Vb 2026: botrány Peruban, a reptéren ragadt a venezuelai válogatott

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.22. 22:14
null
Diplomáciai csörtébe torkollott a vb-selejtező (Fotó: Getty Images)
Mint ismeretes, a venezuelai labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott Peru vendégeként a 2026-os labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőinek 6. fordulójában. A mérkőzés után elfajult a helyzet.

 

Rögtön a lefújás után kitört a bortrány, amikor a perui rohamrendőrök ellökdösték a venezuelai játékosokat a vendégszektor elől, majd helyenként meg is ütötték őket, amikor azok ünnepelni akartak a szurkolókkal, s oda akarták adni nekik a mezeiket.

 

A történet azonban itt nem ért véget, a venezuelai csapatot szállító repülőgép ugyanis nem szállhatott fel a limai nemzetközi repülőtérről, mivel a perui hatóságok nem adtak endegélyt a tankolásra. A Venezuelai Labdarúgó-szövetség (FVF) hivatalos közleményben reagált a történtekre, idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolva meg a perui hatóságokat, amelyek az FVF állítása szerint„elrabolták” a venezuelai válogatottat. További vádként hangzott el, hogy a perui rendőrök meglepő szigorral igazoltatták a vendégszurkolókat – a kontextushoz hozzátartozik, hogy Peruban másfél millió venezuelai bevándorló él, aki az országában uralkodó gazdasági helyzet miatt vándorolt a kontinens nyugati részén fekvő államba.

 

 

Beleszólt a vitába a venezuelai külügy-, illetve a sportminiszter is, mindkét tisztviselő elítélte a perui hatóságok tevékenységét. A venezuelai külügyi tárcát vezető Yvan Gil – az FVF-hez hasonlóan – emberralbással vádolta a hatóságokat.

A perui Külügyminisztérium tagadta a vádakat, miszerint a perui hatóságok akadályozták volna meg a gép felszállását – szerintük egy kereskedelmi korlátozás miatt nem szállt fel a gép. A járatot üzemeltető Rutaca légitársaság viszont ellentmondott ennek, szerintük a gép egy olyan biztonsági ellenőrzés miatt vesztegelt a földön, melynek a személyzetet és az utasokat is alávetették – írja aFrance24.

A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL)közleményébenelítélte a történeket, de leszögezte: a vb-selejtezőket nem ők, hanem a nemzetközi szövetség (FIFA) szervezi, így az esetleges vizsgálatok lefolytatása és a büntetések kiszabása a Gianni Infantino vezette szervezet jogkörébe tartozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik