Afrika-kupa: kiadós meglepetés, Namíbia elkapta Laidouniékat

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 20:19
null
Bertrand Traoré (balra) gólja döntött Burkina Faso javára (Fotó: AFP)
Itt az Afrikai Nemzetek Kupája újabb nagy meglepetése: Namíbia labdarúgó-válogatottja 1–0-ra legyőzte Tunéziát az Elefántcsontparton zajló torna keddi játéknapján. A kora délutáni mérkőzésen is egy gól született, Burkina Faso 1–0-ra verte meg Mauritániát.

TUNÉZIA–NAMÍBIA 0–1

Bár Tunézia birtokolta többet a labdát, a kaput a gyorsabb futballt játszó namíbiai válogatott vette célba és találta el többször, így a 88. percben született gól nem volt érdemtelen: Bethuel Muezu beadásából az őrizetlenül berobbanó Deon Hotto közelről a léc alá fejelt (0–1).

A tunéziai csapatban kezdett a fradista Mohamed Ben Romdan, a szünetben egy korábbi ferencvárosi, Aissa Laidouni váltotta.

A tornán negyedszer részt vevő Namíbia története első Afrika-kupa-győzelmét aratta (két döntetlen és hét vereség után), míg a 2004-es bajnok Tunézia továbbra sem talál vissza a korábbi dicsőség útjára – a legutóbbi nyolc ANK-meccséből már a hatodikat vesztette el.

BURKINA FASO–MAURITÁNIA 1–0

A győztes gólt a csapatkapitány, a hajrában becserélt Bertrand Traoré lőtte büntetőből a 96. percben.

Burkina Faso sorozatban a 16. Afrika-kupa-mérkőzésén szerzett gólt, viszont a mostani az első alkalom, hogy győzelemmel kezdte a tornát – pedig az idei már a 13. részvétele.

MALI–DÉL-AFRIKA 2–0

Nem sikerült a legutóbbi tornát kihagyni kényszerülő Dél-Afrika visszatérése az Afrika-kupára: a 19. percben Percy Tau kihagyott egy tizenegyest (VIDEÓ ITT!), a második félidőben pedig az ellenfél, Mali meglovagolta az esélyt. A 60. percben Hamari Traoré pofozta be a lécről elé pattanó labdát Sékou Koita szabadrúgását követően (1–0, VIDEÓ ITT!), hat perccel később pedig Lassine Sinayoko kapott remek kiugratást, és közelről nem hibázott (2–0, VIDEÓ ITT!).

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
Burkina Faso–Mauritánia 1–0
(B. Traoré 90+6. – 11-esből)
E-CSOPORT
Tunézia–Namíbia 0–1
(Hotto 88.)
Mali–Dél-Afrika 2–0 (H. Traoré 60., Sinayoko 66.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik