Játékossors: ez lenne minden idők legfurcsább átigazolási ügye?

Vágólapra másolva!
2023.09.13. 10:54
null
Jean-Kévin Augustin csupán három meccsen 48 percet játszott a Leedsnél, mégis 24.5 millió fontot kapott a csapattól (Fotó: Getty Images)
Lehet, hogy minden idők egyik legfurcsább átigazolási ügye fűződik a jelenleg a svájci FC Baselben játszó francia támadó, Jean-Kévin Augustin nevéhez, aki lényegében azzal keresett közel 25 millió eurót, hogy két csapatnak sem kellett.

 

A Paris Saint-Germainnél nevelkedő, a francia bajnokságot (Ligue 1) a 2015–2016-os idényben megnyerő, emellett a párizsiakkal háromszoros kupagyőztes, illetve két-két alkalommal Ligakupa- és Szuperkupa-győztes Jean-Kévin Augustin a 2016-os U19-es Európa-bajnokság gólkirálya és legjobb játékosa lett, többek között Kylian Mbappét is megelőzve.

A ma 26 éves támadót 2017-ben vette meg az akkor Ralph Hasenhüttl által irányított RB Leipzig, melynél nem is kezdett rosszul, hiszen első idényében 25 meccsen kilenc gólig és öt gólpasszig jutott, ám Julian Nagelsmann érkezésével egyre kevesebb lehetőséget kapott, a lipcseiek pedig 2019 szeptemberében kölcsönadták a Monacónak, s a szerződés magába foglalt egy vételi opciót is.

Augustin a hercegségbelieknél sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen 13 meccsen egy-egy gólt és gólpasszt hozott össze, ezért a Monaco – érthető módon – nem élt a vételi opcióval.

A francia támadó a 2019–2020-as idényt Lipcsében kezdte, de a klub januárban kölcsönadta őt az akkor még angol másodosztályú Leeds Unitednek, azzal a kikötéssel, hogy ha a csapat feljut a Premier League-be, 17.7 millió fontot fizet a németeknek Augustinért.

Marcelo Bielsa, a Leeds akkori menedzsere nem volt elégedett a francia támadóval, aki fél év alatt mindössze háromszor lépett pályára csereként, s 48 percnyi játékideje során csak egy kapura lövésre futotta tőle, gólt nem szerzett.

A felek között kötött kontraktus eredetileg 2020. június 30-ig szólt, a Leeds pedig bajnok lett, ám a koronavírus-járvány miatt a gárda hivatalosan csak júliusban jutott fel a PL-be.

És itt kezdődtek a bonyodalmak: mivel Augustin finoman fogalmazva sem lett az angol együttes meghatározó játékosa, érthető módon a Leeds nem akart érte közel 18 millió fontot fizetni, s azzal védekezett, hogy a határidőig nem jutott fel, így nem fizeti ki az összeget.

Erre válaszul a Leipzig jogi útra terelte az ügyet, s miközben a Leedsszel pereskedett, Augustin – aki szerződése lejártával szabadon igazolható lett – pedig aláírt a Nantes-hoz.

A Leeds és a Leipzig ügyéről egy évvel később, 2021-ben döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), melyek a németeknek adtak igazat, végül a felek a 17.7 helyett 15.5 millió fontban egyeztek meg, így a lipcseiek ennyit kaptak Augustinért, akit a Leeds kénytelen volt megvenni, ám ő nem tért vissza a csapathoz. Sőt, a támadó beperelte az angol klubot, mert az tartozott neki fizetése egy részével, végül a Leedsnek ki kellett fizetnie Augustin teljes, ötéves – ennyi időre szólt volna a szerződése – fizetését, azaz heti 90 ezer, összességében 24.5 millió fontot (több mint egymilliárd forint).

Augustin azóta már a Nantes-tól is távozott, 2022 óta pedig a svájci Basel játékosa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik