NL: Szégyen a pályán, csend a lelátón – csalódottak a szlovákok

DUDUCZ TIBOR (Nagyszombat)DUDUCZ TIBOR (Nagyszombat)
Vágólapra másolva!
2022.06.07. 10:57
null
Juraj Kucka (Fotó: AFP, archív)
Óriási meglepetésre, a Nemzetek Ligájának C-divíziójában Szlovákia hazai pályán 1–0-s vereséget szenvedett Kazahsztántól. Északi szomszédunknál az évtized szégyenéről beszélnek. Szlovákia először kapott ki otthon olyan csapattól, amely a válogatottak rangsorában a századik hely alatt van.

 

„Történelmi vereség, óriási szégyen – áll aSport napilap főcímében. – A kazahok megbüntették a csapatunk rossz hozzáállását. Avendégek vezetést szereztek, majd ugyan fölényben játszottunk, minden ellenünk volt, nem tudtunk gólt szerezni. Almási kiegyenlített, de aVAR kimutatott egy meglehetősen kétséges szabálytalanságot, és érvénytelenítette atalálatot.“

„Nem fogok kifogásokat keresni. Egyszerűen elsz…k. De rendesen. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie – mondta lapunknak Juraj Kucka, aszlovák csapat legtapasztaltabb játékosa, aki az elmúlt idényben aWatford csapatában játszott. – Nem azt csináljuk, amit kellene. Nem játszunk erőszakosan, nagyon kevés helyzetet dolgozunk ki. Ha oda is kerülünk, akkor nem értékesítjük őket.”

Ahazaiak ugyan nagy fölényben játszottak (75:25 volt alabdabirtoklási arány), de a kilencven perc alatt csak egyszer találták el akaput. Ráadásul acsereember Haraslín afelső lécet és akapufát is telibe találta.

Hiányzik a szlovák csapat játékát tizenöt éven át irányító, ám a válogatottságot már lemondó Marek Hamsík. A szlovákok pénteken Újvidéken gyenge játékkal még legyőzték Fehéroroszországot 1–0-ra, de már akkor sem volt elégedett Stefan Tarkovic mester.

„Remélem, Marek nélkül is tudunk játszani. Rossz lenne, ha csak ezen múlna” – mutatott rá a vezéregyéniség hiányára a kapitány.

Szlovákiában nagyon kevesen járnak focimeccsekre, aválogatott összecsapásai sem vonzzák a közönséget. Hétfő este Nagyszombatban csak 4146 néző váltott jegyet, ebből háromszázan Kazahsztánból jöttek.

„Szégyen apályán, csend alelátón. Nagyszombatban akazahokat lehetett hallani. Szlovákia aFIFA ranglistáján a45., Kazahsztán a125. Csapatunk volt atalálkozó nagy esélyese. Tévedtünk. Szégyenkezhetnek“ – írta aSportnet online sportoldal.

Ahármas sípszó után füttykoncert és huhogás kísérte le apályáról a hazai csapatot.

„Nem is csodálkoztam rajta. Olyan teljesítmény után, amit tőlünk ma láttak, meg is érdemeltük” – fogalmazott Juraj Kucka.

„Ha otthon kikapsz Kazahsztántól, akkor anézők nem tapsolnak meg. Ilyen csak Magyarországon történne meg – kezdte atalálkozó értékelését Stefan Tarkovic, aszlovákok szövetségi kapitánya. – Számomra megalázó volt ez avereség. Apályán hiányzott az önbizalom, aminőség a támadásokban, és nagyot hibáztunk akapott gól előtt. Olyan játékosokkal dolgozunk, akik arendelkezésünkre állnak. Sok az újonc, akik még találták meg a helyüket anemzeti csapatban. Ajátékunk ugyan jobb volt a péntekinél, mégsem volt esélyünk győzni. Mindenkinek magába kell néznie, és másképpen reagálni akritikus helyzetekben. Bízom benne, hogy pénteken győzünk Bakiban és egy hét múlva Asztanában is.”

Tarkovicot nem sokkal később, kedd délután menesztette a szlovák szövetség…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik