Afrika-kupa: Marokkó győzött, ezzel megmentette a nagy blamától Elefántcsontpartot

Vágólapra másolva!
2024.01.24. 23:08
Hakim Zijes (balra) élete első Afrika-kupa-góljával segítette győzelemhez Marokkót (Fotó: AFP)
Marokkó 1–0-ra legyőzte Zambiát a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája szerdai játéknapján, és csoportelsőként bejutott a nyolcaddöntőbe. A második helyen az egyelőre nyeretlen Kongói DK lépett tovább, miután 0–0-t játszott Tanzániával, míg a marokkói siker jól jött a házigazda Elefántcsontpartnak is – a csoportharmadikoknak járó utolsó nyolcaddöntős hely neki jutott.

 

Akárcsak a kora este befejeződő E-csoportban, egy biztos továbbjutó (Marokkó) és három reménykedő válogatott várta a késő esti programot. Pontosabban szólva még egy ország figyelte nagy érdeklődéssel a fejleményeket: a rendező Elefántcsontpart, amelynek válogatottja katasztrofálisan szerepelt a csoportkörben (időközben a szövetségi kapitányától is megszabadult).

Az „elefántok” egyetlen esetben juthattak be a nyolcaddöntőbe: ha Marokkó legyőzi Zambiát.

A 2022-es vb-negyedik marokkóiak nem a legnyugodtabban készültek a meccsre, hiszen a fegyelmi bizottság négy mérkőzésre eltiltotta szövetségi kapitányukat, Valid Regragit, aki az előző meccs lefújása után kialakuló furcsa szóváltás során valami nagyon csúnyát mondott a kongói védőnek, Chancel Mbembának.

Regragi büntetésének második fele felfüggesztett, a Zambia elleni csoportmeccs után a nyolcaddöntőn sem ülhet a kispadon a kapitány. A szerda esti feladatot mindenesetre megoldották a segítői és a csapat: Hakim Zijes a 38. percben jókor érkezett a kipattanóra, a hálóba vágta a labdát (VIDEÓ ITT!), és a csapatkapitány karrierjének első, Afrika-kupán született gólja győzelmet ért – Zambiának pedig kiesést. 0–1

Az előnyét nagyobb nehézségek nélkül megőrző Marokkó csoportelső lett, mögötte a Kongói DK lépett tovább a második helyen – és ahogyan a bevezetőben jeleztük: a házigazda Elefántcsontpart megkapta a mentőövet, ha csupán a negyedik csoportharmadikként is, de bevánszorgott a nyolcaddöntőbe.

Ahol viszont a címvédő Szenegál vár rá.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
F-CSOPORT
Tanzánia–Kongói DK 0–0
Zambia–Marokkó 0–1 (Zijes 38.)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Marokkó

3

2

1

5–1

4

7

2. Kongói DK

3

3

2–2

0

3

3. Zambia

3

2

1

2–3

–1

2

4. Tanzánia

3

2

1

1–4

–3

2

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Január 27.
Angola–Namíbia
Nigéria–Kamerun
Január 28.
Egyenlítői-Guinea–Guinea
Egyiptom–Kongói DK
Január 29.
Zöld-foki-szigetek–Mauritánia
Szenegál–Elefántcsontpart
Január 30.
Mali–Burkina Faso
Marokkó–Dél-Afrika

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik