Szent őrült, ha futballról van szó – Mezey György a hittel teli, büszke edző

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.11.05. 15:22
null
2011: öt év után ült le ismét NB I-es csapat kispadjára, a Videotonnal bajnok lett, Székesfehérváron díszpolgárrá avatták (Fotó: Nemzeti Sport)
Nyolcvan esztendejének csaknem hét évtizedét a futball tölti ki. Amit tudni lehet a játékról, a sajátja, 24 éves, amikor már felnőttcsapatot irányít, s hetven, amikor utoljára ül a kispadon. Bajnoki címet szerezve, ez sem véletlen. Ahogy az sem, hogy volt a csúcson, igyekeztek a sárba taposni, megjárta a hadak útját. Edzősors – mondható –, ám inkább egy ambiciózus ember életútja. Teljességre nem törekedhetünk – köszönhetően a gazdag tartalomnak.


„Hittel teli, büszke futballedzőként vettem át a díjat, a családomtól kezdve a játékosokon át az edzőkollégákig megköszöntem mindenkinek, aki hozzásegített. Utólag azért bevallhatom, a meghitt pillanatokban nehéz volt szavakat találni, kifejezni a hálámat mindazért, amit átéltem. Most sem tudok annál többet mondani, amit akkor: legjobb tudásom szerint tettem a dolgom. Igaz, közben kénytelen voltam rádöbbenni arra is, hogy az életműdíjat nem újszülötteknek adják – ez az elismerés általában lezár valamit”  – mondta Mezey György 2020 februárjában, azután, hogy a Nemzeti Színház színpadán, az Év sportolója gálán átvette a Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját.

A főszereplő után ezeken a hasábokon is illik némi összegzéssel szolgálni. Nem könnyű feladat, egyrészt az életmű gazdag volta miatt, másrészt a szerző elfogultsága okán. Aki rengeteget tanult Mezey Györgytől a margitszigeti közös futások során éppen úgy, mint a Gogol utcai panellakásban. Hogy konyít valamit a futballhoz, neki (is) köszönhető, s nem rajta múlott, hogy ismeretei nem teljesek. Így aztán az összegzése is szubjektív, meggyőződése szerint – menthetően.

2020: meghatottan és boldogan vette át a Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját (Fotó: Török Attila)
2020: meghatottan és boldogan vette át a Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját (Fotó: Török Attila)


A sportág tisztelete áthatotta pályafutása minden pillanatát, jellemző, hogy visszatérően kikérte magának, ha fociról beszéltek – futball, labdarúgás helyett. Mert a kettő nem ugyanaz, a hangulati eltérésben ott a lényeg.

Mifelénk különösen indokolt a különbségtétel, hiszen olyan dicső hagyományaink vannak, amelyekre nem elegendő büszkének lennünk, építenünk kell rá. Vagy inkább – kellene. Ahogy ő mondja: „Mert lehet bizonyos részleteket átültetni a holland, a német vagy a spanyol labdarúgásból a miénkbe, de a vezérfonalnak a magyar vonalnak kell lennie. Hiszek abban, hogy a sportágnak nem kizárólag múltja, hanem jelene és jövője is van nálunk. De ennek érdekében ezt a – nevezzük így – történelmi injekciót újra alkalmazni kellene.”

Már csak azért is, mert a folyamatosság az öltözőben érezhető leginkább, az ifjak ösztönösen kapcsolódnak rá a vezérfonalra az idősebbek segítségével. Ahogy ő is rengeteget tanult, s nem is feltétlenül az élvonalban. Például arról, hogy a meccs nem egyszerűen játék a pontokért, hanem – ünnep. Budafokon például: „Mindig a legszebb ruhánkat vettük fel vasárnaponként a mérkőzésekre. Nyakkendőt is kötöttünk. Ez volt a mi ünnepünk, azért dolgoztunk, hogy vasárnap játsszunk. »Ebből élünk, becsüld meg ezt a kinézeteddel is« – tanították az öregek. Az ápolatlan játékosnak nincs tartása. Az öltözés sajátos belső készülést is jelent. Kimenni és jól játszani zavaros, fásult belsővel lehetetlen. Később én is csináltattam egy szép ruhát, s mikor kész lett, első utam a pályára vezetett” – írja, és az is kiderül, hogy a hatvanas esztendők Budafokja sziget volt. Pénzért játszottak persze, volt „fal” állásuk is, mint mindenkinek akkoriban, de – idézem – „a közösség, az egység, a baráti szellem ott és akkor mindennél fontosabb volt”.

Megvívta a maga harcait a vezetőséggel is. Nehezítette a dolgát, hogy míg ő alaposságával tűnt ki, az irányítók többnyire „percemberkék” voltak, s a jelenre összpontosítottak. 1983-ban a szövetségi kapitányi kinevezését négyhetes tárgyalás előzte meg, s ő utána még hetekig, úgymond, tájékozódott. Az pedig jellemző, hogy amikor Buda István államtitkártól írásban kérte, hogy a szerződése lejárta (1986) után külföldre mehessen edzőnek („Gondoltam, egyszer egy igazi proficsapatnál – amelynél feltétel nélküli munkát lehet végezni zavaró hatások nélkül – érdemes lenne megpróbálni”), a sporthatóság feje azt mondta, írást nem ad, mert azt vissza lehet vonni, de szóban megígéri. Nem tette hozzá, hogy azt meg le lehet tagadni...

Az új Adidas-üzletben: Mezey György, Csanádi Péter, Verebes József, Szepesi György (Fotó: Nemzeti Sport)
Az új Adidas-üzletben: Mezey György, Csanádi Péter, Verebes József, Szepesi György (Fotó: Nemzeti Sport)


Egyébként is sokszor hozták méltatlan helyzetbe. Amikor például a Bp. Honvéddal bajnokságot nyert (1991), a következő idényben már januárban tudta, hogy nem vele képzelik el a jövőt, a magyar futballba betörni készülő belga Louis De Vries és csapata nem kér belőle. „Nem foglalkozom a háttérrel, nem lenne tisztességes egyikünktől sem, ha elkezdenénk köpködni egymásra”      – hátrált ki elegánsan az esetleges sárdobálásból, ahogy a Videotonnal szerzett bajnoki címe (2011) után is méltósággal viselte, hogy Garancsi István elnök nem méltányolta kérését, hogy csupán egy esztendővel hosszabbítana. Méltatlanul bántak vele – ez meggyőződésem –, az ő kategóriájában, bajnoki címek után nem távozhat(na) rossz szájízzel az edző.

Játékospárti volt, soha nem adta ki azokat, akikre esküdött, provokálhatták akárhányszor, hogy szálljon be a gyengébben teljesítők ostorozásába. „Ha valakit méltónak találok, (...) akkor az olyan bizalmat jelent a játékos számára, amelyet egy-két gyengébb teljesítménnyel nem lehet könnyedén eljátszani. Az egyéni felelősséget a csapaton belül természetesen elemezzük. (...) A nézőnek joga van eldöntenie a mérkőzés alapján, hogy egy-egy játékos mennyit nyújtott, de a belső szakmai értékelést hagyják meg nekem” – vallotta.

1984: egy a nehéz meccsek közül, Nyilasi Tibor a ciprusi vb-selejtezőn
1984: egy a nehéz meccsek közül, Nyilasi Tibor a ciprusi vb-selejtezőn


A mérkőzések persze őt is megviselték. Amikor a válogatott 1984 novemberében Nyilasi Tibor 89. percben szerzett góljával nyerte meg a ciprusi világbajnoki selejtezőt, másnap így beszélt arról, hogy kiheverte-e az izgalmakat: „Még nem. Ahhoz több idő kell. Nem elég egy éjszaka, egy hónap kell legalább.” Az északírek elleni, szintén győztes (1–0) vb-selejtező után pedig bevallotta, hogy „hihetetlenül nehéz volt végigülni a mérkőzést”     .

Ritkán beszélt a játékvezetőkről, ám ha nem bírta ki és megtette, frappánsan fogalmazott. Mint például (a nevet fedje jótékony homály): „Ha ma valamiféle sugallatra működött, akkor nincs gond, de amennyiben csak ennyire képes, akkor nincs helye az NB I-es játékvezetők között...!”

Kollégái ritkán álltak ki mellette. Nem véletlen, hogy Garami József közöttük volt, ő az edzőbizottság vezetőjeként akkor hallatta szavát, amikor 1988-as kapitányi lemondása után mindenki nekiesett: „Sajnálom Mezeyt, mert olyan szakembernek tartom, akinek volt és van is koncepciója. Tudja, látja a kiutat, mindig is a sportág lényegi dolgait fogta meg. Nem kétséges, kibontakozási programja igen fontos lett volna. Nagy kár, hogy most már csak múlt időben beszélhetünk erről. Abban a többéves tervben megfelelő teret kapott az utánpótlásképzés és a szakmai munka javítása, egyszóval minden, aminek megvalósítása a magyar labdarúgás létérdeke lenne.”

Amikor tehette, harcolt azért, hogy terveiből valóság legyen. Volt, hogy sikerült, amire bizonyíték egy hír 2009-ből, amely arról számol be, hogy Mezey György, a hazai UEFA-rendszerű edzőképzés megteremtője, az őszi bajnok Videoton vezetőedzője, aki egyben a felcsúti szakmai munka irányítója is, maga mutatta be kollégáinak a felcsúti tesztcsarnok működését. A vendégek bemutató edzéseket tekintettek meg a Puskás Akadémia létesítményeiben, köztük a szintén különleges gyakorlópályán.

A sor persze folytatható, ám ugyebár a terjedelem... Így a végére Szepesi Györgyöt idézem, aki Mezey Györgyöt 50. születésnapján Székely Évát citálva köszöntötte, az 1952-ben olimpiai bajnok úszó a TF kutatóintézetében egy szobában ült Mezey Györggyel: „Félreértés ne essék, nem akarok én belőled valamiféle futballszentet faragni. Bár Székely Éva (aki imád Téged, az eszed, a munkabírásod, a fanyar humorod, még a szuperérzékenységed miatt is; egyszóval úgy, ahogy vagy) azt mondta nekem a kezdet kezdetén: »Nem lesz könnyű dolga, mert Gyuri – ha futballról van szó – szent őrült!«”

Ebben megegyezhetünk.

(VÉGE)

(A cikk a Nemzeti Sport melléklete, a Képes Sport 2021. október 30-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik