–0-s végeredménnyel Nigéria nyerte, amely immár 10 ponttal előrelépett a D-csoport első helyére. A nigériai válogatott így két fordulóval a selejtező vége előtt négy ponttal vezet a második helyezett Benin előtt, Líbia az utolsó, negyedik pozícióban áll egy ponttal. A csoport első két helyezettje kvalifikálja magát a 2025-ös marokkói tornára.

A Reuters megjegyzi, a líbiai szövetségnek továbbá ötvenezer dolláros pénzbírságot is be kell fizetnie. A líbiaiak azzal védekeztek, hogy az eset előtt négy nappal hasonlóan jártak, amikor az október 11-i meccs előtt a gépük a tervezett mérkőzéshelyszíntől távolabb szállt le. Nigéria azt az összecsapást 1–0-ra nyerte meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik